Ivan Matějka: Státní ceny bez ceny?

27.10.2015 15:58

Státní ceny za literaturu byly v Československé republice poprvé uděleny roku 1920. Získali je hned tři autoři. Posmrtně filozofující esejista František Balej, Karel Matěj Čapek Chod za román Antonín Vondrejc a Antonín Sova za básnickou sbírku Krvácející bratrství.

Ivan Matějka: Státní ceny bez ceny?
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministryně Šlechtová a ministr Herman na divadelním jevišti

Po celou první republiku a znovu pak v poválečném období, kdy cena jednu dobu nesla i jméno Klementa Gottwalda, byli spisovatelé oceňováni za konkrétní aktuální díla. Tak získal státní cenu například Karel čapek za Krakatit, Zdeněk Nejedlý za jeden z dílů monografie Bedřich Smetana či Otmar Vaňorný za překlady Homéra. Cen bylo v každém ročníku uděleno několik. Spektrum autorů bylo ideově velmi pestré - jak dosvědčí jen pouhý výčet jmen: Vančura, Kvapil, Medek, Pekař, Novomeský, Seifert, Křelina, Pujmanová, Nezval, Halas, Tajovský, ... Některá z oceněných děl přečkala čas, jiná zapadla - tak to bývá ale nejen tehdy, když se stát nebo úřad pasují do role literárního kritika. Jen opravdu zcela výjimečně byla udělena cena, která byla vztažena na dílo životní - stalo se to v případě německého dramatika, rodáka z Teplic, Antona Franze Dietzenschmida, kritika F. X. Šaldy a básníka Otakara Březiny - a to v roce 1928, kdy republika slavila deset let existence. Podstatný totiž byl význam konkrétního díla, nikoli zásluhy autora jako takového. I proto mohl v roce 1936 získat státní cenu teprve osmadvacetiletý Egon Hostovský za svůj román Žhář. Poválečné ceny byly poznamenány dobovou atmosférou, což ovšem neznamená, že opět nebyla často oceňována díla kvalitní - v šedesátých letech byly oceněny například knížky a dramatické texty Milana Kundery, Vladimíra Mináče, Jana Procházky, Ladislava Novomeského či Ladislava Mňačka, Vladimíra Holana, Jana Otčenáška či Oldřicha Mikuláška. A státní cenu za film získala například Marketa Lazarová Františka Vláčila.

Cena, která byla obnovena znovu v polovině devadesátých let, převzala zprvu princip ceny prvorepublikové. Oceňováno bylo vždy konkrétní dílo. V posledních letech jako by se dobrých děl ale nedostávalo - a poroty se stále častěji uchylují k oceňování „za celoživotní dílo“. Je to méně zavazující, porotci se méně vystavují možnosti kritiky - a možná se i lépe shodnou.

Podobně neutrální bude i letošní cena, která bude předána dnes večer Pavlu Šrutovi. V literatuře je Šrut přítomen už od počátku šedesátých let, v posledních letech vydává spíše knihy pro děti - a dosáhl s nimi větší popularity než básnickými sbírkami či překlady. Udělit mu „státní“ cenu za tři díly Lichožroutů, to ale porotcům připadalo málo „důstojné“.

Státní cena v oboru literárního překladu bude dnes večer udělena Hanuši Karlachovi - opět se zdůvodněním „za dosavadní dílo“. I když by se třeba nabízel objevný překlad Döblinovy Amazonky či Kapitálu arcibiskupa Richarda Marxe

Podobně alibisticky nekonkrétní jsou ocenění v dalších uměleckých oborech, pro něž ale ministerstvo kultury nedokázalo za dlouhá léta získat status „státní“ ceny, a tak jsou to jen ceny ministerské. Jaroslav Vostrý bude oceněn za celoživotní přínos k rozvoji divadelního umění, metodiky a teorie, zejména s přihlédnutím k působení v Činoherním klubu ve druhé polovině šedesátých let a k pedagogické a vědecké činnosti na pražské Divadelní fakultě Akademie múzických umění. Ivana Loudová za kompoziční mistrovství, reprezentaci české hudby v zahraničí a výchovu mladé skladatelské generace. V oblasti výtvarného umění získá cenu Ludvík Hlaváček za dlouhodobé neochvějné občanské postoje, soustředěnou teoretickou a kurátorskou činnost a stále aktuální podnětné působení na české i mezinárodní scéně současného výtvarného umění. Otakar Kuča za celoživotní jedinečné dílo v krajinářské architektuře a citlivou kontextuální kultivaci veřejného prostoru. Ceny v oblasti kinematografie a audiovize byla udělena Miroslavu Ondříčkovi, in memoriam, a Drahomíře Vihanové - ty budou předány až ve čtvrtek v kině Ponrepo.

Umělecké „státní ceny“ se tak letos dokonale proměnily v pandán nejrůznějších vyznamenání „za zásluhy“, která jsou každoročně rozdávána na Pražském hradě - bez většího zájmu veřejnosti. Ztrácí tak ovšem svůj prapůvodní smysl, tedy upozornit na pozoruhodná aktuální díla v rozličných oborech. Je to škoda, v každém roce se najdou díla, která by bylo dobré vyzdvihnout v očích veřejnosti, upozornit na ně, jako na dobrý vzor k následování. Všeobjímající zdůvodnění cenu takového charakteru devalvují. Nic na tom nemění fakt, že všichni ocenění jsou tvůrci hodní pozoru.

A aby toho nebylo ještě dost: ministr kultury se letos udílení cen vůbec neúčastní. Vede vládní delegaci v Izraeli, čeká ho prezentace knihy Michaela Žantovského o Václavu Havlovi na našem velvyslanectví a odhalení lavičky Václava Havla v kampusu telavivské university. Jakoupak tedy pak mají ceny, které zaštiťuje svým jménem, nakonec vlastně cenu?

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…