Ivana Haslingerová: Jak chce bývalý vrcholový komunista a agent StB vylepšit současnou politiku

16.11.2011 10:12

Do redakce nám neustále chodí rozhořčené dopisy od čtenářů o bezprecendentním vystoupení Andreje Babiše v ČT. Já sama jsem se sice na rozhovor Andreje Babiše s Václavem Moravcem nedívala, protože pokládám za ztrátu času dívat se na oba tyto pány, ale po upozornění panem Svačilem na článek (www.novinky.cz/domaci/250389-pan-z-hradu-zneuzil-revoluci-ukazal-na-klause-miliardar-babis.html?ref=zpravy-dne ) nemohu přejít tolik arogance a podpásovosti bez reakce.

Ivana Haslingerová: Jak chce bývalý vrcholový komunista a agent StB vylepšit současnou politiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Pan Svačil píše, že "je zaskočen vystoupením p. Babiše v O. V. Moravce, kde pan Babiš působil jako neřízená střela." Pokud se tam vyjadřoval tak, jak to píší novinky.cz, pak nejsem sice zaskočena, protože bývalí estébáci (Andrej Babiš, nar. 2.9.1954: Agent Centrála SK + Bratislava, jméno Bureš, Svazek 25085 - Tajný spolupracovník Bureš, 25085) se nyní začínají ozývat stále silněji a teď po skandálu pana Kocourka vylezou již i ti nejopatrnější, protože cítí příležitost návratu spolu s bývalými komunisty k moci, jsem ale velice znechucena. Neurvalost Andreje Babiše byla opravdu neskutečná. Opět zhrubne politika a tím i atmosféra v národě. Po odchodu Miloše Zemana s jeho spálenou zemí a žumpami a Topolánka s jeho zdviženými prostředníky tu bude opět vévodit obrazovkám hulvátsko. Podobně jako přirovnal kdysi Zeman ČR ke "spálené zemi", Babiš pro ni nalezl výraz "Potěmkinova vesnice". Pravici by to sice nemuselo příliš zajímat, protože vedle Paroubka a Sobotky bude nově hlásat socialistické polopravdy i Babiš. I když zmínění dva jeho prohnanosti nedosahují. Jako školený agent ví velmi dobře, že stačí o čemkoliv bez důkazu chytře prohodit pár naprosto nedoložených slov, která hned uvíznou v hlavách posluchačů jako pravdivé sdělení. V tom je tento bývalý agent nebezpečný.

Smutné je, že Topolánek se svým klientelismem zničil ODS v očích národa natolik, že si na ni může prstem ukázat i takový Babiš. Samozřejmě je pravda, že o bujení korupce se skutečně zasloužil Topolánek, který přivedl do politiky Marka Dalíka a Aleše Řebíčka. Na základě setkání Dalíka s lobbistou sociálně-demokratického expremiéra Miloše Zemana Miroslavem Šloufem tehdy podpořili Topolánkovu vládu přeběhlíci ČSSD Miloš Melčák a Michal Pohanka. Nevím sice, zda podle Babiše "Dalík nešel pod pět set a s Řebíčkem přidali tři nuly". Ale rozhodně to vrhalo neuvěřitelně negativní stín na do té doby slušnou ODS. A ještě smutnější je, že na pravici nevznikla dosud žádná silná protiváha. Založit novou stranu je sice lehké, ale aby uspěla, tak potřebuje mít na úspěšnou kampaň v zádech ne milionáře, ale miliardáře. To je tragédie naší politické scény. Nejbohatší lidé jsou vesměs bývalé staré struktury, kteří jako jediní uměli hned po revoluci získat majetky, zakázky a podnikat. A těmto lidem vyhovuje socialismus s lidskou tváří, který jim dovolí další obohacování pod rouškou rozdávání pastelek ze státního. Na státních penězích jim totiž nezáleží. Čím větší bude zadlužení a nezaměstnanost státu, tím poslušněji budou na ně dělníci pracovat a tím budou vděčnější za každou úlevu, třeba za stravenky. Lidem nedochází, že je to podvod na nich. Že skutečně bohatý stát mohou vybudovat pouze a jenom pravicoví politici, kteří zajistí rozvoj průmyslu a podnikání a zaměstnanost a budou schopni sestavit vyrovnaný rozpočet bez neustálého zvyšování daní. Pod pojmem "pravicový politik" ovšem nerozumím nejen Bohuslava Sobotku, ale ani Miroslava Kalouska. Rozumím tím politiky, kteří nechtějí ustrašené lidičky vděčné za oběd v závodní kantýně, kteří chtějí spokojené a hrdé občany. Neboli friedmanovské a nikoli keynesiánské ekonomy. Bohužel naši lidé po takřka padesátiletém životě v totalitárním socialismu o něčem takovém takřka nic nevědí, a proto slyší na polopravdy schopných manipulátorů, jako je Babiš.

Andreje Babiše a jemu podobné agenty StB charakterizuje snad nejlépe následující citace z článku v novinkách.cz: "Neurčitě se zmínil o pokusu o úplatek ze strany Klausových lidí. Nechtěl sice zmiňovat konkrétní jména, jelikož prý nemá důkazy a ani si rozhovor mezi čtyřma očima nenahrával, protože "Bártovy praktiky" odmítá, a policii o spolupráci nepožádal, protože schůzka byla v hotelu Hilton sjednána narychlo. Nicméně na naléhání moderátora prohlásil, že po něm chtěl úplatek majitel pražského sportovního centra Erpet Václav Petr výměnou za to, že Klaus nebude vetovat zákon o biopalivech." Kromě pana Václava Petra se nikdo nemůže bránit, protože je to vágně řečeno, ale v hlavách posluchačů utkví, že už i ten Klaus bere úplatky. Nějaký Petr je jim totiž fuk a kvůli němu to také Babiš neříkal. Babišovi jde totiž pouze o to zbavit se jediné skutečně vážné politické opozice u nás, "Hradního pána", jak ho tituluje, a jeho myšlenek. Proto padá z jeho úst jméno Václav Klaus neustále: "Klaus se vrací do politiky, vláda s korupcí nic nedělají," zase roztomilé spojení. Ano celá panika pánů obhájců třetích cest vznikla, když se vyjádřil profesor Klaus, že z politiky nehodlá odejít ani po skončení prezidentského mandátu. Jinak již o "Klausových lidech" (opět výraz pana Babiše) nehovořili. Nyní vytahují, co jen je možno. Dokonce i po demisi Martina Kocourka díky jeho spojení s Key Investments, kolem níž se točí peníze politiků a korupčně podezřelé případy, si Andrej Babiš hned doplní jméno prezidentova kancléře Jiřího Weigla se slovy „Kolem Key Investments se pletou všichni politici". Zase naprosto neurčité vyjádření o ničem, protože také není o čem, ale posluchači si hned řeknou "Není kouře bez ohýnku" .

Kromě hlavního protivníka nepolitické politiky pravdoláskovců Václava Klause přišlo na přetřes i jméno šéfa Strany svobodných občanů Petra Macha, kterého Babiš označil za "Klausova cvičeného medvěda". Stejný přídomek si vysloužil i formální šéf Věcí veřejných Radek John, jehož medvědářem má být zase Vít Bárta, který podle Babiše "praktikuje šmírování a sledován, vydírá premiéra Nečase i ministra financí Kalouska a patří do Bohnic, nebo do basy". Babiš se dokonce neštítil obvinit Víta Bártu, že nezastavil výstavbu dálnic, aby ušetřil, ale aby vybral ty peníze on a obvinil ho z toho, že Praha je nejrozkrádanějším místem republiky. Vůbec mu přitom nevadí, že právě díky tomu, že právě na tuto věc VV poukazovaly, dostaly se do Parlamentu. Že v době, kdy se děly některé z praktik jako Opencards, nebyly ještě v politice. Podle něj prostě napřed rozkrádaly Prahu 1, pak Prahu 10, Prahu 11, a teď se mají rozšířit do celé republiky. Jako zkušený agent ví, jak mají lidé krátkou politickou paměť a takové obvinění na ně zabere. Být panem Bártou, žaluji Andreje Babiše pro urážku na cti a chci od něj daná obvinění dokázat. To by byl proces na zviditelnění VV, který by se vrátil Babišovi jako bumerang.

Babiš se opírá o skandály na politické sféře, na hádky politiků a chytře jich využívá. Není ale pravda, že "všichni politici kradou a každá nová vláda si říká o ještě větší úplatky". Znám spoustu seriózních a slušných politiků, které chování Dalíků, Kocourků a podobných kolegů nesmírně mrzí. Není rovněž pravda, že "žijeme v jedné hrozné lži a že už tady není vůbec žádná perspektiva". Věřím, že je možné dát ještě vše dopořádku. Babiš má prvdu, že "dvacet let po sametové revoluci je opět čas na další změnu". Ano, je čas na změnu. Dokonce nejen u nás ale v celé keynesiánské socialistické EU. Jen si ji každý představujeme jinak. Babiš chce změnu k návratu socialismu s lidskou tváří, pravicoví politici kolem jím tak obávaného "Hradního pána" na dobudování skutečné vyspělé kapitalistické společnosti. Na změnu, která nás přivede konečně do života v kapitalistické prosperující tržní ekonomice, která vypráská zbohatlíky typu Babiše a na jejich místa dosadí schopné ekonomy a průmyslníky, kterým půjde o prosperittu nejen jejich podniků, ale celé země. Babiš má ovšem pravdu, že "Václav Klaus je skutečně jediným hybatelem polistopadových událostí, který se aktivně drží u moci." Již ale nedodává, proč tomu tak je. Že jeho myšlenkám a činům lidé věří, protože má prostě pravdu. Zatím vyzval k revoluci v EU - viz článek Václav Klaus: "Evropa potřebuje sametovou revoluci!" a je nejvyšší čas, aby k ní vyzval i u nás. Aby po ní již přestaly u nás konečně vládnout staré struktury pod rouškou socialismu s lidskou tváří. Socialismus totiž žádnou lidskou tvář nemá a nikdy mít nebude. Současný keynesiánský socialismus umí jen rozdávat ze státního a když peníze dojdou, nastává bankrot celého systému. EU a USA jsou toho jasným důkazem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Fragmenty.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.