Vaše Věc: Ministr Macron podal minulé úterý demisi

09.09.2016 18:06

Ministr Macron minulé uterý podal prezidentovi demisi na členství ve francouzské vládě se zdůvodněním, že si přeje nastartovat novou etapu svého politickeho boje. To znamená, více se věnovat svému hnutí „Vpřed!“. Jak vysvětlil, jeho další setrvávání ve vládě není kompatibilní s jeho záměrem se angažovat v prezidentských volbách.

Vaše Věc: Ministr Macron podal minulé úterý demisi
Foto: pixabay.com
Popisek: Paříž - ilustrační foto

Prezident Hollande mu připomněl požadavek, který byl daný: „ministr se musí plně věnovat své práci pro vládu“. Ministr Macron si vzal noc na rozmyšlenou, ale svůj záměr nezměnil. Je nahrazen Michelem Sapinem, který o funkci ministra hospodářství snil od roku 2012. Aby zamezil dojmu, že je dezertér nebo zrádce, bývalý poradce z Elysejského paláce Macron projevil úctu Francoisu Hollandovi. Francouzi, až přijde čas, prý ocení Francoise Hollanda, který musel čelit tolika výjimečným těžkostem. „Macron dává přednost politice, je to jeho výběr, vysvětlil jeden z poradců a Elysejský palác se ponořil do ticha“.

Po měsících fám a dementi levicový „výtržník“, který byl před dvěma roky jmenován v Bercy, udělal nakonec logický krok. Po svém prvním politickém meetingu, který mu přinesl aplaus a jásot, není pochyb o jeho prezidentských ambicích. Podle jeho nejbližších se chtěl Emmanuel Macron takto vyjádřit již v červenci. Nyní sdělil svým nejbližším, že nemůže už čekat na rozhodnutí o kandidatuře prezidenta Hollanda v prosinci. „Všichni se připravují na fatální porážku. Odmítám tuto fatalitu“ dodal Macron. Odchod nejpopulárnějšího ministra z vlády je těžká rána pro prezidenta Hollanda, kterému již odešli z vládní sestavy představitelé modernistické levice. Hollande uvízl mezi Arnaudem Montebourgem a Emmanuelem Macronem a vidí, jak se zužuje prostor pro jeho vlastni kandidaturu. I kdyby jeho nejbližší vyzkoušeli pověřit pro jeho prezidentskou kandidaturu. I kdyby jeho nejbližší vyzkoušeli prověřit opačnou myšlenku, že by mohl vydělat na „saturaci politického prostoru“, což se jeví jako jediné možné řešení. „Macron uvolňuje soutěžení na levici“, obává se jeden poslanec ze Socialistické strany. Toto roztříštění může vůbec zabránit Hollandovi v kandidatuře.

Loajální holandský přítel prezidenta Hollanda Stephane Le Toll vytýkal odstupujícímu ministru, že zklamal obecný zájem. Toto vyjádření hovoří hodně o hořkosti v Elysejském paláci. „Je to zklamání a je tu otázka“, komentuje blízký přítel Hollanda. Prezident nerozumí, kam Macron směřuje. Je součástí té generace, která je přesvědčena, že bez strany, nejsme nic. „Dělá chybu", přitakává jiný přítel Hollanda. "Francouzi očekávají, že vláda se bude zcela věnovat své práci. Macron v nás vzbuzuje sentiment, že si vybral hru osamělého politika“. A pozor: nepřátelství všeho druhu teprve začínají.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

P. C. Roberts: Washington se snaží svrhnout vládu Gruzie a otevřít druhou frontu proti Rusku

11:34 P. C. Roberts: Washington se snaží svrhnout vládu Gruzie a otevřít druhou frontu proti Rusku

Tvrdí to gruzínské vládní kruhy. Takže je to přesně tak, jak jsem předpovídal, a Putinova neschopnos…