Jan Ziegler: Česká televize pochybila dokumentem o komunistickém zločinci Berijovi

22.01.2018 18:19

Velká televizní rada neboli Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) právem vyplísnila Českou televizi za ruský dokumentární film o šéfovi sovětské politické policie NKVD Lavrentiji Berijovi.

Jan Ziegler: Česká televize pochybila dokumentem o komunistickém zločinci Berijovi
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Musím konstatovat, že to bohužel v poslední době není první takové selhání veřejnoprávního média. Není to tak dlouho, co Česká televize odvysílala rovněž ruský dokumentární seriál o II. světové válce, ve kterém jsou také zveřejňovány nepravdy a bagatelizovány hrubé Stalinovy chyby, například ta, kvůli níž padlo do německého zajetí na půl milionu německých vojáků u Kyjeva, protože sovětský vůdce se až do poslední chvíle bránil v srpnu a září 1941 návrhu armádního generála Georgije Žukova k ústupu z ukrajinského hlavního města.

Tento díl dokumentu o Lavrentiji Berijovi byl ovšem skandální. Z válečného zločince a masového vraha byl málem kladný hrdina bez bázně a hany. Přitom tato komunistická zrůda je zodpovědná za masové vraždy s miliony mrtvých. To je stejné, jako kdyby někdo natočil film s obhajobou šéfů gestapa Henricha Himmlera, Reinharda Heydricha nebo Heinricha Müllera ve stylu, že to vlastně byli hodní lidé, měli rádi děti a za všechno může Adolf Hitler, kdežto oni vlastně nikomu nic neudělali a jenom bránili daleko horšímu zlu. Avšak obhajoba zla je v každém případě nepřijatelná.

Akorát mě mrzí, že televizní rada sice uznala pochybení České televize, ale její rozhodnutí, že musí zjednat nápravu, aniž neřekla jak, je poněkud alibistické. V každém případě by veřejnoprávní televize takové pořady zkreslující historii vysílat neměla a doufám, že v budoucnosti nebude.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…