Miroslav Macek: Další miliardy pro EU - opakuje se scénář z loňska

13.12.2011 13:19

Glosy Miroslava Macka.

Miroslav Macek: Další miliardy pro EU - opakuje se scénář z loňska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Věděli jste to? Opakuje se scénář z loňského roku, kdy jsme poslali dvacet šest miliard korun, tedy 1,06 miliardy eur, z devizových rezerv na krachující Řecko. Rozhodla o tom v tichosti vláda s tehdejším guvernérem centrální banky Tůmou. Veřejnost o tom ani nevěděla, nevěděl o tom ani parlament.

 Jiří Havel z ČSSD včera v Radiožurnálu: Já se nestačím divit, co o té věci čtu a slyším. Prostě Česká národní banka převede peníze z jednoho účtu na druhý.

 Europoslanec za ODS Hynek Fajmon na svém blogu:
 Největším zázrakem posledních dní je to, že se dvojici Merkozy podařilo přesvědčit média o tom, že na summitu EU zachraňují eurozónu. Je politováníhodné, že toto zcela zjevně nepravdivé tvrzení téměř všechna média přejala a ty, kteří nechtějí "moudré" Merkozyho návrhy přijmout označují za ty, kdo brání "záchraně eurozóny". Tak to ale vůbec není.

To hlavní, co se v posledních dnech a týdnech odehrává, je spor mezi Francií a Německem o to, zda se povolí ECB neomezeně tisknout peníze a "zachránit" tak před bankrotem celé jižní křídlo eurozóny na účet těch, kteří hospodaří odpovědněji. V čele tábora, který chce protiprávně (v rozporu s Lisabonskou smlouvou) umožnit ECB neomezeně tisknout peníze, je Sarkozy a dělá to v zájmu francouzských bank, které se bez záchrany jižního křídla potopí.

Merkelová toto řešení odmítala s poukazem na svou vlastní německou historickou zkušenost s hyperinflací, která umožnila Hitlerovi zničit demokracii a uvrhnout celý svět do nejhorší světové války. V poslední době ale její odpor slábne, protože v rámci eurozóny je v menšině. Za jejím názorem stojí pouze Rakousko, Nizozemsko, Finsko, Lucembursko a váhavě Slovensko. Všichni ostatní členové eurozóny stojí za Francií. Merkelová je také pod tlakem své domácí opozice tvořené zelenými a sociálními demokraty, kteří zcela v rozporu s německými zájmy protlačují eurodluhopisy.

 Ladislav Jakl: "Mediální skotačení kolem dalajlámy je kýčem století. Fascinuje naše média otevřený marxismus, představa státu jako jednoho velkého kláštera nebo marketingově rafinovaný byznys s rádobyduchovními frázemi, jaké umí každá kartářka?"
 Dovoluji si nesouhlasit. Sice to umí každá kartářka, ale těch je moc, kdežto dalajláma je jen jeden a proto se z něj tak snadno dělá mediální kýč. Velmi mi připomíná bývalého předsedu Světové rady míru Romeše Čandru: ten také létal po světě, vždy vystoupil z letadla a s rukama nad hlavou opakoval "Mějte se rádi! Mějte se rádi!" Ten byl ovšem financován Moskvou, kdežto tento marxista zřejmě odjinud...

 A jeden nekorektní nakonec: V roce 2036 byla do vesmíru vypuštěna první cikánská posádka. A to bylo také naposled, kdy byl vidět Velký a Malý vůz...

reklama

autor: Miroslav Macek

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

9:44 Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

Z fotografie na stránkách Parlamentních listů se na mne usmívá veselá stařenka. Je to senátorka Dani…