Richard Seemann: Kurz vidí světlo na konci koronavirového tunelu

29.08.2020 17:21

Rakouský spolkový kancléř Sebastian Kurz pronesl od 15. března druhé své stanovisko k aktuální situaci probíhající koronavirové pandemie. Některé body byly již zveřejněny předem jako, že vidí již světlo na konci tunelu krize a skutečnost, že krátce po obtížném podzimu se očekává návrat k „normálnosti“ příští léto. Během projevu ve spolkovém kancléřství poskytl přehled vládních plánů a výhled do blízké budoucnosti. Rok 2020 byl doposud „náročný a bezprecedentní v každém ohledu“, začal Kurz svou úvahu. „Dobrá zpráva je, že pravděpodobné krize pomine rychleji , než původně předpovídali mnozí odborníci“ . Z dnešní perspektivy je pravděpodobné, že se v létě roku 2021 „vrátíme k obvyklé normálnosti“

Richard Seemann: Kurz vidí světlo na konci koronavirového tunelu
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Sebastian Kurz

Podle Kurze o koronaviru se od začátku pandemie hodně poučilo a nadcházející měsíce představovaují velkou výzvu. Zahájení školy, další aktivity v uzavřených místnostech, roční chřipková vlna, situace by se mohla znovu rychle vrátit. Příští týden spolková vláda vyhodnotí nákazovou situaci a poradí se ohledně dalších opatření. Pokud bude existovat vakcína, rakouské orgány ji však povolí pouze pokud byla testována a nebude povinná.

Krize letos přinese Rakousku sedmi procentní ztráty na hospodářské síle. Aby se vrátila k růstu, chce Kurz posílit atraktivitu a kromě stávajících 50 miliard eur záchranných opatření a umístit co nejvíce lidí, kteří jsou v současné době nezaměstnaní v budoucích průmyslových odvětvích. Vládního programu, které se jí týkají, by měla mít prioritu: podpora začínajících podniků, daňové úlevy a ekologické pobídky. K dispozici bude také nová firemní forma „Austrian Limited“. "Musíme si však být vědomi, pokud se chceme stát odolnějšími, že musíme být silnější zejména v digitalizaci a přesunout části této stále rostoucí přidané hodnoty do Rakouska a Evropy," uvedl kancléř Kurz. Přitom vyzval k podpoře ekonomiky prostřednictvím spotřeby regionálních produktů. „Je to zdravé, chrání podnebí, je dobré pro zemědělství a poskytuje bezpečnost v době krize.“ Pokud by Rakušané koupili o 20 procent více regionálních produktů, vytvořilo by to nová pracovní místa a o 4,6 miliardy eur více regionální přidané hodnoty.

Aby bylo možné zajistit rychlou akci v době krize, chce spolková vláda připravit také nový zákon o krizovém zabezpečení. Měl by poskytnout moderní základ pro koordinovanou akci jednotlivých orgánů a odstranit byrokratické postupy zadávání veřejných zakázek. Tak by země byla připravena na další výzvu bez ohledu na to, zda se jedná o pandemii, teroristický nebo kybernetický útok. Na závěr projevu přenášeného televizí Kurz požádal o vytrvalost. "Tato krize nás posunula zpět, ale nezastaví nás to. Budeme se moci v dohledné budoucnosti vrátit k normálu a budeme spolupracovat, abychom zajistili, že se naše krásné Rakousko dobře vyrovná s touto krizí,“řekl spolkový kancléř.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …