Štěpán Křeček: Státní finance jsou uzdravené, je čas na snižování daní

03.01.2017 10:40

„Dnes budou zveřejněny výsledky plnění státního rozpočtu. Je veřejným tajemstvím, že se stát dostane do přebytku a to poprvé od roku 1995, kdy byl přebytek 7,2 mld. Kč. Historicky nejvyššího přebytku dosáhla Česká republika v roce 1994 a to 10,4 mld. Kč. Nyní se očekává, že přebytek bude ještě vyšší a stát dosáhne nejlepšího výsledku hospodaření za celou svou novodobou historii.

Štěpán Křeček: Státní finance jsou uzdravené, je čas na snižování daní
Foto: archiv ŠK
Popisek: Štěpán Křeček, Vysoká škola ekonomická v Praze

Mnozí ekonomové zdůvodňují tento výsledek dobrým vývojem ekonomiky. Toto vysvětlení však není správné. Aktuální růst ekonomiky se pohybuje kolem 2 % HDP. To je z dlouhodobého pohledu spíše podprůměrný výsledek. Průměrný růst HDP České republiky se pohybuje kolem 3 %, tedy nad současnou úrovní.

Skutečným vysvětlením přebytku státního rozpočtu je vyšší výběr daní a pojistného. Ukazuje se, že sazby některých daní jsou zbytečně vysoké a mohly by se snížit. Například snížená sazba DPH na úrovni 15 % je 3. nejvyšší v celé Evropské unii. Podobné je to i u zdanění práce. To je v Česku 8. nejvyšší mezi vyspělými zeměmi OECD.

Dalším důvodem historického přebytku státního rozpočtu jsou nízké státní investice. Ty budou v roce 2016 o zhruba 50 mld. Kč nižší než v předchozím roce. To je vzhledem k nízkým úrokovým sazbám, kdy nehrozí takzvaný vytěsňovací efekt státních investic, negativní zpráva. Příčinou tohoto stavu jsou zbytečné regulace a nadměrná byrokracie, ve které se již nevyzná ani státní aparát. Je proto nutné celý systém zjednodušit a učinit akceschopnější.

Co tedy říci závěrem? Buďme rádi, že se státní finance zotavují. Užijme si přebytku hospodaření a buďme pyšní, že patříme mezi elitu na celém světě. Na druhou stranu si uvědomme, že mít vyšší daně a odvody, než je nezbytně nutné, škodí naší ekonomice a je projevem masochismu. Nevyužité investiční příležitosti nás sice mohou mrzet, je však lepší nějakou dobu spořit, než utrácet za každou cenu a nakupovat nesmysly,“ řekl ekonom Štěpán Křeček z Národohospodářské fakulty VŠE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …