Jan Bureš: Odpor vůči čínským investicím v Německu roste

13.03.2018 13:23

Odpor vůči čínským investicím v Německu roste. A jak uvádí zpravodaj Financial Times z Berlína Guy Chazan, jenom sílí po přijetí změn v čínské ústavě, které zaručují současnému čínskému prezidentovi možnost vládnout “doživotně”. Změny v ústavě se staly posledním symbolem toho, že to Čína s otevíráním se a přibližováním “Západu” jednoduše nemyslí moc vážně.

Jan Bureš: Odpor vůči čínským investicím v Německu roste
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Německo spolu s Francií a Itálií přibližně před rokem zpřísnily kontrolu mimoevropských zahraničních investic, a to především kvůli Číně a podezření, že za většinou velkých čínských akvizic jednoduše stojí stát a politické cíle. Strach jde především z projektu “Made in China 2025” - plánu státu proniknout do 10 high-tech odvětví. Německo má strach z toho, že čínská administrativa chce určité “klenoty” německého průmyslu získat za každou cenu, aby dostala přístup k důležitému know how.

Proto před rokem přijala opatření, podle kterého mimoevropské akvizice nad 25 % podílu v podniku (ve vybraných sektorech) podléhají schválení. Poslední měsíce ale ukazují, že k získání citlivého konkurenčního know how stačí i méně - jak ukazuje překvapivý vstup čínské automobilové společnosti Geely do německého Daimleru (10 %). Geely má tak teoreticky přístup k technologii baterií pro elektro-auta, kde Daimler hraje v globálu “první ligu”. Znepokojující pro německé politiky bylo především to, že o převzetí do poslední chvíle neměli ponětí a že čínská společnost při něm využila “šedých míst” v německé legislativě. Německé ministerstvo průmyslu chce i proto (podle svého náměstka) snížit hranici pro schvalování čínských investic (z dnešních 25 %). ..a po vzoru USA v rámci celé EU pečlivěji prověřovat čínské investice na celoevropské bázi.

Jan Bureš
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…