Miloš Horký: Dobrý voják Švejk? Ne, dobrý voják Macron...

07.11.2018 18:34

Francouzský prezident vyzývá k vytvoření „skutečné evropské armády“. Nad pozadím a načasováním jeho „staronové“ ideje se zamýšlejí komentáře po celé Evropě. „Pokud nevytvoříme skutečnou evropskou armádu, nedokážeme evropské občany ochránit,“ volá francouzský prezident.

Miloš Horký: Dobrý voják Švejk? Ne, dobrý voják Macron...
Foto: literarky.cz
Popisek: Kancléřka Merkelová a prezident Macron

Prezident Macron si zvolil čas a místo, které je pro takové prohlášení nanejvýš příhodné. Svůj požadavek vznesl ve Verdunu, v místě, kde se odehrála v roce 1916 jedna z nejtragičtějších bitev První světové války, v místě, na něž jsou Francouzi mimořádně citově vázáni – vždyť na bitevním poli v boji o budoucnost Francie proti německé přesile zahynulo víc jak 150 000 francouzských vojáků.

Ve Verdunu prezident Macron v prvním listopadovém týdnu uspořádal oslavy ukončení této tragické kapitoly v dějinách Evropy. Toto místo bylo vybráno se vší pompou, jež Macronovu návrhu přísluší.

Ale stojí jistě za to, podívat se na důvody, jež Macrona vedly k jeho „staronovému“ návrhu - právě v těchto dnech.

Evropa by měla vybudovat svoji „skutečnou“ armádu, aby dokázala ochránit evropské občany.

Jaké tedy hrozby stojí před evropskými občany?

Prezident Macron nestaví do popředí problémy, s nimiž se nutně setkává – takřka každodenně – evropský občan, jako je islámský terorismus, jako je boj o evropskou a národní identitu evropských států, potažmo imigrační krize apod.

Prezident Macron uvedl jiná tři ohrožení Evropy.

Je to především vzrůstající ohrožení ze strany Ruska. Na druhé místě je to ohrožení ze strany Číny. Předpokládám, že obě tyto hrozby jsou již dostatečně známy českému a evropskému čtenáři, vždyť o nich referuje český a evropský tisk téměř každý den.

Prezident Macron však uvedl ohrožení celkem tři, a je možné, že nad tím ohrožením číslo tři, zůstane českému čtenáři – tak trochu – rozum „stát“.

Tím ohrožením číslo tři je skutečnost, že Evropa je – podle Macrona - ohrožena Spojenými státy americkými!

Pokud čtete tyto články někde u kávy a právě vám „nezaskočilo“, dovolte tedy k této „hrozbě“ malé vysvětlení.

U.S.A. je členem NATO, v obou světových válkách se podílela na osvobození utlačovaných evropských národů – a nyní president Macron říká – hrozba?

Amerika za prezidenta Trumpa není Amerikou, jakou až dosud Evropané znali. Kromě všech dosavadních hříchů presidenta Trumpa, jeho poslední krok vyvolal mezi evropskými politiky nejen „pozdvižené obočí“, ale mnozí z nich – například právě Macron - tento jeho krok považují za „ohrožení“ Evropy.

Tím „posledním krokem“ je Trumpova hrozba, že vypoví Smlouvu o nešíření jaderných zbraní z roku 1968. Tato Smlouva se stala základním architektonickým prvkem evropské a světové bezpečnosti.

Smlouvu podepsalo a ratifikovalo 189 zemí, z nichž 5 vlastní jaderné zbraně - U.S.A, Velká Británie, Francie, Rusko a Čína. Pro čtenářovu informaci – mezi státy, které Smlouvu o nešíření jaderných zbraní nepodepsaly a vlastní jaderné zbraně, jsou Indie, Pákistán, Izrael a Severní Korea.

„Kdo je obětí Trumpovy hrozby?“, ptá se president Macron a hned si odpovídá: “Evropa a její bezpečnost!“

Macronova výzva k vytvoření "skutečné" evropské armády je především výzvou Německu, kde se ovšem setkává jen se „zdrženlivým“ přijetím.

Frankfurter Allgemeine včera (FAZ – 6.11.18) zapochyboval jako první, když napsal - „Z vojenských spojenectví není nutno hned vytvářet supranárodní projekty!“.

Na německé politické scéně se setkává Macronův návrh s nedůvěrou, němečtí voliči mají dosud v paměti neúspěšné vojenské intervence různobarevných koalic, ať už pod vlajkou OSN či bez ní, v Afghanistánu, v Libii, v Iráku, v Sýrii, v Kosovu, či v pásmu Gazy.

Evropa není schopna vyřešit zadlužení svých členských států, nemá odpověď na aktuální sociální otázky, jako je bezdomovectví, není schopna nastavit spravedlivý evropský daňový systém, nemluvě o ekologických výzvách - a dalším krokem v rozvoji evropského projektu by mělo být vybudování Macronovy „skutečné“ evropské armády?

Jak již Parlamentní listy psaly, Angela Merkelová v posledních letech dominovala evropské politice, ale dnes je na odchodu do „politického důchodu“.

V evropském tisku se tento víkend objevilo i jiné vysvětlení současných událostí v Bruselu („Irish Independent“, 3.11.2018): „Dominantní úloha Angely Merkelové (a její odchod z politiky) odhaluje skrytou pravdu – Evropské politické centrum v Bruselu kolabuje!“

Miloš Horký

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…