Štěpán Křeček: Hrozba vyšších cel na evropské automobily se stupňuje

27.06.2018 10:10

„Donald Tramp udělal další krok směrem k vyšším clům na evropské automobily. Včera jeho administrativa dokončila studii o zavedení cel. V srpnu budou známi bezpečnostní dopady týkající se dovozu automobilů do USA. V případě, že oba materiály budou hovořit proti dovozu evropských automobilů, hrozí, že cla budou výrazně navýšena a Evropská unie utrpí vážné hospodářské ztráty,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Hrozba vyšších cel na evropské automobily se stupňuje
Foto: BH Securities
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

Americký prezident Donald Trump prohlásil, že jeho administrativa dokončila studii o zavedení cel na automobily dovážené z Evropské unie. Americké ministerstvo obchodu má přitom stanovený termín do února 2019, aby zjistilo, zda dovoz automobilů ohrožuje národní bezpečnost Spojených států. Sám ministr obchodu Wilbur Ross však prohlásil, že s průzkumem bude hotov do srpna letošního roku.

Donald Trump dlouhodobě kritizuje evropský obchodní přebytek vůči Spojeným státům. Nejvíce přitom napadá Německo za dovoz automobilů do USA. V současné době Spojené státy uplatňují cla na dovoz automobilů ve výši 2,5 procenta. To by se však již v blízké budoucnosti mohlo změnit na úroveň 20 až 25 procent.

V případě uvalení cel na evropské automobily hrozí, že se výrazně sníží hospodářský růst Evropské unie. Nejvíce by přitom byly postiženy státy jako jsou Německo a Slovensko, odkud se vyrobené automobily vyváží do USA. České automobily se do Spojených států příliš nevyváží, přesto by výrazné změny v celém odvětví dopadly i na tuzemskou ekonomiku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…