Jiří Hrebenar: Společnost potřebuje rebélii, potřebuje silnou osobnost

18.11.2011 21:43

Společnost potřebuje rebélii. Společnost potřebuje, aby se začalo s prosazováním plánů lidí a nikoli plánů politiků.

Jiří Hrebenar: Společnost potřebuje rebélii, potřebuje silnou osobnost
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Protivládní demonstrace na Václavském náměstí

Mahatma Ghandi povstal proti imperiu. Jeden jediný člověk dokázal změnit chod celé společnosti. Je to možné. Skutečně jediný jedinec dokáže pohnout vesmírem. Stačí jenom chtít, jenom se nebát. Tady v Čechách chybí silná osobnost, která dokáže strhnout masu lidí. Politické strany nechtějí aby taková osoba tady byla.

Kdože tou silnou osobností má být? Ten zneužívač poslaneckých náhrad v trikotu levice? Nebo snad ti podivní odboráři? To je opravdu směšné, tito lidé nejsou nic jiného, než věšáky jejich lobbystických skupin, jejichž zájmy zastávají. Tady nejde o národ, tady nejde o prosazení ochrany nejpotřebnějších. Podívejte se, co politici předvádějí. Je to jedna převeliká ostuda, ve které je jedinec zahozen jako ušpiněný toaletní papír. Politické partaje nechtějí, aby se národ zformoval. Raději vyšlou prohnilé politiky do popředí televizních novin. Tam jako špatní klauni naslibují, ukáží své nadání klamu.

Pokaždé partajníci nastrčí své umělé ikony bez možnosti vlastních názorů. Tato společnost se musí změnit. Musí se změnit každý jedinec, všichni musíme mít své názory, je na čase použít občanskou neposlušnost. Vykašleme se na politické strany a přejeděné politiky. Nemůžeme se řídit názory kravaťáků placených z peněz stranických sekretariátů. ProAlt a další organizace nejsou nic jiného, než jen další předpokoje jednoho velkého sálu Sociálních demokratů.

Je trapné věřit nějakým politickým subjektům, je trapné spoléhat se na iniciativy založené politickými stranami. Je trapné vyzývat k aktivitě, zatímco občané nevěří žvatlání neznámých ikon pochybných lidí. Chce to osobnost s velkým charismatem nespojeného s žádnými politickými stranami. Chce to někoho, kdo skutečně půjde pro lid a jeho zájmy a nikoli pro zájmy politických panáčků.  Podívejme se například na Martina Luthera Kinga. Ten v Americe zahájil revoluci k přístupu k černochům. Podívejme se na jiné. Změna je možná, jen chybí svobodná společnost. Mnozí z nás žijí v socialistickém přesvědčení, že máme mlčet a jako ovce stát a jednohlasně bečet.

Proč nevyhlásíme občanskou neposlušnost? Je to naše demokratické právo. Máme právo plně využít všeho co dovoluje demokratický ráz. Vláda chce ubírat chudým, tak fajn, tak proč se lidé neseberou a nenocují v Poslanecké sněmovně, proč najednou nejdou do prostředka ulic? Proč se nerozhodnou vzít svůj osud do svých rukou? To je velmi jednoduché. Lidé raději budou mlčet a hrát si na stěžovatele.

V českých podmínkách je trošku problematické hovořit o osobnosti. Tohoto úkolu se mile rádi uchytnou čeští fašisté. Vandas je schopný ze sebe udělat třeba Marii Terezii, bude-li třeba. Lidé uvěří silným slovům jednoho podivína vystupujícího proti lidským právům. Hledání správné osobnosti je v Čechách velmi palčivý a složitý úkol. Další ultrapravicová strana beránků se chopí své šance. Spolu s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti, tak faleš populismu dokreslí Svobodní občané a jejich nejvyšší členové. Hledání osobnosti může tedy narazit na vlnu extrémismu nových i starých ectrémistických spolků.

Svět potřebuje revoluci bez extrémismu. Svět nepotřebuje diktátorské rádoby politiky k tomu, aby byl veden odpor. Ptám se, kdy tady vyhraje spravedlnost a právo? Je možné bůvec najít tu správnou osobu, aníž by byla fašisticky, extrémisticky, nebo populisticky orientovaná? Ano je to možné. Je to velmi složitý úkol. Raději si místo hledání takové osobnosti zvykneme na příchuť ztuchlého čaje. Uvaření nové várky je přeci tak moc těžké.

Tato země, tento stát je rozkradeným Klondaikem, který se stále více podobá zchátralé chatrči. Nacionalismus, rasismus a prosazování fašistických paktik. Je na čase aby občané zvedli svá pozadí a šli konat v zájmu svých vlastních sobod a práv.Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…