Migranty do českých obcí a měst? Varování pro Rakušana. Bude boj

29.05.2024 4:40 | Rozhovor

Plánovat nastěhovat na výsostné samosprávné území nezvané obyvatele, to si dovolím označit za takový zásah do samosprávy, že je to na hraně ústavnosti, varuje advokátka a senátorka Jana Zwyrtek Hamplová ministra vnitra Víta Rakušana, který bez jakékoliv diskuse podepsal migrační pakt EU. Senátorka se hodlá v případě potřeby postavit do čela odporu českých měst a obcí.

Migranty do českých obcí a měst? Varování pro Rakušana. Bude boj
Foto: Jan Rychetský
Popisek: O nabíjení mobilů u jedné z restaurací je obrovský zájem

Definitivně schválený migrační pakt znamená, že členské státy EU budou muset od roku 2026 přijmout svůj díl uprchlíků, nebo se z této povinnosti vyplatit. Co si myslíte o tomto principu – platit za někoho, o koho nestojíte?

Migrační pakt měla Česká republika jednoznačně odmítnout. Je to takový zásah do národní svébytnosti, že větší si lze stěží představit. Přijmout proti své vůli vysoce problémové cizince nebo „za trest“ platit, tedy jednat v obou variantách proti zájmům vlastních občanů, je bruselská diktatura. Na naše území ani na peníze našeho rozpočtu nemá nikdo právo. Pokud jsme tedy ještě samostatný stát, jak se píše v Ústavě ČR.

Ministr vnitra Vít Rakušan při informování veřejnosti o migračním paktu kličkoval, až se v této věci stal osobou značně nedůvěryhodnou. Přesto mu zkusme věřit, že bychom v případě nepřijetí uprchlíků platili jakési penále jen půl miliardy korun za rok oproti podstatně vyšším sumám, o nichž se spekulovalo. Každým dalším rokem by ale logicky měla naše platba stoupnout o půl miliardy za další odmítnuté migranty. Nebo bychom za odmítnuté migranty jednou zaplatili, a další rok už ne, a platili bychom každoročně „jen“ tu částku, o níž Vít Rakušan hovořil?

Pokud Vít Rakušan používá slovní spojení „jen půl miliardy“, asi se doma v těchto číslech běžně pohybuje. Pro mne je půl miliardy astronomická částka, a zeptejte se třeba starostů, kolik je půl miliardy pro ně, zda by nad tím mávli rukou… Vítu Rakušanovi dávno nevěřím ani pozdrav, a pokud jde o migrační pakt, totálně selhal. Buď ho nečetl a podepsal naslepo, nebo lhal. Obojí je tragické. Navíc člověk, jehož děti si hrají s šifrovaným telefonem, už dávno neměl být ministrem vnitra. Jak ale vidíte, vše mu u premiéra prochází.

Pokud by se Česká republika rozhodla, že nebude platit pokutu, musela by migranty přijímat. To by znamenalo nápor na obce a města, v nichž by se usadili příchozí ze zcela odlišné kultury, než je ta naše. Jakou kompenzaci či pomoc by obce a města měly od státu očekávat?

Především doufám, že žádné lidi z jiné kultury tu přijímat nebudeme, a že odmítneme i cokoli platit. Navíc si uvědomme, že těch nejdůležitějších se pan ministr vnitra ani nezeptal – našich obcí, městysů a měst. Plánovat nastěhovat na jejich výsostné samosprávné území nezvané obyvatele, to si dovolím označit za takový zásah do samosprávy, že je to na hraně ústavnosti. Vláda si evidentně plete dnešní radnice s bývalými národními výbory, kterým stát přikazoval z titulu moci. Ta doba skončila v roce 1990.

Umím si docela dobře představit, že samospráva by se snaze státu nastěhovat na své území migranty tvrdě postavila a že by v tom uspěla. Ráda jí v tom pomohu, pokud to bude třeba.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Základní funkcí státu je ochrana hranic a zajištění bezpečnosti občanů, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTomkk07 , 29.05.2024 8:26:01
a je mi jedno, jestli narušitel přichází se samopalem, nebo s holou černou zadnicí, naši hranici nesmí překročit. Pokud stát tuto základní funci neplní, necítím k němu žádné závazky. Je úplně zvrhlé, že vlastní hranici nebráníme, ale staráme se o tu ukrajinskou..

|  14 |  0

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…