Richard Seemann: Německo může řídit semaforová koalice

16.03.2021 7:38

S velkým očekáváním proběhlo včera v super volebním roce v Německu v Bádensku-Württembersku a Porýní-Falcku hlasování do tamních zemských parlamentů.

Richard Seemann: Německo může řídit semaforová koalice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německá vlajka

V Bádensku-Württembersku zvítězilo podle prognóz Společenství 90/Zelení s velkým náskokem, zatímco sociální demokraté jsou na prvním místě v Porýní-Falcku. Křesťansko-demokratická unie (CDU) utrpěla značné ztráty a v obou zemích dosáhla dosud historicky nejhorších výsledků.

Anketa

Byl Emil Hácha kolaborant?

35%
65%
hlasovalo: 6707 lidí

V jedenácti milionovém Bádensku-Württembersku zaznamenala strana zeleného předsedy vlády Winfrieda Kretschmanna mírné zisky a dostala 32,6 procent hlasů, zatímco koaliční partner CDU utrpěl značné ztráty a dosáhl pouze 24,1 procent. Pro srovnání v roce 2016 to bylo ještě 27 procent. Podle neoficiálních výsledků budou navíc v zemském parlamentu zastoupeny pravicová Alternativa pro Německo (AfD) s 9,7 procenty, liberální FDP 10,5 a SPD s 11 procenty. Podle předběžných výsledků by zelení měli ve stuttgartském sněmu 51 křesel, CDU 37, SPD 19, FDP a AfD po 18 křeslech. Kretschmann by mohl nadále vládnout s CDU nebo vytvořit semaforovou koalici s SPD a FDP. Dosud však se nerozhodl s kým chce vládnout, ale vzhledem k posledním skandálům CDU s prodejem respirátorů může hovořit o vytvoření semaforové koalice, protože s FDP a SPD by měl nadpoloviční počet hlasů.

V čtyřmilionovém Porýní-Falcku výsledky nasvědčují, že zde bude pokračovat vláda semaforové koalice SPD, Zelených s FDP. Sociálně demokratická premiérka Malu Dreyerová dosáhla 35,7 procentní podporu voličů a je tak procentuálně dvakrát silnější než SPD na spolkové úrovni. Druhou nejsilnější silou byla CDU s 27,7 procenty což je pětiprocentní propad proti výsledku před pěti lety. Poprvé budou ve sněmu zastoupeni tzv. Volní voliči s 5,4 procenty obdobně jako v Bavorsku se tak poprvé dostali do zemského parlamentu. Opoziční AfD s 8,3 procenty ztratila značný počet hlasů naopak koaliční Zelení s 9,3 a FDP s 5,5 procenty posílili své řady. Dreyerová v prvém povolebním prohlášení uvedla, že pokračovat vládnout v semaforové koalici se Zelenými a liberály je její první volbou.

Zelení hovořili o „skvělém výsledku“, protože v Bádensku- se staly nejsilnější silou a dokázali výrazně zdvojnásobit hlasy v Porýní-Falcku. Šéf strany Robert Habeck to charakterizoval jako úspěch celé strany která bude schopna využít zadní vítr obou zemí „s plnými plachtami“ v nastávajících spolkových volbách.

Kandidát sociálních demokratů na kancléře SPD vicekancléř a spolkový ministr financí Olaf Scholz vyjádřil spokojenost s výsledkem hlasování v Porýní-Falcku a Bádensku-Württembersku, protože to ukazuje, že v Německu lze sestavit vládu i bez CDU, uvedl v neděli večer na stanici ARD. Generální tajemník SPD Lars Klingbeil byl nadšen dobrým výkonem své strany v Porýní-Falcku a vyslovil přesvědčení, že si získá důvěru lidí, pokud bude dobře vládnout jako dosud. Oboje zemské volby ukázaly, že existují většiny bez CDU, což je „dobré znamení pro volby do Spolkového sněmu“.

Podle generálního tajemníka CDU Paula Ziemiaka nemají volby žádný dopad na rozhodnutí, kdo bude kandidovat za Unii na kancléře. Podle harmonogramu by se CDU a CSU měly rozhodovat mezi Velikonocemi a Svatodušními svátky. Pro prezidenta Bundestagu za CDU Wolfganga Schäubleho je přinejmenším pozitivní, že extrémistické strany nevyhrály, ale prohrály. Pro CDU to přesto nebyl hezký večer a na jejím neúspěchu se podepsala finanční aféra se ziskem na respirátorech, když v závěrečné fázi volební kampaně tři členové Spolkového sněmu za unionistické strany byli zapleteni do těchto skandálů.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…