Petr Duchoslav: "Lempl" Jan Vidím kárá ostatní

12.12.2011 14:20

„Pro levičáky je práce vždycky nedůstojná, jsou to neschopní a líní lemplové, kteří se vždycky schovávají za sukně rozhazovačného státu.“ Tak moudře pravil dlouholetý poslanec ODS a místopředseda sněmovního Výboru pro obranu a bezpečnost J. Vidím.

Petr Duchoslav: "Lempl" Jan Vidím kárá ostatní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Vidím

Jeho replika se týkala zřízení veřejně prospěšné služby, kterou mají od ledna 2012 vykonávat lidé, jež jsou dlouhodobě registrováni na Úřadu práce. Pokud odmítnou dělat veřejně prospěšnou práci, bude jim automaticky odebrána podpora v nezaměstnanosti. Není jasně stanovená metodika, podle níž budou vybíráni vhodní uchazeči o práci k vykonání této služby.

J. Vidím svým výrokem opět jednou přestřelil. Svým prohlášením vyvolal mnoho nesouhlasných reakcí, zejména levicové ekonomky I. Švihlíkové a občanských a zájmových iniciativ. Sám Vidím spíše než prací v zákonodárném orgánu ČR proslul skandály, z nichž ten největší je aktivní účast v Kubiceho aféře spolu s poslanci I. Langerem a P. Severou, kteří spolu s plk. Kubicem odvedli před parlamentními volbami 2006 špinavou práci proti tehdejšímu předsedovi ČSSD J. Paroubkovi. Langer a Severa dostali od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) velmi nízkou pokutu 9 000 korun, čímž se skandál vlastně zametl pod koberec. Dne 25. 5. 2006 se však plk. Kubice nejméně třikrát prokazatelně telefonicky spojil s poslancem Vidímem, kterému pak o den později nezákonně předložil dokumenty z vyšetřovacích spisů.

Vidím jako jeden z pravicových ideologů nahlíží na lidi, kteří jsou registrováni na Úřadu práce, jako na lemply, protože je jejich vinou, že tam skončili. Nebere v potaz, že je mohl zaměstnavatel propustit například pro nadbytečnost, vysokému věku, firma mohla zkrachovat. Takové důvody ho vůbec nezajímají, přece na Úřadu práce jsou jen lidé neúspěšní.

Pokud se blíže seznámíme s životní kariérou dlouholetého poslance ODS, uvidíme, že se vpodstatě ,,narodil“ v parlamentu. Kromě krátkého ,,intermezza“ v osmdesátých letech, kdy působil na jako učitel na základní škole a vykonal povinnou dvouletou vojenskou službu, již v dalších letech zasedal v Poslanecké sněmovně, a to již od června 1990. Celkem tam tedy strávil již 22 let, aniž by mezitím pracoval v ,,běžné“ nepolitické profesi, aby si vyzkoušel, jak se žije běžným občanům žijícím za průměrnou mzdu.

Co se týče jeho práce v parlamentu za těch 22 let, můžeme konstatovat, že jeho aktivita byla slabá, ba někdy i žádná. Za poslední půl rok vystupoval na schůzích velmi málo a pokud ano, omezil se pouze na pár obecných frází, jež většinou nejdou do hloubky. Vidím je spíše trojkoaliční vládou využíván k ideologickým útokům proti levici a opozici, doprovázeným často hysterickými výlevy. Vidím ve svém urážlivém výroku napadl nejen slušné lidi, kteří se snaží najít práci, ale i drtivou většinu poctivě pracujících občanů. Pouze z tohoto ,,titulu“ jsou pro něho lemplové a lenoši, zatímco Vidím je prototypem pracovitého a úspěšného politika, který měl akorát to štěstí se ,,narodit“ v parlamentu a žít z daní občanů.

K Vidímovi se přidal i do parlamentu ,,odkloněný“ bývalý primátor P. Bém, jehož závěr primátorské éry poznamenala řada afér – ,,vytunelovaný“ tunel Blanka, předražená Opencard, nerealizovaný projekt Prahy bezdrátové apod. Bém prohlásil ,že pokud někdo pobírá dávky v nezaměstnanosti, tak má ,,vzít zavděk“ veřejně prospěšnou prací, a pokud by to odmítl, nemá přece tyto dávky brát a starat se sám o sebe tak, aby nikdy neskončili na Úřadu práce. Oba pravicoví demagogové nemohou pochopit, že každý člověk (i oni) se může dostat do složité životní situace a pak je povinností státu mu pomoci, protože si tyto služby platí ze svých daní. Hlavním problémem je fakt, že současná vláda místo aktivní politiky nezaměstnanosti dělá aktivní politiku represe a nepřispívá na tvorbu nových pracovnívh míst. A pak se diví, že pro lidi je velmi těžké si najít jakoukoliv práci, i tu méně kvalifikovanou.

Poslanec Vidím sice urazil všechny slušné lidi, když je nazval lemply, ale právě tito ,,lemplové” mají tu moc ho do příští Sněmovny nezvolit. Doufám, že se za tři roky tak stane a bude o jednoho pravicového ideologa v parlamentu méně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …