Vaše Věc: Bělobrádek čunkovatí?

25.04.2017 13:03

Lidovci mohou v nadcházejících sněmovních volbách společně se Starosty směřovat ke svému historickému úspěchu, kdy je v jejich silách získat třeba i 15 % hlasů všech voličů a stát se tak klidně i druhou nejsilnější formací ve volbách. Zřejmě druhou po hnutí ANO, které se zdá být nedostižným vítězem. Zdá se však, že lidovci se rozhodli, že si cestu k úspěchu sami poněkud zkomplikují.

Vaše Věc: Bělobrádek čunkovatí?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda vlády Pavel Bělobrádek

Vláda se předminulý týden dohodla na takzvaném zálohovém výživném, které v podstatě znamená, že by rodiče samoživitelé mohli dostávat zálohové výživné od státu, a ten by vydané částky vymáhal na rodičích, kteří odmítají výživné na své děti platit, a poslala zákon do Sněmovny.

To, že by snad mohlo něco takového jako zálohové výživné, které by pomohlo zejména jedné s chudobou nejvíce ohrožených skupin, matkám samoživitelkám, v budoucnu skutečně projít, rozlítilo Jiřího Čunka, hejtmana Zlínského kraje za KDU-ČSL, natolik, že neváhal a v rozhovoru pro týdeník Echo uvedl: „Copak ten stát lidem říkal, s kým mají spát? Tímhle ty lidi stále více vychováváme k nezodpovědnosti. Pokud se žena špatně rozhodla, s kým mít dítě, musí nést následky.“

Jiří Čunek ve svém krásném výroku poněkud opomněl skutečnost, že pokud nese veškeré náklady na dítě pouze jeden jeho rodič a druhý k tomu není přinutitelný, vychovává se k nezodpovědnosti zejména ten, co na dítě neplatí, nikoli ten, co na něj platí vše, a zákon o zálohovém výživném nemá nikoho vést k nezodpovědnosti,ale naopak má vést ke zodpovědnosti i ty, kteří se jí v současnosti vyhýbají. Zapomněl také na to, že stejně jako si žena vybírá, s kým se vyspí, vybírá si to také muž, a je třeba také jistého mužova přičinění o to, aby z oněch voleb nakonec vzniklo dítě. Pokud se tedy muž špatně rozhodl, s kým mít dítě, a se ženou se rozešli, samozřejmě i on musí nést následky svého předchozího počínání. Názor Jiřího Čunka, který v tomto ohledu svým přemýšlením zřejmě zaostal někde na konci devatenáctého století, byl samozřejmě podroben ostré kritice a Čunka za jeho vyjádření, které jasně ukazuje, jak tento muž vnímá rovnost mužů a žen, kritizovali i někteří jeho spolustraníci.

Teď se mu však dostalo nečekané podpory přímo od předsedy KDU-ČSL, který v rozhovoru pro Student Times E15 při diskusi o zálohovém výživnémm, se kterým příliš nesouhlasí, protože se podle jeho názoru ve státech, kde je zálohové výživné zavedeno, lidé mnohem více rozcházejí, uvedl na argument redaktorky: „Ženy samoživitelky jsou však jedna ze skupin, které jsou nejvíce ohrožené chudobou, což vyplývá i z výzkumů, tuto perlu: „No, tak si musí najít jiného chlapa“.
Zajímavé je, že Bělobrádek silně „začunkoval“ zrovna v rozhovoru, kde se snaží od některých názorů tohoto kontroverzního politika za KDU-ČSL distancovat…

Pokud se předseda jedné z tradičních politických stran, strany stojící na křesťanských zásadách, dovede nahlas vyjádřit v tom smyslu, že ženy si mají k penězům na své děti pomoci vztahy s dalšími a dalšími muži, tak aby nezůstávaly samy s dítětem, je to skutečně na pováženou. Od českých lidovců snad už nikdo nečeká, že by se někdy projevili jakkoli pokrokověji a s nadhledem, pokud jde o otázky rodiny, ale pokud je pan Bělobrádek přesvědčen o tom, že lepší život dětí samoživitelek zajistí to, že se jejich matka bude kvůli své finanční situaci hledat stále nové a nové partnery, tak aby byla schopná finančně zvládnout péči o dítě, které má s jiným mužem, je to až neuvěřitelné – a vlastně to i celkem pokrokové je. Ovšem dost zvráceně…

Opravdu si myslí, že dítěti bude lépe v nestabilním prostředí, kde se „tatínkové“ mohou střídat jako apoštolové na orloji, protože on ne každý „tatínek“ malé dítě snese a ne každý je ochotný investovat svoje peníze do cizího dítěte? Ze které křesťanské zásady ta výborná rada pana předsedy vychází?

Pokud si má žena nebo muž samoživitel najít nového partnera, bylo by pro dítě rozhodně lepší, aby jediná motivace jeho rodiče nemusela být existenční – v tom smyslu – tak buď ten/ ta, ať už je to kdokoli, nebo prostě nemáme co jíst (nebo chceme jíst ústřice, a ne chleba s máslem a salámem).

Lidé se více rozvádějí, protože ve společnosti zkrátka dochází ke srovnávání práv mužů a žen a zejména ke srovnávání jejich možností uplatnění se na trhu práce. Ženy dnes studují vysoké školy ve větším procentu než muži a pomaličku se také vyrovnávají příjmy mužů a žen. Není to už samozřejmě pouze muž, který si může říci, že je třeba „vyměnit matračku“, ale od počátků dvacátého století také roste svoboda žen, které si mohou říci, že je čas na změnu. Jelikož ženy již nesedí pouze doma, ale také chodí do práce a večer se, stejně jako muži, dokážou bavit mimo domov, protože zde existuje tisíc a jeden způsob komunikace přes internet atd., potkávají pochopitelně muži více žen než dříve a ženy více mužů než dříve – a z toho plyne, že je zde zkrátka více na výběr, a tedy větší konkurence.

Lidovci by si měli uvědomit, že čas o dvě stě let zpátky už skutečně nevrátí a realita je taková, že lidé se prostě rozvádějí více než dřív a faktory, proč se to děje, odstranit už prostě nejdou a nepůjdou. Nyní je tedy třeba postavit se k realitě čelem a zajistit, aby děti vychovávané v důsledku rozvodu či rozchodu pouze jedním z partnerů nedopláceli na rozhodnutí svých rodičů více, než je nutné a legislativně situaci upravit tak, aby odpovídala současnému dětí. Z neplacení alimentů se ve společnosti pomalu stává norma a součást správného vychování a zejména důkaz o tom, že „vím, jak věci chodí“, je alimenty na své dítě pokud možno neplatit.

Pokud se však jeden z partnerů veškerých svých nepohodlných závazků vůči svému dítěti a jeho druhému rodiči může zbavit jako mávnutím kouzelného proutku, prostě tím, že na věc kašle, jistě to poklesu rozvodovosti nepřidá. Svůj díl odpovědnosti za dítě, a to i finančně, by měli nést po rozchodu oba partneři stejně, aby si byli oba nuceni uvědomovat, že „moje dítě“ je „můj“ závazek. A že tento závazek sdílím společně s druhým rodičem. Čím více si tento fakt budou lidé uvědomovat, tím lépe. Cestou k tomu, aby si svůj závazek uvědomovali i ti, kteří si ho dosud neuvědomují, je právě zavedení zálohového výživného. „Cesta“, kterou navrhují Čunek a Bělobrádek (byť se tedy Bělobrádek za své vyjádření před několika hodinami omluvil), je pouze podporou těch, kteří na své děti platit nechtějí a žádnou odpovědnost k rodině necítí: jak tímto svým opatřením chtějí podporovat „tradiční rodinu“, o které rádi hovoří, je skutečně záhadou. A záhadou je i to, na které voliče tyto své výroky cílí. Skoro se zdá, že KDU-ČSL zvolila pro křesťanskou stranu skutečně velmi cynickou cestu, po které jde vstříc zejména lidem, kteří se nechtějí znát ke svým dětem… 

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…