Bárta: Nevyhovuje nejistota Čermákovi? Vyhodil dva ředitele, milionová zakázka miří k ELTODU

05.05.2013 10:10

Postup generálního ředitele ŘSD Davida Čermáka v soutěži na správce pražských tunelů považuji za jasné nezvládnutí situace, za manažerské selhání.

Bárta: Nevyhovuje nejistota Čermákovi? Vyhodil dva ředitele, milionová zakázka miří k ELTODU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

Pokud ŘSD nestihne do června vypsat řádný termín, hrozí tu další blamáž, neboť zakázka zůstane stávajícímu správci firmě ELTODO, která v minulosti zachraňovala Topolánkovu reputaci a premiérské křeslo.

Od začátku roku ŘSD nedokázalo tento tendr dotáhnout do konce. Vše tedy směřuje k situaci, že zakázku za zhruba 30 milionů korun dostane jeden uchazeč bez soutěže.

Čermák kvůli tomu odvolal již druhého ředitele provozu ze stejného důvodu. Dokonce s předchozím ředitele Waicem se soudí o způsob výpovědi. Jaký je Čermák manažer, když naprosto opakovaně nezvládá vyřešit problém s Pražskými tunely a musí kvůli tomu odvolávat již druhého provozního ředitele? Ať si odpoví každý sám.

O co jde?

V listopadu minulého roku přišly do sídla ŘSD čtyři zapečetěné obálky s nabídkami. Den nato se do jedné, konkrétně do té s nabídkou Metrostavu, údajně podíval někdo třetí. Obálka se našla otevřená s porušenými pečetními páskami. Čermák na to konto celou soutěž zrušil, a protože byl přesvědčen, že chtěl někdo přeříznutím pásek soutěž zmanipulovat, předal celou věc policii; ta samozřejmě viníka nenašla.

Protikorupční experti ale nabídli jiné možné vysvětlení.  "Působí to na mě tak, že chtěl někdo soutěž úmyslně zrušit, protože se mu z různých důvodů nehodila. A věděl, že porušení jedné z obálek bude dostatečný důvod," uvedl pro Týden.cz  šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka.

Soutěž se opravdu podruhé vypsala ovšem s jinými kritérii. Objevila se navíc podmínka, že uspět může jen firma, která má více než roční zkušenosti se správou dálničních tunelů delších než půl kilometru, a jelikož podobných tunelů je v Česku pouze sedm, kruh možných vítězů se tím značně zúžil.

Podle Čermáka se v zadání objevily i jasně protikladné požadavky, navíc nahrávající jednomu jedinému uchazeči. Celou věc tedy posoudili právníci a doporučili znění zcela přepsat. "Museli jsme proto tyto zmatečné a zbytečně zamotané pasáže upravit tak, abychom eliminovali hrozbu, že nám soutěž shodí antimonopolní úřad. Pro samotnou soutěž to znamená, že jsme podání nabídek prodloužili o dalších šedesát dní," uvedl pro Týden.cz Čermák. Podle něj je teprve nové znění skutečně transparentní.

Zároveň ale prodloužení termínu také znamená, že se ŘSD dostává do prakticky stejné situace jako před rokem. Riskuje, že transparentní soutěž nestihne vypsat do konce června a správu tunelů bude muset přiklepnout bez jakéhokoliv tendru současnému správci, firmě Eltodo, která mimochodem zachránila Topolánkovu zadluženou firmu VAE, tím že od ní koupila pohledávky

Čermák za současnou situací vidí jasné selhání ředitele pro provoz Jiřího Veigrta, který měl celou soutěž od začátku na starosti a rozhodl se jej odvolat z funkce. Veigrtovo odvolání ukazuje ale spíše na neschopnost Čermáka, který stejně jako exministr Dobeš v případě registrů hází vinu na všechny okolo. Jen jestli Čermák náhodou nevyhazuje toho nesprávného a ta škodná, které současný stav vyhovuje, je někde jinde. Otázkou samozřejmě zůstává, jestli současný stav jen tak náhodou nevyhovuje přímo Čermákovi a vstřícnému vztahu ke zhotovitelské sféře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vitbarta.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

9:15 Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochromení zdravého rozumu a pragmatického jednání …