Sofie Chrtková: Celkem špinavé divadlo

13.12.2011 7:36

Kauza stíhá kauzu, nejen ministři se vyměňují jak špinavé košile.

Sofie Chrtková: Celkem špinavé divadlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus u řečnického pultu ve sněmovně

Oni tedy pro údajnou „ušpiněnost" také byli údajně vyměněni - ovšem mimo chapadel, ta zůstávají prozíravě v činnosti a nepoškozená. Otázkou je, kolik se jich ještě „ušpiněných" vydá k „očistě" a kolik jich je, kdo byl prozíravě opomenut, i když je již ušpiněn natolik, že přímo ministrovat nemůže a nepomohla by mu ani výměna košile či „čestné slovo", že si ji vymění. Nedávno se měnily pouze kabáty, nyní dochází na košile. Pokud budou tyto svlékací a převlékací manévry trvat po celé volební období, konečně mnozí, dosud nevěřící, uvidí politickou i vládní nahotu v plném denním světle a nebude o co stát.

Nejen, že ministr nemusí mít žádnou odbornost, ale nově nemusí nastoupit ani zcela „čistý" a nemusí ani zcela „čistě" jednat. Jistě jste si všimli, že žádné uzardění nebo „překvapení z ušpinění" se nekonalo ani ze strany sestavovatelů vlády ani Hlavy. Naopak, od nástupu této vlády se „ušpinění" nejprve zatloukalo, byť se o něm muselo vědět dříve, dle rčení: „chapadlo chapadlo myje" - natolik rozum v řiti občané ještě nemají, aby nevěděli, jak to u nás funguje. Stačí vyměnit „ušpiněnou košili a křeslo" za tučné odstupné nebo jinou, značně výnosnou „trafiku". Za rok a půl je vyměněna polovina vlády, někteří ministři vícekrát a „trafiky" se množí, jak houby po dešti - a platíme je nakonec všichni.  Máme vskutku velmi „flexibilní" vládu a „flexibilní" trafikanty z různých a různě ušpiněných. Z občanského hlediska by celá vláda i trafikanti měli odejít a být zapomenuti na smetišti dějin s koulí na noze.

Nelze si nevšimnout, že za úspěšnou likvidaci čehokoli jsou u nás rozdávána křesla i vysoké odměny. Za co jinde padají vysoké tresty, někde i celé vlády, u nás se za to povyšuje, dávají stomilionové „padáky" nebo nové „trafiky", pokud se někomu podaří obzvlášť zdárně něco zlikvidovat, odklonit či vyvézt.  Přidáme-li k tomu ještě různé škrty a reformy, které ve své podstatě mají ochránit špinavce  před chudnutím, bylo by zcela a nanejvýš ekonomicky prozíravé a šetrné - čistě z občanského hlediska, kdyby tato ušpiněná vláda odešla jako již zcela neschopné, nežádoucí a profláknuté  likvidační komando. S nejvyšší pravděpodobností by se ušetřilo i bez „reforem a škrtů". Dá se dokonce vypočítat, že by mohl být náš státní rozpočet i v přebytku - ovšem to by musel někdo odstranit  vrchního  Mága a jeho poskoky pro neschopnost a špinavci by neměli z čeho žít - jak prosté, nikoli však žádoucí, ani pro Hlavu.

Koalice různě ušpiněných sepsala smlouvu a stvořila vládu na základě slibů voličům, kdy paradoxně měla  původně urputně bojovat proti špíně všeho druhu. Slib nejen nedodržela, ale špínu a bahno si všemožně udržuje a množí. Jak vidno i na nižších úrovních se sice občas vyměňují „ušpiněné košile", ale hřiště s bahnem zůstává zcela nedotčeno, ba chráněno. Kdo však určuje míru zašpiněnosti  a  další možné použitelnosti jednotlivých politiků, kteří mohli být dosazeni do různých křesel? Mají  dotyční, odpovědní za vládu,  natolik upatlané brýle, přes které  ušpiněnost nevidí nebo si v ušpiněnosti rochní  sami jak prasátka u korýtka a nechtějí rozlišovat, protože ušpinění jsou již naprosto všichni?  Měli se „ušpiněné košile" ještě několikrát „otočit", než se vymění nebo se zkouší, zda bude či nebude, špínu vidět i za hranicemi a zda se podaří ji ještě  mezinárodně utajit, aby s „ušpiněnými" vůbec někdo jednal? Je to celé pěkně ušmudlané divadlo a známe i případy, kde se špína ještě narychlo  pěkně zapírá i bez mýdla.. Šetří se na vodě i mýdlu, dokud to lze. Proto ta „čistící a škrtací" mánie jinde - u občanů. Těm se zatím řádně namydlilo prkno, aby lépe sklouzli do chudoby poté, co je o vše různí špinavci oberou a další jim zlikvidují, co jim ještě zbylo.

Podle  četnosti výměn „ušpiněných" to vypadá, že se vybíralo podle „ušpiněných zásluh", kdo koho dokáže ušpinit  a namočit lépe. Kdo určuje, do kdy se „ušpinění" ještě veřejně či politicky unese? Je skoro potvrzené, že se „ušpiněnost" stala politickou módou. Někdo je v jedné košili již opravdu dlouho a lze předpokládat, že bude také politicky nebo odkláněním a vyváděním hromad peněz různě ušpiněn, přinejmenším,  značně zapocen a nějaký zapáchající odér se za ním bude  táhnout tedy zcela jistě. Tihle kluci milují bahno, a když se dají do hry, je jim jedno, do jaké míry se kdo zašpiní a čím. Staví své hrady a bábovičky a plácají nesmysly. Čím větší a hutnější bahno, tím více plácání a čím více ušpiněných a zapatlaných, tím lépe splynou a jsou k nerozeznání a hlavně  jednotní.

Nikdo se však občanů neptal, zda si přejí mít takhle ušmudlanou a ušpiněnou vládu z party hrajících si  a rochnících  politiků, ve vlastnoručně nadělaném bahně. Mimochodem, zkoušeli jste někdy něco postavit z bahna?  Na dětská léta se nezapomíná. Ono to moc nejde a tak stále opravujete a doplňujete původní formu, která se roztéká, padá a deformuje. Vy se s tím lepíte, patláte a slepujete nemožné za chodu a v místech, která se stále bortí. Milovníky bahna těžko přesvědčíte, že lze stavět i čistě a z materiálů, které zaručují stabilitu a trvanlivost. Bahnu stačí malý deštíček navíc, aby se nedalo již nikdy nic kloudného postavit a co teprve, když to z bahna uplácané a slepované ztvrdne? Inu, chybí nám odborníci nejen na čistotu. Hlava jen konstatovala, že „vláda polevila" - ovšem v čem, to jsme se nedověděli. Vláda s Hlavou  všeobecně nesouhlasí, vše prý dělají správně - „forma" má chyby, leč „technika" je vynikající, sdělil nám vrchní dráb. Podle výroků je mu  jasně bližší likvidace, než „kvalitní stavba". Namoutě, on se hloupostí ještě chlubí, ale nejen on!!

Aféra sice stíhá aféru, „košile se mění", ale nejde ve skutečnosti jen o další záměr, jak si zahrát na „čistotu" a přitom si vyměnit  výhodné pozice v bahně a hrát si dál? Je evidentní, že hru v bahně chtějí  politici rozšířit i na občany a zvětšit bahno na co největším území, aby se nakonec začali mezi sebou občané prát sami - pak budou moci vesele pokračovat ve vlastních hrách a nikdo se nebude starat o to, kdo je více či méně ušpiněn nebo dokonce v bahně při hře utopen. Nelze ani opomenout zcela nový trend a hru špinavců - totiž cákat bahno a záměrně špinit i čisté. Jak občany, tak politiky.

Nedivme se, že jsou tak ušpinění, těžkopádní a zuřiví zároveň, že jim hnědnou i myšlenky.  Těžko se „bahňákům" vštěpuje, že bahno není ten správný stavební materiál.  "Bahno"  je všeobecně nežádoucí pro jakýkoli  politický chod či stavbu něčeho stabilního a trvalého. K takovému poznání ale naši ušpinění rádobyumělci  ještě nedošli a proto svalují vinu svých neúspěchů na občany. Ti jen přihlížejí v němém úžasu, s jakým nesmyslným nápadem zase  špinavci  přijdou příště. Občané jsou vskutku  zaskočeni  a zatím oněmělí, protože tohle nikdo ještě  opravdu, ale opravdu neviděl, ale ani nezažil. Možná se nechtějí špinit a čekají, že se  špinavci utopí časem ve vlastním bahně při strkanici o místo nahoře. Ta mela právě začíná v přímém přenosu a k tomu hodně prší i v celé EU - bahna tedy bude dost.

Každopádně, poznání, kdo nám vlastně vládne, je skutečně obludné. Zarážející je, že strany, tvářící se jako opozice, vůbec připustí možnost, že tito „ušpiněnci" s nepřetržitým řetězem špinavých afér, který zcela jistě není ještě u konce, mají vládnout ještě několik let a nadělat z Česka jedinou zapáchající stoku, ve které se můžeme utopit všichni. Opozice bude vyčkávat a jako zachránce, pokud se vůbec dostane k moci, škrtne pár nepodstatných paragrafů za velkého humbuku, že oni to konečně budou dělat správně. Stačí opravdu jen po volební období měnit „ušpiněné košile" a držet se tak spokojeně u koryt v bahně? Z čeho přišli a kdo jsou ti „ušpinění" ve vládě a kdo je ten, co je pustil podvodem na hřiště? Jsou snad i ti z opozice také již značně zacákaní a bojí se, že může být kdykoli ukázáno i na některého z nich s tím, že musí z kola ven pro značně „špinavou košili"? Jen tak si lze vysvětlit mlčení, vyčkávání a zejména toleranci, tvářící se jako politická „korektnost". A co takhle korektnost k občanům? Ta, ale v módě není.

Vyšlo na serveru Vaše věc. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…