Petr Paulczynski: Romští policejní asistenti? Není to rasizmus naruby?

28.10.2011 18:34

Dlouho jsem se vyhýbal romskému tématu. Jak by ne. Proromští aktivisté Kostlán, Pečinka, Kotrba včetně jisté Tydlitátové mi už kdysi dávno přidělili nálepku rasisty a xenofoba.

Petr Paulczynski: Romští policejní asistenti? Není to rasizmus naruby?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Romové u voleb

Vůbec jim nevadí, že ve své firmě zaměstnávám cikány (oni si Romové totiž neříkají) a s těmi co umí dělat dobře vycházíme ( s těmi co neumí vyběhneme), vůbec jim nevadí, že mezi přáteli mám jednoho cikána-podnikatele (sám si říká se smíchem cikorka) se kterým zajdu na oběd či zajedu na dovolenou, ba i romský ples pro něj zorganizuji. Prostě dnes napíšete něco o těch, kteří uvedenému etniku dělají ostudu (a je jich pohříchu víc než těch slušných) a už máte nálepku od multikulturních cvoků.

Proč se tedy pouštím na tento tenký led? Protože jsem zaznamenal zprávu, že romské hlídky začaly dohlížet na pořádek v ulicích Nového Boru. Na pořádek v ulicích v Novém Boru začaly prý v těchto dnech dohlížet romské hlídky. V uniformách podobných stejnokroji městských strážníků slouží dva romští asistenti prevence kriminality, kteří mají městské policii pomáhat.

Co je to zase za multikulti novinku z veřejných prostředků. Když si založila DS svoje hlídky, řvala mediální scéna jako by ji na nože brali. K čemu sakra máme policie ať už státní nebo městské? Zřízení těchto - jak se jim říká - „romští asistenti prevence kriminality" mi nutně evokují někdejší "šedé mory" a policejní práskače co se jim říkalo PSVB. Pomocná stráž Veřejné bezpečnosti. Jejich vzdělání taky byla většinou pomocná škola. O vzdělání asistentů prevence kriminality mi není nic známo. Ale MV praví ve svém hodnotícím materiálu: Profesní předpoklady nebyly na APK kladeny, hlavním předpokladem byla znalost lokality a romské menšiny.

Z oficiálního materiálu Ministerstva vnitra se dozvídáme, že Asistent prevence kriminality (dále jen „asistent") je zaměstnancem samosprávy zařazeným v obecní policii ve smyslu zákona č. 553/1991 Sb., o obecní policii, ve znění pozdějších předpisů. Asistent není strážníkem ani čekatelem, ale plní úkoly, které nejsou dle zákona o obecní policii svěřeny výhradně strážníku nebo čekateli. Placen je ovšem z veřejných prostředků.

Tak nevím. Opravdu se obyvatelstvo v místech kde jsou nasazováni bude cítit bezpečněji? Samo MV hodnotí jejich dosavadní činnost takto:

Konkrétní (univerzální) činnost asistentů je obtížné popsat vzhledem k tomu, že asistenti plnili úkoly na základě aktuálních problému lokalit, požadavků a potřeb jejich obyvatel. Níže v textu je uveden nejčastěji se vyskytující výčet činností asistentů v lokalitách jejich působení:
Asistenti se seznámili se sociálně vyloučenými lokalitami a vysvětlili občanům účel své přítomnosti.
Asistenti o své činnosti během výkonu směny podávali písemné informace formou zápisu do tzv. hlídkové knížky, popř. informovali ústně jednotlivé strážníky o zjištěných a řešených skutečnostech.
Asistenti vykonávali dohled u základních škol (před zahájením vyučování a při ukončení vyučování a rozchodu žáků), a to jak dohled nad bezpečností na silnicích (přechody pro chodce) i dohled nad bezpečností dětí při začínajících projevech šikany, rvaček, okrádání školáků, kouření dětí, nebo jak prevence před distribucí omamných látek přímo před budovou školy.
Asistenti prováděli kontrolu heren, zda se v nich nezdržují osoby pod stanovenou věkovou hranicí.
Asistenti se podíleli na dohledu nad veřejným pořádkem formou hlídkové služby společně s hlídkami městské policie. Po důkladném proškolení a zácviku pracovali asistenti i samostatně. Jejich úkolem bylo v případě zjištění jakéhokoli protiprávního jednání informovat městkou policii a postupovat při řešení společně.
Asistenti díky své místní znalosti získávali a předávali k dalšímu opatření městské policii nebo Policii ČR informace o určitých druzích protiprávního jednání páchaných v sociálně vyloučených lokalitách jako je např. odkládání objemného odpadu - nejčastěji nábytku, znečišťování veřejného prostranství, rušení nočního klidu.
Asistenti se podíleli na mediaci vznikajících problémů již v jejich počátku - např.- rušení veřejného pořádku, výtržnictví, rodinné spory, stížnost na majitele psa, kterého se bojí.
Asistenti zajišťovali zvýšené pocit bezpečí v sociálně vyloučených lokalitách (např. oprava nezajištěných kanálů, nálezy injekčních stříkaček).
Asistenti spolupracovali s majiteli domů v nalézání možností zapojení obyvatel do práce na zlepšení kvality bydlení (např. společné úklidy).
Asistenti se v průběhu své práce zejména zaměřovali na děti a mládež. Upozorňovali děti na nevhodné chování, jako je nadměrný hluk, znečišťování veřejného prostranství (odhozené odpadky mimo sběrné nádoby), kouření, a návštěvy pohostinství.
Další, ne již tak časté, oblasti působení asistentů:
Asistenční jízdy MHD a dohled nad chováním žáků.
Návštěva problémových rodin spolu se strážníkem městské policie a předání informací a vysvětlení možných právních důsledků jejich nežádoucího jednání.
Zapojení asistentů do přednášek na základních školách v součinnosti s preventisty městské policie.
Přítomnost asistentů při kontrolách ubytoven jako prevence vzniku konfliktů (antikonfliktní tým).
Spolupráce asistentů na programu komunitního centra.

No nevím. Mnoha slovy se dozvídáme, že jsou dle mne zadarmo drazí. Kdyby ty peníze někdo přidal policii, považoval bych to za prospěšnější. Protože samo MV praví:

Jako neúspěch lze zatím vnímat, neochotu resp. nedostatečnou motivaci asistentů k doplnění formálního stupně vzdělání, které by jim otevřelo cestu k jiným pracovním pozicím (např. strážníka městské policie). Je však nutné vyzdvihnout, že doplnění vzdělání nebyl primární cíl projektu.

Asistentům se nepodařilo ve všech lokalitách navázat takové vztahy v sociálně vyloučených lokalitách, především v místní romské komunitě, které by jim pomohly do ní hlouběji „proniknout" a spolupodílet se odstraňování bariér a řešení problémů.

Projekt byl v březnu 2011 hodnotící komisí (OPLZZ) podpořen ve výši 37 771 432 Kč, bylo mu přiděleno registrační č. CZ.1.04./3.3.00/61.00003 a v dubnu započaly přípravné práce jeho realizace; ukončení projektu je plánováno na březen 2014.

Celé zhodnocení je k nalezení zde:
http://www.mvcr.cz/clanek/informace-o-projektu-asistent-prevence-kriminality.aspx

Jak napsal kolega bloger:
Takže - nedá se svítit - cikánské hlídky na mě působí rasisticky. Ať si dělají pořádek někde na své ubytovně. Ale aby se v oficiálních mundurech a za veřejné peníze promenádovali po ulicích - to tedy prr!

A zase: Pokud Cikán bude mít skutečnou kvalifikaci a předpoklady, nechť se klidně stane policistou nebo městským policistou a nikdo mu nebude barvu pleti předhazovat. Pokud tedy sám nebude rasistou.

"Já osobně to považuji za šaškárnu, protože tím vznikají jakési další rasistické tendence. Ještě bych to chápal, kdyby hlídka byla jeden Rom a jeden bílý. Myslím, že veřejnost v Novém Boru tenhle nápad moc dobře nebere," poznamenal Pavel Danys, mluvčí Česko-romského společného výboru, v němž jsou tři Romové a tři členové ajority.
Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/na-novy-bor-zacala-dohlizet-romska-hlidka-zatim-budi-spis-rozpaky-p9d-/domaci.aspx?c=A111024_174517_liberec-zpravy_alh

A tak si myslím, že celá tato akce je rasistická naruby. Protože problémy v této oblasti nejsou o barvě pleti, ale o návycích. Protože ksindl je ksindl. Znám totiž slušné cikány a bílý ksindl. Tak k čemu romské hlídky. Jsou nadbytečné stejně jako hlídky Dělnické strany. Lidová moudrost by řekla, že je to na dvě věci. Na nic a na....však víte.

Opravdu se těch 38 milionů nedá využít lépe?

Psáno pro blog.iDnes.cz. Publikováno se souhlasem autora.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Paulczynski.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…