Josef Ježek: Furt se něco děje

13.02.2017 21:37

Tahle vláda vyrábí zákony jak Baťa cvičky. Jen se někde vyskytne nějaký problém, šup, už na něj ušijeme nový zákon, nebo alespoň novelu toho stávajícího. K tomu se ještě přidají jurodiví poslanci, zákonodárné iniciativy krajů, Senát a najednou máme zákonů jak…naseto. Je pravdou, že v téhle zemi se v zákoníkové džungli už nevyznají ani právníci. Možná je to záměr. Čím větší džungle, tím lépe pro dravce a predátory. A řadový občan jenom zírá, co všechno je v rámci zákona možné, co všechno pokryje litera zákona, jaké nesmysly a mnohdy i svinstva se mohou odehrát v rámci zákonných norem. Zdá se, že se na tento stav hodí výrok: „Když je loď nasměrována špatným směrem, usilovnější veslování nepomůže.“

Josef Ježek: Furt se něco děje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Strakovy akademie

Kabinet schválil vznik nové sociální dávky, dlouhodobé ošetřovné. Návrh je to z pera paní ministryně Marksové. Marx mě netrestej, ale tahle dáma by pořídila rozfofrovat státní rozpočet jen na sociálních dávkách. Podle tohoto nápadu by lidé mohli pečovat o své nemocné příbuzné až 90 dnů při 60% mzdy. Že by snad chyběli zaměstnavateli, o tom navrhovatel nepřemýšlel. Nakonec ANO tam alespoň prosadilo podmínku souhlasu zaměstnavatele.

Whistlebloweři. Už před časem jsem psal svůj názor na tento institut, kdy jsem to cizí slovo přeložil českým – udavač. To jsem si, pane, dovolil moc, Jistou skupinou čtenářů jsem byl vydatně vypeskován, neboť já hlupák totiž nevím, že na západě tohle už mají dávno a móóc se to osvědčilo. Na západě už mají leccos dávno, co se „osvědčilo“, třeba Angelu Merkelovou. A ta se nějak osvědčila! Ale k nám. Tak ti whistle…no prostě udavači svých zaměstnavatelů budou nyní chráněni zákonem. Normu navrhnul nový šéf lidskoprávního ministerstva Chvojka, když předešlý Dienstbier s ní narazil. Udavače zaměstnavatelů však nutno chránit zákonem, neboť to máme v koaliční smlouvě. Zdá se, že duch bývalého ministra se stále vznáší nad lidskoprávními vodami. Ještě že toho nového napadlo zrušit geniální projekt zvaný Hate Free. Ten pořídil spolykat pěkných pár milionů korun a výsledek - kromě růžových nálepek, nula. Ovšem ti „hejtfrýťáci“ co byli přisáti na tomto penězi nalitém prsu, jsou z tohoto rozhodnutí šokovaní.

Kabinet také kývl na novelu insolvenčního zákona. Ta by znamenala, že do insolvence by mohli vstoupit dlužníci, bez ohledu na výši dluhů. Oddlužení by pak trvalo tři, pět nebo sedm let. I tohle bude v Čechách problém. Znám dlužníky, kteří se do dluhové pasti dostali ne zcela vlastní vinou, někteří také i svou vlastní hloupostí či důvěřivostí. Tam bych tomu i rozuměl. Ale znám „fífáky“, kteří vědomě nasekali dluhů hlava nehlava a splácení?? Kdo by platil dluhy…. Tam bych byl velmi opatrný. Vždyť dluhy se mají platit, alespoň o vánocích.

Jo, a Andrej Babiš, strůjce metly na podnikatele zvané EET, nám opakovaně omílá ve všech mediích, že po zavedení tohoto kladiva na hostinské a restauratéry vzrostly tržby o 100%. Panečku!! Podle Českého statistického úřadu je to ovšem diametrálně jinak. Meziročně se zvýšily o 8,2, resp. 18,3%. Tak kurňa, kde je vlastně pravda? Jestli nás tu někdo jaksi „neojebává“? (To už není sprosté slovo, to už říká i premiér). Jistý člověk z iniciativy Radostné Česko bez EET (?!) o tom prohlásil: „Pokud se ministerští experti v takto důležitých otázkách spletli o více než 90%, je to tristní. Pokud ministr financí záměrně manipuluje s čísly, je to trestné“. To jsem z toho blázen. Sorry jako!

Na závěr jedno radostné zjištění do předešlých chmur. Selský rozum ještě nevymřel. Tentokrát se ho podařilo resuscitovat u Nejvyššího správního soudu v případu větrné farmy na Bruntálsku: Verdikt zní: „Provozem této stavby nedojde k významnému negativnímu ovlivnění populace krkavce velkého, veřejný zájem na výrobě energie z obnovitelných zdrojů, jež přispívá význačnou měrou k ochraně životního prostředí, v daném případě převažuje nad zájmem ochrany přírody a krajiny!“. A krkavci zpátky do pohádky Boženy Němcové. Jen více takových verdiktů.

A pak že se nic neděje. Naopak. Furt se něco děje!!!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …