Průzkum: Ohlédnutí za komunálními volbami 2018

09.11.2018 21:42

V komunálních volbách lidé nejčastěji křížkovali jednu stranu. Volili ji především proto, že měli dobrou zkušenost s jejím minulým působením v zastupitelstvu a že strana nebo kandidáti slibovali zlepšení života v obci. Méně než 10 % voličů chtělo svou volbou vyjádřit nespokojenost se současnou vládou.

Průzkum: Ohlédnutí za komunálními volbami 2018
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Většina voličů věří, že strany a kandidáti, jimž dali hlas v komunálních volbách, své předvolební sliby splní.

Osobní dotazování proběhlo v rámci omnibusového šetření ve dnech 12.–24. 10. 2018 na reprezentativním vzorku 1000 občanů ČR ve věku od 15 let (v tom 962 ve věku od 18 let), získaném kvótním výběrem.

Komunální volby nabízejí občanům více možností, jak hlasovat o nových zastupitelích. Podle výsledků výzkumu byl nejčastější výběr jedné strany, hnutí nebo sdružení kandidátů – uvedla ho více než polovina respondentů. Přibližně pětina vybírala pouze jednotlivé kandidáty a zbylých 20 % kombinovalo oba způsoby.

Způsob volby v komunálních volbách se liší zejména v závislosti na velikosti obce. Ve všech velikostních skupinách obcí je sice nejčastější volba jen jedné strany bez křížkování jednotlivých kandidátů z dalších stran, zároveň se ale ukazuje, že čím je obec menší, tím spíše občané vybírají jednotlivé kandidáty.

Nejčastější motivací pro volbu určité volební strany nebo kandidátů byla jednak dobrá zkušenost s jejich působením v minulém zastupitelstvu, jednak sliby, že zlepší život v obci – každý z nich uvedlo okolo 40 % voličů. Ostatní nabízené důvody jako negativní volba („vadili nejméně“), dobré zkušenosti z celostátního působení strany nebo nezávislost a nestranickost, hrály roli asi u pětiny voličů. Ještě méně se uplatnily motivy související s konkrétní výstavbou (jejím prosazením nebo naopak zabráněním) a s nespokojeností se současným vedením obce. Pouze 8 % voličů chtělo svou volbou vyjádřit nespokojenost se současnou vládou.

Další informace naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…