Rudolf Mládek: Co je na kauze Bretta Kavanaugha to podstatné

08.10.2018 14:32

Opakovaná akce „MeToo“ tentokráte selhala. Celá hysterie, která vypukla v USA po obvinění producenta Harveye Weinsteina až příliš připomínala obdobné štvanice z let minulého století, kdy odsouzení byli odsouzení ihned, často bez soudu, bez důkazů, v minulosti byli i popravováni. Dnes jsou ekonomicky a politicky ničeni.

Rudolf Mládek: Co je na kauze Bretta Kavanaugha to podstatné
Foto: Archiv Rudolfa Mládka
Popisek: Rudolf Mládek

Začátek je v Holywoodu

Ze znásilnění a zločinného sexuálního jednání byl obviněn producent Harvey Weinstein a následovaly další jména. Ale každá mince má dvě strany a tak se náhle zjistilo, že herečka z kampaně „MeToo“, Asia Argentová, která ji rozpoutala, sama obtěžovala mladíka a musela mu zaplatit odškodné.

Následovaly i sebevraždy

Ale do hledáčku obviňujících žen se dostal kde kdo. Americká herečka Heather Lindová exprezidenta Bushe staršího obvinila, že na ni před čtyřmi roky „sexuálně zaútočil“. Ten se jí ze svého kolečkové křesla, kde byl upoután, omluvil. Bylo to jednodušší než se soudit.
Na welšského ministra Carla Sargeanta podaly trestní oznámení nejméně tři ženy. Ačkoliv není jisté, jakého přestupku se měl politik dopustit, přesto ten spáchal sebevraždu. Soud se opět nekonal. Dalším byl zákonodárce Spojených států Dan Johnson, zastupující stát Kentucky, který také  spáchal sebevraždu. Podle informací levicového deníku The Guardian neunesl obvinění ze sexuálního obtěžování, když jedna z žen jej obvinila, že ji jako sedmnáctiletou líbal a osahával. Výčet obvinění by mohl pokračovat.

Bez soudu

Že vypuklá hysterie měla své racionální jádro je jisté. Terčem sexuálních útoků se stávaly hlavně mladé studentky, které  přivydělávaly ke studiu a matky s finančními problémy, které si obtěžování musely nechat líbit ze strachu, aby nepřišly o práci. U řady průměrných hereček už je ale důvod pochybovat, zda nabídka protislužby za získanou roli byla až tak vynucená. Ale opět se dostaneme k tomu, že rozsudek soudu v mnoha kauzách chybí. A že politické zneužití kampaně „MeToo“ se přímo nabízelo.

Kampaň nevyšla

Jenom jako záměrnou politickou kampaň si lze vysvětlit, že po návrhu na jmenování soudcem Nejvyššího soudu USA si náhle vzpomněla jakási paní Fordová na údajné obtěžování navrženým  Brettem Kavanaughem. Tentokráte ale došlo k řádnému slyšení, k řádnému vyšetření a do šetření byla povolána i FBI. A to na žádost republikánských senátorů.

Obvinění Fordové prokázáno nebylo

Volba Bretta Kavanaugha proběhla a stal se soudcem Nejvyššího soudu USA. (Pozn. Obdoba našeho Ústavního soudu)

Využití kampaně „MeToo“ pro politické cíle dostalo první citelnou ránu. Bylo na čase.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…