Jiří Kobza: Lze už Rusku odpustit invazi z roku 1968?

22.08.2019 13:09

Pokud už Německu nepředhazujeme 350 tisíc mrtvých a umučených Čechoslováků, Sudeťákům vraždy našich pohraničníků a Američanům stovky mrtvých civilistů a dětí během náletů…

Jiří Kobza: Lze už Rusku odpustit invazi z roku 1968?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jiří Kobza

Před pár lety se mne novináři ptali, zdali je možné Rusku odpustit invazi z roku 1968. Odpověděl jsem asi takto: v srpnu roku 1968 jsme byli obsazeni vojsky Varšavské smlouvy (s výjimkou Rumunska a přes odpor Jugoslávie a Albánie), což znamená, že kromě Rusů zde byli také Ukrajinci, Bělorusové, Moldavané, Gruzínci, Arméni, Ázerbájdžánci a další národy tehdejšího SSSR. Kromě nich k nám vpadli také Poláci, Maďaři, Bulhaři a příslušníci armády NDR. Viník je jasný a spolupachatelé také. Pokud jsme ovšem odpustili Německu šest let okupace, drancování našeho průmyslu, zemědělství a 350 tisíc mrtvých a umučených Čechoslováků, pokud jsme odpustili Sudeťákům vraždy našich pohraničníků a dalších spoluobčanů, Američanům ty stovky mrtvých civilistů a dětí během náletů na Prahu a Plzeň těsně před koncem války, tak opravdu nevím, proč by Rusko mělo být generálním dědicem pachatelů hromadné historické křivdy na ČSR, o které (mimochodem) rozhodl Ukrajinec Brežněv.

Paměť je „vybíravá“

Počet obětí srpna 1968 se blíží počtu obětí sudeťáckého řádění v našem pohraničí v roce 1939. Přítomnost sovětských vojsk nepřinesla ani Heydricha, ani Lidice a Ležáky. Ze srpna 1968 se stala donekonečna omílaná politická mantra, zatímco na významnější milníky naší historie se jaksi „zapomíná“. Příkladů je víc: Jde o Mnichovskou dohodu, kterou nás naši západní „spojenci“ prodali Hitlerovi, dále o Jaltskou dohodu a také o Postupimskou konferenci, kterými nás titíž západní „spojenci“ prodali (resp. vyměnili za vliv v Řecku) Stalinovi. V tomto duchu lze pokračovat. Například z Banderovců se stali téměř národní hrdinové a přátelé Československa. Chceme-li někomu vytýkat zločiny, spáchané na Československu a jeho obyvatelstvu, tak potom to tvrdě a nekompromisně připomínejme po zásluze všem, kteří zde vládli, loupili a vraždili během oněch posledních sto let samostatné Československé a České republiky.

Rusko není SSSR

Je zvláštní, že jsem, přes neblahé historické zkušenosti, nikdy neslyšel, že by Česko bylo v ohrožení, že by ho chtěli Němci ovládnout, zatímco strašení Ruskem je velice „in“, navzdory tomu, že se za svoji účast na invazi v roce 1968 Rusové již několikrát omluvili. Obdobná omluva například představitelů sudetských Němců mně ale podle všeho unikla. Anebo je už zase tady doba, kdy mezi rovnými jsou si někteří rovnější a někteří málo rovní? Mnoho rusobijců a rusofobů zatvrzele odmítá postavit se tváří v tvář historii a objektivním skutečnostem a faktům. Neobhajuji žádnou ze jmenovaných zemí, jen si myslím, že je čas hledět více do budoucnosti. Když to jde s Němci, proč by to nešlo s Rusy?

Jiří Kobza je členem Poslanecké sněmovny zvoleným za politické hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…