Jiří Baťa: „Velká cena Brna“ nemá asi pro vládu zrovna „velkou cenu“

05.05.2019 9:20

Je opravdu nejen nepochopitelné, ale také ostudné, jak se poslední roky stále řeší tolik diskutovaný příspěvek, resp. dotace státu na konání Velké ceny Brna, alias Grand Prix Brno. Nejde přitom o žádné miliardy, ale jen o několik desítek milionů, které by umožnily stabilizovat konání tohoto vysoce prestižního, ale také všestranně vysoce efektivního podniku.

Jiří Baťa: „Velká cena Brna“ nemá asi pro vládu zrovna „velkou cenu“
Foto: archiv Jiřího Bati
Popisek: Jiří Baťa

Je-li řeč o výši dotace, o kterou vedení GP Brno vládu žádalo, tak vláda pro letošní GP Brno velkoryse uvolnila (přidělila) místo požadovaných 65 milionů jen milionů 39! Rozdíl tedy činí 26 milionů korun! Je to moc nebo málo? Vzhledem k tomu, že celkový efekt z konání Velké ceny Brna se odhaduje kolem 200 milionů zisku, pak při zvážení všech odvodů a daní na tom stát může jen vydělat. Leč, uvažuje takto i vláda? Nepochybně ne, protože by se nemohlo stát, aby vláda neměla směšnou částku 26 milionů na to, aby lidé, zajišťující konání VC Brna mohli v klidu a odpovědně závody připravovat a nebyli ve stresu a obavách, zda budou znovu řešit několik nedostačujících desítek milionů na příští ročníky?

Těch 26 milionů, které vláda „ušetřila“, nebo spíše „uskrblila“ je ve srovnání s tím, kolik stovek milionů, ne-li miliard dotací jde stovkám neziskových organizací, naprosto marginální záležitost. Tím víc, že jejich efektivita je v mnoha případech tristní, lze -li u efektivitě vůbec mluvit. Význam činnosti neziskovek je naprosto zanedbatelná ve srovnání s podnikem, jakým je GP Brna, která co do rozsahu je největší sportovní událostí a podnikem v ČR, má nesmírný mezinárodní přesah a společenský význam pro celou Českou republiku. Jde jak o sportovní, tak také o společenskou prestiž. Česká republika je jediným postkomunistickým státem, který motoristický podnik takového světového významu pořádá. A ve srovnáním s výší státního rozpočtu je částka cca 65 milionů lapidárně řečeno, pouhá kapka v moři, tedy naprosto zanedbatelná, ale na druhé straně je tím ohrožen podnik, který např. jen co se návštěvnosti týká, nemá v ČR obdoby.

Je tu ovšem ještě jiná věc. Zatímco organizátoři a pořadatelé Velké ceny Brna, alias GP Brno se potýkají s nedostatkem financí pro uskutečnění této významné, dlouho očekávané akce a „žadoní“ vládu o dotaci, potom vláda, prostřednictvím svého tolik problematického ministerstva školství, mládeže, tělovýchovy nakonec „milostivě“ přizná částku 39 milionů korun, která zdaleka nezajistí, či popravdě řečeno neumožní pořádání GP Brno 2019. Paradoxem těmto skutečnostem je, že např. zkorumpovaná FAČR (Fotbalová asociace ČR), která disponuje miliardami, získaných z fotbalových soutěží, sponzorských darů a v neposlední řadě i korupcí, ještě dostává od MŠMT miliardové dotace bez větších problémů. Navzdory tomu, že český fotbal ve světovém měřítku nemá zrovna valnou úroveň. Tady zřejmě platí, že kdo (přes lobby) umí, tak má peníze, kdo nelobuje, o peníze žadoní. Vládo, je to normální?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Co chtějí muslimové

12:17 Petr Hampl: Co chtějí muslimové

Denní glosy Petra Hampla.