Ivo Fencl: Je to trest?

08.11.2020 13:49

Je to trest je song textaře Zdeňka Rytíře, známý z podání Petra Spáleného. Bývá to i povzdechem. A ne? Jak se někomu něco semele a zlého přihodí, jeho soused už má na jazyku právě toto sousloví: „Ha! A jestli on ho pánbů nepotrestal: za to, že nezametá chodník.“ „Že nezdraví.“ „Že má tolik peněz.“ „Že byl jeho dědeček kolonista v Belgickém Kongu.“ Atd.

Ivo Fencl: Je to trest?
Foto: Archiv IF
Popisek: Spisovatel Ivo Fencl

Selský i sousedský rozum má, pravda, někdy pravdu. Ale jindy je secsakramentsky vedle, a zrovna tak se často mýlíme, když osočujeme dokonce i sami sebe:

„To mě pánbů potrestal, že jsem spal.“ Avšak děláváme to: už je to jakýsi automatický masochismus a jistěže ne vlastní každému, ale častý. Běžný u přehršle lidí, kteří roku 2020 navíc zdůrazňují: „Covid je trest. Za to, že jsme se nechovali dobře k přírodě.“

„Že jsme se měli za pány zeměkoule.“

„Že jíme nevhodné potraviny a zamořujem ovzduší.“ Atd.

Ve skutečnosti je podobná reakce iracionální a kdesi se jí ostatně zlehka vysmívá už Umberto Eco – a podobně jemu u nás Ondřej Neff. Je to příznak nejen jakéhosi, nýbrž latentního masochismu, který jako by povstal z davu ujařmených, co kdysi chodili na robotu a jejichž potomci jsme samozřejmě částečně dodnes.

„To mám za to, že jsem tehdy nešel do toho vztahu s Aničkou K.“

„To mám za to, že jsem se drahná léta úplně zbytečně styděla svlíknout do plavek.“ Atd. Logická spojitost a návaznost tu, pravda, může existovat, nicméně je naprosto šílené, když jí není a nebude, zatímco ujařmený nešťastník si přesto sype na hlavu popel i sůl a roztírá si po obličeji se vzrušením lepkavý, černý krém na boty.

Ne, pokora určitě není zavrženíhodná vlastnost, ale co je moc, to je moc. Ne? A proč by měla mít každá katastrofa, propána, v pozadí zločin beznadějného, krutého lidstva? Ne že by tedy lidstvo nebylo kruté (a to nejen v Kongu) a ne že bychom hříchy či hříšky na kontě neměli i každý osobně.

Ne že by vedle toho i ty sopky nebouchaly a povodně souseda i nás nevyplavovaly shora-zdola. Ale souvislost?

Jaká? Která ? Čí? A slyším, jak někteří říkáte, že „to hospodin“ souvislost - na rozdíl ode mě, burana - vidí, a nechci deklarovat, zda jsem či nejsem věřící, avšak představme si, že věřící jsem. I tak odmítám slogan JE TO TREST.

Ve velkém (a globálním) zrovna jako v malém – a hovořil jsem loni (aniž prahnu moc odbočovat) s vdovou po geniálním Zdeňku Rytířovi, která žije se zpěvákem Pavlem Sedláčkem, a pěl po právu ódy na texty jako Píseň pro Joriku (zpívá Václav Neckář) či na zmíněný již song Trest. „Hm, a co jste s Pavlem řekli na to, když ho Saudek v tisku označil za svého sexuálního partnera?“ povídám - a půvabná Helena Rytířová (spisovatelka) slavného fotografa okamžitě obarvila zmiňovaným krémem od hlavy po paty, nicméně...

Mávla rukou jako dáma a mávli nakonec s Pavlem Sedláčkem rukama nad věcí oba, ač Pavel zprvu soptil; avšak „známe Jena Saudka“, i budiž mu odpuštěno, aniž bychom to brali jako TREST.

To spíš co vtip: byť vtip ne moc vhodně litý veřejnou platformou.

Ani aktuální vítězství Joea Bidena na té platformě... plus to, že bude - pár let - i ve svém věku prvním či druhým nejmocnějším mužem planety s prstem u nukleárního knoflíku, není, řekl bych, trest, a půl Ameriky ostatně ještě jásá v ulicích - navzdory pandemii.

Ale ani sama pandemie není dle mého názoru žádným trestem lidstvu, nýbrž čímsi, co zkušení epidemiologové čekali dávno. Není třeba sypat si proto dnes pitvorně popílek na hlavu a drásat si obličej, bičovat se - jako celé lidstvo - důtkami přes záda. Pouze je místné čelit věcem racionální kroky. Což znamená? Což znamená „hlídat“ Bidena, asi jako jsme hlídali „sprosťáka“ Trumpa, „respektovat“ viry (jak řekl pan Blatný) a uvědomit si, že se mohou vynořit i ještě daleko víc devastující viry.

Ale není košer podnikat rozličné absurdní akty pokory, mezi které já osobně kladu (a teď se mnozí nakrknete) i návrat USA k Pařížské dohodě, i zcela iracionální válku s klimatickými změnami jako takovou (ostatně ani již nevím, zda se stále jedná o oteplování) či trapné vměšování čehosi do automobilového paliva a související pěstění žluté olejky široka daleko. A nestahoval bych ani zbytky americké Armády z Evropy (jak už naznačil Andrej Babiš), ale aspoň o to se patrně zatím nejedná.

Nepochybuji ovšem o tom, že se Evropa (snad s britskou výjimkou) už několik desetiletí trestá - a trestá... a že pro ni ani zdaleka neplatí (převrácené) Trumpovo „Evropané first“, Evropani dřív. (Z alba Dítě štěstěny)

Ivo Fencl

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…