Daniel Truxa: Rathovým odchodem to zdaleka nekončí

23.05.2011 21:26

Naše sdružení má do svého vínku vloženo, že smyslem její existence je odchod Davida Ratha z postu středočeského hejtmana, protože trvale poškozuje dobré jméno Středočeského kraje. V souladu s tím bychom teď měli složit ruce do klína, spokojeně vyhlásit ukončení činnosti a všechno odpískat.

Daniel Truxa: Rathovým odchodem to zdaleka nekončí
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Jenže se zdá, že není všemu ještě konec. David Rath sice už hejtmanem není, ale jeho stín visí nad naším krajem dál jako černá deka. Pověst kraje je otřesena a jeho jméno je dnes i v Bruselu vnímáno jako symbol korupce. To se přímo dotkne obyvatel, měst i obcí, které budou mít, když ne zapovězený, tak přinejmenším mnohem složitější přístup k evropským penězům. Jen kraj, fungující opět v duchu demokracie a podle zákonů a pravidel se může dostat zpět na pozice, ve kterých byl před Rathovým nástupem.

Bohužel se zdá, že vůle jeho bývalého týmu vše napravit a uvést do pořádku není příliš silná. Spíše se počítá se zapomněním, dokonce si členové rady nejsou ochotni připustit ani to, že na všem, co David Rath v kraji napáchal, mají také svůj díl odpovědnosti a viny. To není dobrým začátkem a hrozí, že současné vedení bude dál vládnout Rathovým stylem. Stejně tak hrozí, že do voleb nebude ze strachu dělat raději nic.

Téměř tři roky jsme mapovali jednotlivé Rathovy kauzy, a pokud chceme dostát cíle našeho snažení, je třeba v první řadě napravit to, co za svou kariéru hejtmana napáchal. A v tom vidíme smysl naší další činnosti. Je třeba všem připomenout, co nám tu jako dědictví po Rathovi zbylo. Upozorňovat vládnoucí koalici sociálních demokratů a komunistů na jejich dluhy vůči obyvatelům Středočeského kraje a žádat nápravu. Pokud budou k našim výzvám hluší, vyzvat také krajskou opozici, aby začala konečně něco aktivně dělat pro odstranění následků Rathovy éry.

Kraj bez Ratha tedy zatím nekončí. I nadále spoléháme na vaši podporu a pomoc. Čekáme na další vaše podněty. Určitě je po Rathově vládě co napravovat i u vás nebo ve vašem okolí. Pište nám, ať politiky konečně přinutíme k tomu, aby za své konání (nebo nekonání) přijali odpovědnost. A aby dělali svou práci.

Daniel Truxa
Občanské sdružení Kraj bez Ratha

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

16:59 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

Petr Žantovský ve svém pravidelném „Jak jsem potkal knihy“ tentokrát vybral pro májové čtení báseň o…