Jan Bureš: Německá inflace padá, co na to ECB?

03.06.2014 12:59

Centrální bankéři ve Frankfurtu mají od včerejška na stole další číslo, nad kterým se budou muset vážně zamyslet.

Jan Bureš: Německá inflace padá, co na to ECB?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Inflace v Německu - největší evropské ekonomice - spadla v květnu na nejnižší úrovně za posledních pět let (0,6 % versus 1,1 % y/y v dubnu). To vše přichází poté, co velice slabá inflační čísla zahlásilo i Španělsko a Itálie. Španělská inflace poklesla na 0,2 % y/y (z 0,3 %), zatímco italská na 0,4 % y/y (z 0,5 %). Propad inflace na pětiletá minima zahlásila již také Belgie. Sečteno, podtrženo, jsme nuceni revidovat náš původní květnový odhad na inflaci v eurozóně z 0,7 % na 0,5 % y/y.

Za nízkou inflací v Německu i v ostatních zemích eurozóny stojí do jisté míry pokles cen potravin. Ty klesají poslední čtyři měsíce v řadě. V posledním měsíci také vidíme sezónní propad cen zájezdů.Obecně vzato je ale slabá inflace patrná prakticky ve všech částech spotřebitelského koše. ECB bude nucena na čtvrtečním zasedání výrazně přepsat svoji inflační prognózu a není moc pochybností o tom, že se nakonec rozhoupe k nasazení dalších měnově-politických nástrojů včetně záporné depozitní sazby.

Jejich efekt na výkon hospodářství, poskytování úvěrů a inflaci ale nelze přeceňovat. V eurozóně by měla na rozdíl od měnové expanze daleko větší šanci na úspěch expanze rozpočtová. Ta je ale při současné politice přísného dohledu Bruselu nad národními rozpočty těžko představitelná. Včera dostala další varování Paříž. Ta by měla podle Evropské komise více seškrtat své výdaje na sociální a zdravotní politiku.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Ery

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…