Petr Němec: Babiš protěžuje Američany. Vrtulníky pro armádu budou o 5 miliard dražší

27.06.2019 13:14

Když v březnu letošního roku navštívil Andrej Babiš s manželkou Bílý dům, nikdo netušil, že ČR zaplatí za neobvykle dlouhé přijetí prezidentem Trumpem tak vysokou daň. Zřejmě na osobní zásah premiéra totiž ministerstvo obrany od té doby jedná o nákupu vrtulníků výhradně s Američany, ačkoliv italský výrobce Leonardo nabízí stroje o 5 miliard levnější.

Petr Němec: Babiš protěžuje Američany. Vrtulníky pro armádu budou o 5 miliard dražší
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Sikorsky S-70i ,Black Hawk S70i

Americká výhoda

To, že armáda potřebuje nové vrtulníky se ví a je všeobecně akceptováno. Co už je méně přijatelné, že armáda tak činí bez soutěže a evidentně prosazuje pouze americkou stranu. Opozice pochybný nákup dlouhodobě kritizuje, komunisté armádní akvizici dokonce spojili s rozhodováním o podpoře vlády.

„Nemám zájem na nákupu předražených vrtulníků ze Spojených států amerických. Ještě v situaci, kdy výrobce vrtulníků odebral výrobu z Aera Vodochody,“ shrnul předseda KSČM Vojtěch Filip , který tvrdí, že první americká nabídka stroje předražila o 30 procent.
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/komunistum-se-nezamlouva-nakup-americkych-vrtulniku-40286953

I přes hlasité protesty opozice čile pokračují vyjednávání s americkou stranou. Tento týden například přímo na ministerstvu, kdy americký velvyslanec Stephen King předal do rukou ministra Metnara dvě verze nabídky. V první verzi se jedná o 12 vrtulníků Black Hawk za 13,2 mld. Kč, balíček druhý obsahuje 8 víceúčelových vrtulníků Venom a 4 jednoúčelové bitevní stroje Viper v hodnotě 14,5 mld.Kč. 0bě nabídky již byly schváleny Americkým kongresem.
http://www.mocr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/ministr-obrany-prevzal-od-velvyslance-usa-nabidky-na-nove-vrtulniky-213115/

To, že italský výrobce Leonardo se svým AW 139M nabízí o 5 mld levnější stroje, na ministerstvu nikoho nezajímá. Náčelník generálního štábu Opata je s nabídkami Američanů spokojen. Jde podle něj o kategorie špičkových vrtulníků. Před novináři ještě ocenil nižší cenu druhé americké nabídky.
https://eurozpravy.cz/amp/domaci/armada-a-policie/261613-koupi-cesko-i-bojove-vrtulniky-opata-je-spokojen-s-nabidkami-americanu

Trochu stranou však zůstává informace, že vrtulníky Black Hawk budou stát sice při pořízení 13 miliard Kč, ale několikanásobnou částku pak vydá Česká republika v průběhu jejich životního cyklu. A pořizovat čistě bitevní stroje Viper, které nemohou přepravovat žádné vojáky, už vůbec nedává smysl.

“Američané se u nás snaží vytvořit pouze logistickou základnu, nákup jejich vrtulníků znamená další investice v podobě skladování dílů, servisu, školení lidí atd. Nejen že je cena přemrštěná, padlá na hlavu, ale jen za údržbu jednoho vrtulníku v hodnotě jedné miliardy, zaplatíme další 4 v průběhu 15 let”, kritizuje nákup vrtulníků armádní a bezpečnostní expert Jaroslav Štefec.

Dlouhá vrtulníková historie

Výběr nových vrtulníků, které by měly nahradit zastaralé ruské stroje, trvá dlouho a provázejí ho zmatky a nekoncepčnost. Vše začalo za ministrování Martina Stropnického, který zadal vypracovat marketingový průzkum, u něhož to ale skončilo. Jako nejlepší byly vyhodnoceny nabídky italského výrobce Leonardo a amerického výrobce Bell Helicopters. Kdyby v té době rozhodovala cena, museli by zvítězit Italové, jejichž stroje byly o polovinu levnější.
https://ekonomicky-denik.cz/skandal-obrane-dil-3-prestoze-pozadavcich-ceske-armady-italske-vrtulniky-vyrazne-predcily-americke-ministerstvo-chtelo-presto-nakupovat-usa/

Stropnického ale vystřídala Šlechtová a vše začalo znovu. Ministryně prohlásila, že žádný z nabízených vrtulníků nesplňuje požadavky vojáků, což znamenalo podstatné zdržení.
https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/2382373-slechtova-chci-dukaz-ze-vrtulniky-pozadovane-armadou-vubec-existuji

Po rekonstrukci vlády nahradil Šlechtovou Lubomír Metnar, který zařadil dokončení nákupu vrtulníků mezi svoje priority.
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Metnar-povazuje-za-priority-strategicke-zakazky-nebo-nabor-vojaku-572221

Ještě minulý rok ministerstvo obrany vybíralo ze dvou nabídek – italské a americké. Pak ale přišla Babišova návštěva Bílého domu a dál se vybíralo sice stále ze dvou nabídek, ale už jen amerických.

Bude se opakovat kauza CASA?

Premiér Babiš svým jednáním opět naštval Evropskou komisi a znepřátelil si Italy. Ti však mají v komisi silné slovo. A tak se může stát, že se bude opakovat kauza CASA, kdy před 10 lety Italové vyvolali řízení proti České republice. Tehdejší ministryně Vlasta Parkanová také nedala možnost podat nabídku konkurenčnímu italskému typu C-27 J Spartan a prosadila přímý nákup letounů C-295 Casa. V souvislosti s tím je bývalá ministryně dosud popotahována po soudech.
https://tn.nova.cz/clanek/soud-opet-resi-nakup-letadel-casa-obvinena-je-i-byvala-ministryne.html

To, že nejmocnější světový politik věnoval premiéru malého státu hodinu a deset minut svého času je zcela unikátní.
Teď už ale víme, jakou mělo 80 minut Babišovy slávy cenu - 5 miliard Kč z našich daní. To je desetkrát více než možná bude muset Česká republika vracet za neoprávněné dotace pro Agrofert.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

16:59 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

Petr Žantovský ve svém pravidelném „Jak jsem potkal knihy“ tentokrát vybral pro májové čtení báseň o…