Koskuba (ČSSD): Nebude-li vláda okamžitě konat, ztratí legitimitu

08.02.2011 15:00

Jako poslanec i lékař s třicetiletou praxí jsem vážně znepokojen přetrvávající krizí při odchodu nemocničních lékařů. Každou hodinou nám hrozí stav, kdy se o pacienty v českých nemocnicích reálně nebude mít kdo starat.

Koskuba (ČSSD): Nebude-li vláda okamžitě konat, ztratí legitimitu

Jsem bohužel přesvědčen, že v několika prvních březnových dnech se můžeme dočkat i toho, že nám v důsledku nedostatku selhání nemocniční péče začnou umírat pacienti. Nejvýrazněji ohroženou skupinou jsou pak naši senioři.

Je jednoznačnou odpovědností vlády Petra Nečase, aby věc vyřešila. A to neprodleně! Času na to měla dost. V opačném případě lze velmi vážně uvažovat o tom, zda má stávající vláda ještě nějakou legitimitu. Jsem přesvědčen, že v tomto názoru nebudu mezi politiky sám.

Pokud se vláda Petra Nečase sama nazvala „vládou rozpočtové odpovědnosti", nechápu, proč jsme se do dnešního dne nedozvěděli, kolik peněz z veřejných rozpočtů bude stát tzv. krizový scénář, o kterém bude dnes mj. mluvit i Bezpečnostní rada státu. Ptám se, zda náklady na tento krizový scénář nedosáhnou takové výše, že fakticky překročí nároky lékařů na zvýšení jejich platu.

Rád bych stranám vládní koalice připomněl obdobnou situaci z roku 2002, která se odehrála ve Velké Británii. Tehdy nestávkovali lékaři, ale hasiči, jejichž práce a ochrana bezpečnosti a životů občanů je neméně důležitá. Za osm dní stávky britských hasičů tehdy zemřelo devět lidí. Teprve poté byla někdejší britská vláda ochotná k ústupkům. Stále doufám, že vláda Petra Nečase celou věc odpovědně vyřeší tak, aby naši občané nebyli ohroženi v důsledku neschopnosti premiéra Nečase a jeho ministrů. Jsem přesvědčen, že nelze veškerou odpovědnost přesouvat na hejtmany. Jde o problém centrální.

prim. MUDr. Jiří Koskuba, poslanec za ČSSD

SLEDUJEME téma Exodus lékařů

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…