Poc (ČSSD): Krize obchodování s emisemi se prohlubuje

17.04.2013 21:08

Europoslanci nepodpořili dočasné odebrání 900 miliónů povolenek ze systému EU pro obchodování s emisemi (EU ETS). Ve velmi těsném hlasování rozhodlo pouhých devatenáct hlasů.

Poc (ČSSD): Krize obchodování s emisemi se prohlubuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Pavel Poc

 

Parlament odmítl návrh Komise na tzv. “backloading” a zprávu vrátil zpět do projednávání ve Výboru pro životní prostředí.

Návrh na odmítnutí podala finská europoslankyně Riitta Korhola z Křesťanských demokratů (EPP), která dlouhodobě vystupuje proti EU ETS. Europoslanci ho schválili poměrem 334 pro 315 proti.

Komise lituje rozhodnutí Parlamentu, svůj návrh ale nestáhla.

Výbor ITRE Evropského parlamentu již jednou návrh Komise na backloading odmítl, odpovědný výbor ENVI ale zprávu schválil. Europoslanci jsou tak v otázce dočasného stažení emisí rozděleni stejně jako jednotlivé členské státy, průmyslová odvětví i neziskové organizace.

Cena uhlíku mezitím nadále klesá.

Trhy na dnešní hlasování zareagovaly okamžitým propadem o 23 % a očekává se další pokles. Tím se cena uhlíku dostává na další historické minimum a naprosto přestává plnit svou úlohu - motivovat k investování do nízkouhlíkových technologií.

"Kdo hlasoval pro vrácení materiálu zpět výboru, hlasoval nezodpovědně. Nemá žádný smysl prodlužovat nejistotu zúčastněných stran, může to přinést pouze ztráty všem," řekl europoslanec za ČSSD Pavel Poc a dodal: "Teď, když má jednostranná snaha Evropské unie o omezení emisí skleníkových plynů konečně výsledek v podobě koordinace a spolupráce v rámci podobných systému zaváděných Austrálií a Čínou, je toto hlasování hodně špatný signál."

Hlasování jednotlivých europoslanců bude zveřejněno na stránkách votewatch.eu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

11:17 Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

Vyjádření na CNN Prima News k jednání o důchodech, publikované na svém veřejném facebookovém profilu