Vaše Věc: Turecko na cestě k totalitě?

02.03.2017 11:12

Již 16. dubna budou turečtí občané rozhodovat o změně ústavy, která by rozšířila prezidentovy pravomoci. Pokud by občané změnu odhlasovali, Erdogan by mohl hlavou Turecka zůstat až do roku 2034.

Vaše Věc: Turecko na cestě k totalitě?
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Erdogan - sultán.

Pokud Turci v referendu schválí změnu ústavy, mohl by prezident být členem politické strany, stát přímo v čele vlády a mohl by sám jmenovat ministry či vydávat nařízení nebo vyhlásit výjimečný stav.

Vládnoucí strana už před tím, než změně ústavy otevřeli cestu poslanci (pro změnu hlasovalo 338 z 480 poslanců), argumentovala tím, že prezidentský systém zajistí stabilitu země, což je v době, kdy Turecko často sužují teroristické útoky, potřeba. Opoziční Lidová republikánská strana naopak hovoří o tom, že jde o pokus udělat z demokratického parlamentního systému totalitní režim.

Připomeňme si, že po pokusu o vojenský převrat, ke kterému došlo v červenci loňského roku, zahájil Erdogan rozsáhlé čistky v armádě i dalších institucích státu. Už pár hodin po puči bylo zatčeno přes 1500 vojáků, ze svých funkcí muselo odejít 2745(!) soudců a státních zástupců a na další desítky soudců a státních zástupců byly vydány zatykače, odejít muselo také 12081 policistů a čistky se nevyhnuly ani oblasti školství, kde ministerstvo školství propustilo 15 200 svých zaměstnanců a 21 tisíc učitelů, ze soukromých institucí odebralo licence. Rezignovat muselo také 1577 děkanů státních i soukromých tureckých univerzit atd. atd. I kdyby byl převrat skutečně zamýšleným vojenským převratem, a nikoli dílem samotného tureckého prezidenta Erdogana, jak se mnozí domnívají, těžko lze předpokládat, že do něho bylo zapojeno takové množství soudců a státních zástupců nebo učitelů.... ¨

Erdogan tak prostě díky pokusu o puč masovými čistkami krásně vyčistil prostor, který by mohl poté, co lidé v referendu odhlasují změny ústavy, ještě jednodušeji obsazovat „vhodnými“ lidmi, a to bez ohledu na cokoli.

Erdogan se dokonce rozhodl přesvědčovat o nutnosti ústavních změn i Turky žijící například v Německu a Rakousku. Před referendem chystá objet Německo a Rakousko, aby zde propagoval ústavní změny, o nichž budou Turci 16. dubna v referendu rozhodovat. Na adresu rakouských představitelů měl Erdogan v této souvislosti prohlásit, aby se nenechali znepokojit, že se jeho „agitace“ netýká Rakouska, ale pouze Turecka...

Změny, ke kterým v posledních více než deseti letech v Turecku dochází a ještě by mohlo dojít, jsou poměrně znepokojující, neboť Turecko se jednak uchází o členství v EU, ale zejména proto, že Turecko je jednou z nejvýznamnějších členských zemí NATO. A mít za spojence stát, který zkrátka směřuje k více či méně jasnému modelu islamistického státu, jistě není žádná výhra.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Bezbrannost oběti

9:39 Zdeněk Jemelík: Bezbrannost oběti

Zhruba od poloviny roku 2022 až donedávna se ve veřejném prostoru přemílalo vyprávění podnikatele Pa…