Petice zdravotníků proti omezování fungující a dostupné zdravotní péče v nemocnicích založených Zlínským krajem

20.03.2018 20:19

My, níže podepsaní, žádáme Zastupitelstvo a Radu Zlínského kraje a jmenovitě i hejtmana Jiřího Čunka, stejně jako další osoby zodpovědné za řízení zdravotnictví ve Zlínském kraji, aby začali řešit skutečné problémy, se kterou se potýká zdravotnictví ve Zlínském kraji.

Petice zdravotníků proti omezování fungující a dostupné zdravotní péče v nemocnicích založených Zlínským krajem
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

My, níže podepsaní, žádáme Zastupitelstvo a Radu Zlínského kraje a jmenovitě i hejtmana Jiřího Čunka, stejně jako další osoby zodpovědné za řízení zdravotnictví ve Zlínském kraji,

- aby začali řešit skutečné problémy, se kterou se potýká zdravotnictví ve Zlínském kraji, to znamená nedostatek praktických lékařů pro dospělé, praktických lékařů pro děti a dorost, stejně jako stomatologů v kraji. Průměrný věk praktických lékařů je 58 let. Bez lékařů v terénu, se celý systém zdravotní péče zhroutí a péče se stane velmi těžce dostupná. To považujeme za prvořadý úkol kraje v oblasti zdravotnictví, kterým se však nikdo nezabývá.

- aby zajistili plnohodnotný rozvoj všech okresních nemocnic jako pilířů dostupné specializované lůžkové zdravotní péče ve všech částech Zlínského kraje. Omezování péče v regionech a rušení oddělení jsou nevratné kroky. Jsme jedním z regionů, kde geografické rozložení nemocnic je optimální a nemocnice ve Vsetíně, v Kroměříži, v Uherském Hradišti a ve Zlíně zajišťují kvalitní a dostupnou péči. Jejich ekonomická situace je po dlouhé době stabilizovaná.

- aby domýšleli důsledky svých rozhodnutí. Například zrušení běžné dětské operativy znamená de facto zrušení dětského oddělení. Bez něj nemůže existovat porodnice, bez dětského oddělení nebudou dětští lékaři, kteří zajišťují i dětskou pohotovost v regionu. Přesunem pacientů, a tím i spektra výkonů do jediného centra, se ve zbylých okresních nemocnicích vážně naruší proces povinného vzdělávání zdravotníků. Tento krok odradí zejména začínající lékaře a sestry, aby nastoupili do těchto nemocnic. Tím je ohrožen v konečném důsledku pacient.

- aby si konečně uvědomili, že to nejcennější ve zdravotnictví jsou erudovaní zdravotníci a nehazardovali s posledními zbytky jejich trpělivosti. Nedostatek personálu se jeho chaotickými přesuny mezi nemocnicemi v žádném případě nevyřeší. Riziko dalšího odlivu lékařů a sester z našeho kraje je velmi pravděpodobné.

- aby zajistili rovnoměrně dlouhodobé investice do modernizace všech okresních nemocnic ve Zlínském kraji. Zdravotnictví nevyřeší jedna vybavená „supernemocnice“ v centru na úkor ostatních okresních nemocnic. Netřeba vymýšlet vymyšlené. Inspirovat se můžeme např. od sousedů z Rakouska, které má velmi racionální regionální i nadregionální péči.

- aby centralizovali s rozmyslem nákladnou a superspecializovanou péči, nikoliv však péči běžnou, kterou dnes bez problémů zajišťují nemocnice okresního typu.

- aby tvořili jakékoli systémové změny zdravotnické politiky kraje ve spolupráci s garanty lékařské kvality, což jsou Česká lékařská komora, Česká stomatologická komora, Česká lékárnická komora, odborné společnosti a profesní sdružení. Jen tak lze minimalizovat nežádoucí otřesy, které každá změna zaběhnutých a fungujících systémů vyvolá.

Žádáme, aby Zastupitelstvo Zlínského kraje petici projednalo na svém nejbližším zasedání.

Kontakt a petiční výbor:

MUDr. Jaroslav Novák, Partyzánská 14, 76701 Kroměříž e-mail jarynnovak.km et seznam.cz tel. 606623461
MUDr. Ivana Horková, Sokolská 81, 76901 Holešov e-mail I.Horkova et seznam.cz
Ludmila Šromotová, Altýře 4269/24A, 76701 Kroměříž e-mail lisrom22 et gmail.com
MUDr. Miloš Kucian, Blahoslavova 5, 76701 Kroměříž e-mail MilosKucian et seznam.cz
MUDr. Tomáš Šindler, Bílany č. 130, kroměříž 76701 e-mail tomas.sindler et volny.cz 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…