Richard Seemann: Semaforový hlavolam ve finální fázi

24.11.2021 17:35 | Komentář

V závěrečné fázi jednání o vytvoření semaforové koalice se hodně spekulovalo, protože veřejnost se zatím pouze dozvěděla, kdo byl určen za budoucího kancléře. Zatím jen napjatě se očekává, kdo se nejvíce posunul do vedoucích funkcí, jaká bude semaforová taktika a jak dokáže zvrátit koronovou pandemii.

Richard Seemann: Semaforový hlavolam ve finální fázi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Německé spolkové republiky

Jak poznamenává ARD, kdo v těchto dnech sleduje zápas německé Bundesligy, na kterou jak známo se též u nás sází, dostane odpovědi na situační otázky téměř v reálném čase, protože každý pohyb je na hřišti jasně vidět. Mnohem obtížnější je však analyzovat probíhající koaliční jednání vedoucí k případné semaforové vládě, protože běží za zavřenými dveřmi. Kromě toho se tři zúčastněné strany zavázaly k mlčenlivosti, čehož se zatím z velké části podařilo dosáhnout. Za této situace bylo překvapivě oznámeno, že pravděpodobně již dnes bude koaliční dohoda předložena veřejnosti.

Zajímavých otázek přitom je dost: Na jakém obsahovém programu se sociální demokraté, Společenství 90/ Zelení a liberální FDP dohodli? Jak jsou ministerstva ušitá na jejich míru? Která strana dostane ministerský dům? Kteří lidé povedou jaké rezorty? Politickým životem zatím bzučí mnoho možných dílků puclí semaforu. Zdaleka ne všechno jsou však potvrzená fakta. Některé jsou založeny na informovaných tipech od zúčastněných osob nebo na věrohodných závěrech. Něco z toho jsou ale spekulace nebo – ještě problematičtější – pouhé nesmysly. Dokud nebude k dispozici konečná koaliční dohoda, je třeba opatrnosti, v posledních dnech se objevilo několik seznamů s údajnými ministerstvy a jmény. Jsou to papíry, které se ve vládní čtvrti rychle šíří, ostatně personální otázky jsou pro veřejnost vždy lákavé a jednotlivá jména v něm zatím nepřekvapují.

Sociální demokrat Olaf Scholz se má přestěhovat do spolkového kancléřství, až bude stát v čele semaforové vlády. Je také naprosto jisté, že ministerské posty obsadí za Zelené Annalena Baerbocková , Robert Habeck a liberál Christian Lindner. Další jména zní zatím celkem věrohodně: Hubertus Heil z SPD bude nadále působit na ministerstvu práce, na dopravě někdo ze Zelených, justici obsadí FDP, což pro veřejnost zní přijatelně. Problémem v koaličních jednáních je zřejmě byla ochrana klimatu. Není ani také jasné, kdo dokumenty k tomuto problému sepsal. Je totiž velmi nepravděpodobné, podle ARD, že by pocházely z nejvnitřnějšího jádra vyjednávání, protože některé věci zde uvedené by mohly těžko být správné. Navíc zůstává zkušeností, že v závěrečné fázi jednání mohou ještě nastat až překvapivé změny.

Co se týče harmonogramu, SPD, Zelení a FDP nedávno potvrdili, že chtějí tento týden předložit hotovou koaliční smlouvu, což závisí na tom, kdy hlavní vyjednávací skupina vyřeší zbývající konflikty z podkladů 22 pracovních skupin. "Srůstá, co do sebe zapadá," řekl Olaf Scholz o víkendu na stranické konferenci braniborské SPD a Annalena Baerbock, předsedkyně Zelených, se veřejně podělila o postřeh ze svého pohledu: "Byli jsme otrávení, protože jsme měli pocit, že za ochranu klimatu jsou zodpovědní pouze Zelení.“ Oznámení, že možná dnes bude zveřejněna dohoda je doprovázeno prohlášením, že došlo k „nové dynamice“, která zahrnuje všechny problémy ochrany klimatu od dopravy přes průmysl, stavebnictví, bytovou problematiku až po zemědělství. Tím dosáhlo jednání o koaliční smlouvě závěrečné kola jednání a podle poslanců Bundestagu Kevina Kühnerta za SPD a Stefana Gelbhaara za Zelené umožnilo ji připravit k předložení.

Půjde -li o skutečně konečný finální spurt jehož výsledkem bude koaliční dohoda a které její barvy nakonec utvoří celkový obraz bude možné analyzovat, až když bude na stole ležet celá koaliční smlouva, uzavírá svou úvahu veřejnoprávní ARD.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …