Rudolf Mládek: Abolice v kauze Čapí hnízdo na pořadu dne?

04.12.2019 17:56

Problém abolice v kauze Čapí hnízdo není v tom, že o ní Miloš Zeman, zastávající úřad prezidenta republiky rozhodne, ale v tom, že ústavní pořádek s takovým případem, kdy je obviněn premiér státu, vůbec nepočítal.

Rudolf Mládek: Abolice v kauze Čapí hnízdo na pořadu dne?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Abolici totiž musí kontrasignovat, tedy spolupodepsat buď premiér nebo pověřený člen vlády.   Kontrasignace předsedou vlády při vlastním obvinění? To by překonalo všechny slovenské „mečiarismy,“ které známe. A nepochybně by to při vystřídání moci mělo zpětné důsledky.  Protože stále platí teorie prof. Radbrucha, že nelze činit nic, co je v příkrém rozporu s demokracií, a že změny v podstatných náležitostech demokratického státu jsou nepřípustné. Ostatně takové ustanovení i česká Ústava obsahuje.

Současný premiér Andrej Babiš, předem hlásí, že žádnou abolici v kauze Čapí hnízdo nepřijme. A zřejmě tím míní, že spolupodpis jeho, či člena jeho vlády, se konat nebude. Miloš Zeman by se zase pro změnu neměl plést do vyšetřování, které je společensky tak citlivé a měl by nechat případný soud, aby o věci samé rozhodl. (Pokud ovšemže kauza k soudu dospěje. Vůbec totiž nemusí.) Jinak to bude vnímáno jako přinejmenším nevhodná ochrana, přinejhorším jako politická korupce. Aktivisté z Milionu chvilek by nepochybně zvolili to nejpřísnější označení.

Není vůbec vyloučeno, že to abolicí dočasně skončí. Abolice udělená a spolupodepsaná může Čapí hnízdo skutečně uzavřít. Jak ale známe dějiny, a ty naše zvláště, za pár let by se tato kauza mohla znovu otevřít. Protože řešení kauzy Čapího hnízda abolicí (zastavením vyšetřování) je v konečném důsledku tou nejhorší variantou. A Slováci ukázali, že oni se s mečiaristickými praktikami nikdy nesmířili, byť zákon tehdejšímu slovenskému premiéru Mečiarovi formálně přál. Nepochybně by českou kotlinu za pár let čekalo totéž.

Rudolf Mládek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…