Senátor Hilšer: Vláda oligarchů, kterým posluhuje politická stafáž

29.05.2024 7:02 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k oligarchizaci české politiky.

Senátor Hilšer: Vláda oligarchů, kterým posluhuje politická stafáž
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Marek Hilšer

Česká politika a napětí ve společnosti se utápí v konfliktu demokratů s Babišem.

Ve skutečnosti je Babiš jen výrazem mnohem hlubšího problému, který za posledních 30 let prorostl naší politickou kulturu.

V roce 2023 se Česko umístilo v žebříčku oligarchizace, který sestavuje prestižní časopis The Economist,  hned na druhém místě za Ruskem.

To dokresluje skutečnost, že česká demokracie je jen hrou pro lidi. Hrou, v níž máme pocit, že jedině bojem proti Babišovi zachraňujeme demokracii. Tato hra však odlákává pozornost od celkového obrazu klientelismu v Česku.

Jakákoliv kritika poměrů je pak označována za okopáváni kotníků.

Ve skutečnosti jde u nás o ukradený stát  pod skrytou vládou více oligarchů, kterým posluhuje politická stafáž, aby podporovala jejich byznysové zájmy, které se často dějí na úkor celé společnosti.

Na tomto stavu se podílejí politici a politické strany, které jsou návyklé na penězovody a přízeň oligarchů a nemají zájem tuto symbiózu změnit. 

Na určitou obranu je třeba říci, že roli nehrají jen peníze na kampaně, ale také zoligarchizovaná mediální scéna, které se každý politik, který by chtěl měnit poměry a důsledne hájit veřejný zájem, bojí jak čert kříže. 

Cesta ven ze zakletého zámku není snadná. Někteří dokonce tvrdí, že již není cesta zpět. Ale mám za to, že se nesmí rezignovat. Vede kromě jiného přes volbu založenou na informacích a pečlivém zvažováni, komu dáváme svůj hlas.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

21:03 Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k očkování.