Miloš Horký: Jak křehká je demokracie v české kotlině?

09.12.2018 19:34

Není pochyb, není to hoax - americká justice odhalila účetní petrohradské firmy Jelenu Husajn z ovlivňování amerických voleb, muž "v pozadí" Prigožkin, Putinův přítel, zůstává neobviněn...

Miloš Horký: Jak křehká je demokracie v české kotlině?
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Ruská vlajka

Jak křehká je demokracie v české kotlině?
Křehká, ach - tak křehká..

Zvláštní agent FBI David Holt po létech vyšetřování obvinil hlavní účetní ruské firmy Agentura internetového výzkumu, jejíž jméno zní Jelena Alexejevna Husajn, z trestného činu spiknutí proti Spojeným státům.

Nejméně od roku 2014 tato paní účetní rozdělila ruským „trolům“ na sociálních sítích v průběhu asi 3 let cca 1 mil. EUR.

Předmětem obvinění ze strany FBI je vytvoření účtů fiktivních osob na sociálních sítích s cílem šířit mezi čtenáři ve Spojených státech kontroverzní politická a sociální témata, a pomáhat tak prosazovat určité kandidáty nebo naopak snižovat potenciál jiných kandidátů. - viz zpráva Davida Holta ZDE.

Prosím, neberte tuto úvahu z pozic pro- či protiruských, z pozic pro – či protiamerických, prosím, zamyslete se nad tím z toho pohledu, jak křehká je ta naše demokracie – demokracie v Česku.

Každý, kdo se vyzná v počítačových sítích, ví, že agentu Holtovi a jeho týmu, zabralo týdny a měsíce usilovné práce, aby ta data jednak shromáždil do ucelené zprávy, ale také – aby ta data měla dostatečnou vypovídací hodnotu a obstála před nezávislým americkým soudem!

Podle amerického práva není trestné vytvořit „fiktivní účet“ (obvinění, část 1). Podle amerického práva není trestné užívat sociální sítě (obvinění, část 2). Stejně tak není trestné šířit mezi čtenáři ve Spojených státech kontroverzní politická a sociální témata – to je přece podstata žurnalistiky, nejen té „bulvární“, ale vůbec sociálních sítí jako takových (obvinění, část 3), stejně tak není trestné „pomáhat prosazovat určité kandidáty nebo naopak snižovat potenciál jiných kandidátů“ – to je přece podstata zastupitelské demokracie (obvinění, část 4).

Jedině spojení všech čtyř článků tohoto řetězu obvinění činí z účetní Jeleny Husajn kriminální živel.

Snad to nepřeženu, požádám-li čtenáře opět o trochu „zamyšlení“ - pomněte ty miliardy dolarů, které se protočí v průběhu amerických voleb, a „Jelena“ rozdala svým „trolům“ cca 1 milión USD - zprávy se liší podle jednotlivých zdrojů.

Zajména na tuto skutečnost cílí titulek této úvahy, jenž zdůrazňuje křehkost naší "domácí" demokracie.

1 milión od „krásné Jeleny“ proti miliardám Trumpa a Hilary…

Je opravdu šokující, že americkou společnost lze takto efektivně ovlivňovat. Nastoluje to otázku, v jakém stavu je americká společnost, kterou lze takto snadno manipulovat?

A úplně na závěr – již jen jako „douška“ k zamyšlení… (hluboce se omlouvám českému čtenáři za tuto opakující se "nepatřičnost"):

Zamyslete se prosím i nad tím, že obviněna byla „vrchní účetní“ petrohradské firmy, Jelena Husajn.

Zpráva zvláštního agenta Holta dokonce uvádí jméno člověka „v pozadí“, člověka, který tímto způsobem financoval ruské „troly“ na amerických sociálních sítích.

Je jím ruský oligarcha a blízký přítel prezidenta Putina, Jevgenij Prigožkin.

Avšak obviněna byla zvláštním agentem Holtem – vrchní účetní!

"Krásná Jelena" dokonce už stihla i reagovat na vznesené obvinění na sociálních sítích, kde také jinde?

"Vážení občané Ruska, Ameriky a celého světa. Jmenuji se Jelena Husajnová, jsem účetní ruského zpravodajského portálu Federální zpravodajská agentura (Feděralnoje agěntstvo novostěj). 19. října mne federální úřady USA obvinili ze spiknutí proti Americe. Americké státní úřady tvrdí, že jsem to byla já, kdo Američanům zvolil Donalda Trumpa."

Boj o demokracii není ale vůbec jednoduchou věcí...

Proto si dovolím uzavřít tuto úvahu smutným povzdechem:

Ta naše malá demokracie v našem „malém“ Česku – je „po hříchu“ - křehká, tak křehká…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…