Holomek: Příjmete mě konečně pane premiére?

14.10.2010 14:55

Předseda nevládní organizace Společenství Romů na Moravě

Holomek: Příjmete mě konečně pane premiére?

Vážený pane premiére,

původně jsem neměl v úmyslu Vás požádat o přijetí, nyní jsem však k tomu okolnostmi téměř donucen.

Dovídám se, že Vás o přijetí požádal pan Ivan Veselý, zástupce nevládní organizace Dženo (což je něco jako vědění, kultura), dovolávaje se při tom mnoha a mnoha Romů, což vyvolává dojem, že se snad považuje za jediného jejich zástupce. Při tom velmi nespravedlivě osočuje instituce, které vláda zřídila k ochraně lidských práv, někdy, pravda, i se zaměřením na romskou menšinu, jako je Rada vlády pro záležitosti romské komunity, Agentura, nebo Úřad zmocněnce pro lidská práva , ačkoliv to byly jediné instituce, se kterými mohl a měl jako zástupce nevládní romské organizace pracovat a spolu s nimi dosáhnout i reálných výsledků.

Nemíním Vás nikterak ovlivňovat, pokud máte v úmyslu Ivana Veselého přijmout, ani dopředu nehodlám jakkoliv hodnotit jeho právo mluvit za všechny Romy v této republice, a ani obhajovat pracovníky agendy lidských práv, to je věc jiných lidí k tomu oprávněných a fundovaných. Co však vím zcela jistě je to, že Ivan Veselý je člověk extrémního ražení, sledující spíše vlastní zájmy a usilující o publicitu za každou cenu. Znám ho velmi dobře již 20 let z práce, kterou konám na poli integrace Romů do společnosti a jsem nejméně o dvě generace starší, snad tím i rozhleděnější a lépe hodnotící souvislosti veškerého politického a společenského dění. Obávám se tedy, že byste díky jeho informacím nemusel získat objektivní mínění o situaci v oblasti lidských práv a s ní související oblastí programu integrace Romů do společnosti, který je ostatně programem vládním.

Tato obava mne vede k tomu, že Vás žádám o přijetí také, ať už v přítomnosti Ivana Veselého nebo kohokoliv jiného přizvete. Není to jediný důvod: byl jsem k tomuto kroku vyzván několika přáteli z řad Romů i ne Romů, lidí, kteří se této problematice věnují dlouhá léta a jsou za nimi vidět konkrétní výsledky jejich práce. Ti mne o toto požádali a delegovali jako „romského seniora", jehož důvěra za 20 let budování naší demokracie nebyla zpochybněna. To je jejich hodnocení a komentář, nikoliv můj.

Je tu ještě jeden důvod: byl jsem v rámci předsednictví České republiky v Dekádě romské inkluze vybrán za „tvář romské dekády" a svým způsobem jsem tím získal kredit za Romy skutečně mluvit. Je to pro mne nejen čest, ale i velký závazek. S touto rolí bych se nemohl ztotožnit za vývoje, který se znepokojením sleduji právě v oblasti lidských práv.

Při této příležitosti se však nemohu zbavit krátkého komentáře o situaci v současném trendu vlády ke směrování agendy lidských práv. Vidím tu snahu tento prostor omezovat a ani programové prohlášení Vaší vlády se k této věci nevyjadřuje dostatečně.

Není pochyb o tom, že jenom silná a ve společnosti důvěryhodná agenda lidských práv může zabezpečovat i ostatní kroky v ekonomice a úsporných opatřeních, které dopadnou nejhůře, ať už chcete či nikoliv, na ty nejubožejší. Vše se má dít, jak Vy pravíte s citem a ohledem. Bude to jen zbožné přání při absenci dostatečné a funkční lidskoprávní agendy.

Jsem nucen zmínit ještě jednu věc a to je věc vašich poradců. Jejich výběrem současně dáváte směr kroků v realizaci programového prohlášení, které bychom mohli přijmout, byť s výhradami, avšak jako nezbytnost za dané situace. Avšak další krok v personální politice už říká jasněji, jak naplňování programového prohlášení bude probíhat. V této souvislosti zmíním Vašeho poradce pro lidská práva pana Jocha Romana. Jeho názory považujete za „čerstvé a podnětné". Při vší úctě a zdvořilosti Vám musím říci s vědomím toho, co o fungování demokracie vím, že jeho názory považuji naopak za staré a nepodnětné, ba dokonce už překračující únosný rámec fungování demokracie. Nikdo mu ty názory nebere, proč však zrovna on musí dělat premiérovi poradce?

I tento výběr je Vaše svaté právo, vážený pane premiére, musíte však počítat s tím, že v tom okamžiku i Vy ztrácíte hodně ze své důvěryhodnosti. Nemíním se za svá příkrá slova omlouvat, jakkoliv se Vám jako taková mohou zdát, ale i já jsem člověk, který se politice věnuje od počátku našich změn a dokonce i dlouhá léta za totality a už tam jsem projevil, za značné úhony mé osobní i mé rodiny, názory, které platí dodnes a nemusím se za nic stydět.Jsem také nepoměrně starší než Vy a zažil už veškeré peripetie života, i toho politického. Proto říkám to, co říkám a věřím, že dáte mým názorům sluch.

V dokonalé úctě a pozdravem

Karel Holomek - předseda Společenství Romů na Moravě

Tento dopis postupuji současně vládnímu zmocněnci pro lidská práva Michaelu Kocábovi

Pozn: Dopis byl odeslán před bezmála dvěma měsíci a pan premiér mě dosud nepřijal i přes sliby, že tak učiní. Nesešel se zatím ani s Ivanem Veselým.

Související:

Romové na okraj města? V Holešově chystají čunkovské stěhování Romů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: az

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Vít Rakušan byl definitivně usvědčen ze lži

9:02 Rajchl (PRO): Vít Rakušan byl definitivně usvědčen ze lži

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.