Jiří Vyvadil: Babiš by si měl přichystat kartáček a pastu. Případný měsíc ve vazbě jeho hnutí rozhodně přinese body

04.09.2017 13:04

Naše demokracie má specifické rysy. Jedním z nich je, že často v rozhodujícím okamžiku zasáhnou orgány policie, ministerstva vnitra a státních zástupců, aby změnili chod české politiky. Jedno jim nelze upřít, jsou skutečně nestraničtí potud, že vyvíjejí své represivní úsilí tak trochu proti všem a často mění své preference v každém volebním období jinak.

Jiří Vyvadil: Babiš by si měl přichystat kartáček a pastu. Případný měsíc ve vazbě jeho hnutí rozhodně přinese body
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Začátek tohoto přínosu represivních orgánů začíná s odhalením Josefa Bartončíka coby agenta STB v průběhu voleb v roce 1990 ze strany náměstka ministra vnitra. Nebyl by to Ruml, který charakterově zřejmě deformován ze své dizidentské minulosti tento svůj čin zdůvodnil zabráněním toho, aby se Bartončík nestal předsedou Federálního shromáždění a Havel neskládal do jeho rukou slib prezidenta. Rozkošné. Mimochodem, své morální kvality znovu dokázal při odvolávání Václava Klause v době jeho zahraniční cesty. Pašák.

I druhý zásah státních zástupců a soudní moci souvisel s Václavem Havlem, kdy na základě příkazu k zatčení byl zadržen Miroslav Sládek a tak se nemohl coby poslanec účastnit volby prezidenta. Vzpomínám si na to jako dnes. I já sehrával malé kolečko v onom volebním soustrojí a ač stranický příkaz v rámci ČSSD, za kterou jsem byl senátorem, zněl dát hlas Havlovi, já – v tajné volbě – mu ho nedal. Mé výhrady byly totiž značné. Právě ten jeden zadržený hlas Miroslava Sládka vedl k tomu, že se Václav Havel stal právě jen o hlas prezidentem České republiky a mimochodem korunoval své prezidentství tím, že protiústavně coby prezident bez souhlasu vlády i Parlamentu podepsal podporu válce v Iráku, válce , která byla z hlediska mezinárodního práva nelegitimní, opírala se o vylhané důvody, přinesla smrt miliónům a vznik islámského státu a dalších džihádistických skupin, které nás děsí doposud.

Třetí zásah je všeobecně známý pod názvem Kubiceho zpráva, která na desítkách stran několik dnů před volbami s cílem poškodit ČSSD, přinesla mnoho smyšlenek o propojení – a to bylo roztomilé – výhradně ČSSD s organizovaným zločinem. Pikanterie o znásilňování malé dívky na jakési jachtě samotným Paroubkem se nikdy neprokázaly. Na tu zprávu mnohý z nás vzpomíná. I já, v podstatě bokový poradce předsedy ČSSD jsem tam o sobě našel asi 4 stránky a naprosto jsem nevycházel z údivu. Šílennosti. Kubiceho zpráva, politicky organizovaná ODS a částí lidovců (Severa), kteří později přešli k TOP 09 splnila účel a ČSSD, přes v té době nesporné úspěchy (6 ti procentní růst HDP, růst reálných mezd, atd.) zůstala druhá…

Čtvrtý zásah je známý spektakulárním vtrhnutím do Úřadu vlády a zatčením dnešní manželky bývalého premiéra Nečase. Vypadalo to giganticky a úděsně a mnohý z nás snad i na chvíli uvěřil, že jde o spiknutí nejvyššího řádu…Jinak samozřejmě většina národa pád Nečasovy vlády srdečně uvítala, protože svou politikou tupých škrtů v době, kdy se sousedi typu Slovenska, Polska i Maďarska ekonomicky nadýchávaly všechny dráždila na nejvyšší míru. Dnes už bych tomu zásahu netleskal.

Nu a máme tu asi největší zásah, jehož předehra trvá už asi rok a půl a jejím cílem je odstranění představitele politického hnutí s trvale dominantní politickou důvěrou veřejnosti. Nepomohly diskuze o řepce olejné, nepomohly diskuze o EET, nepomohl ani zvláštní zákon ohledně majetku Andreje Babiše, nepomohly četné slovní onanie Kalouska a spol. v Poslanecké sněmovně. Po každém útoku Babišovo hnutí jen zesílilo.

A tak měl přijít ten rozhodný úder a po komických peripetiích Bohuslav Sobotka Andreje Babiše odvolal. Výsledek byl ohromující: ČSSD naopak klesla na 10%, ANO vzestoupilo na 32 %. Dnes je Bohuslav Sobotka hodnocen jako nejméně populární premiér od roku 1992.

Že bude Andrej Babiš stíhán kvůli Čapímu hnízdu nebo něčemu jinému (na tom nezáleželo a nezáleží) bylo jasné. Mně jako advokátu to říkali už před několika měsíci dva státní zástupci, když jsme jen tak seděli na chodbě a tlachali, než skončí porada soudního senátu.

Že někteří státní zástupci i část policie chchce znovu zažít ten opojný pocit, jak zasahují do běhu státu je jasné a nejde jen o to. Na straně policie doslova zuří boj, jak zabránit tomu, aby se Babiš nestal premiérem, protože by zjevně byla anulována policejní reorganizace. A kdyby se nakonec Šlachta stal ministrem vnitra, mnohý policista zejména z útvaru, který nyní provází šetření proti Babišovi by zřejmě byl na infarkt. Nezapomínejme, že právě tam svého času Šlachtovi lidé nasadili prostorové odposlechy.

A samozřejmě, tak jako Bradáčová kdysi vyrostla na tom, jak spektakulárně nechala zadržet Davida Ratha, když věcně pod ústecké krajské zastupitelství, kde působila, tato záležitost nespadala, tak se jistě najde a zřejmě i našel státní zástupce, který minimálně měsíc bude zažívat dny své slávy, a to do příštích voleb, kdy Babiš po téměř jistém vítězství bude muset být znovu propuštěn, protože by policie musela požádat o nové vydání.

A otevřeně řečeno, složení budoucí Poslanecké sněmovny bude natolik odlišné, že vydání je téměř vyloučeno.

Je to absurdní, ale protibabišovská komedie by měla být dohrána do konce.

Vezmou-li totiž Babiše do vazby, pak je téměř jistým premiérem.

A to si tato země po vládách vedenými stranami typu ODS či ČSSD, bez valnější podpory veřejnosti potřebuje jako sůl.

Jiří Vyvadil
zakladatel skupin Babiš premiérem, Zeman prezidentem, Chceme jiné Česko,jinou Evropu, jiný svět...

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …