Pospíšil: Ministerstvo spravedlnosti je třeba "odněmcovat"

31.07.2010 23:16

Ministerstvo spravedlnosti musí být výkladní skříní transparentnosti.

Pospíšil: Ministerstvo spravedlnosti je třeba "odněmcovat"

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil po nástupu do funkce nechal vypracovat prověrku všech problematických výběrových řízení, která byla na ministerstvu vypsána za předchozího vedení.

U několika z nich došlo k významným pochybením, z kterých ministr vyvodil řadu právních, procesních a personálních změn. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil tak například k zítřejšímu datu odvolá generálního ředitele Vězeňské služby ČR Luďka Kulu. Toho prozatím nahradí ředitel pardubické věznice Jiří Tregler. Ten od ministra dostal za úkol provést řadu změn ve fungování ředitelství Vězeňské služby.

„Netransparentní vazby na tomto rezortu jsou nebezpečné pro chod právního státu a nebezpečné pro důsledný boj proti korupci," uvedl premiér Nečas na podporu Jiřího Pospíšila. „Není projevem slavjanofiliství, pokud uvedu, že ministerstvo je třeba odněmcovat," dodal předseda vlády.


Přehled změn sporných smluv a zakázek v resortu spravedlnosti, zdroj MSČR:

1. Trest domácího vězení

Zrušení zadávacího řízení na provozování služby elektronického monitoringu odsouzených včetně dodávky rozhraní ze dne 3. 3. 2010

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který prověřuje toto zadávací řízení, předběžným opatřením zakázal uzavřít smlouvu. V tomto řízení byly v současné době z důvodu zjištění pochybení pozastaveny veškeré aktivity. Zakázku rovněž prošetřuje Útvar odhalování korupce a finanční kriminality.

Prověrkou bylo zjištěno, že v případě tohoto výběrové řízení došlo k pochybení v tom smyslu, že byla v průběhu přípravy řízení měněna pravidla, a to v neprospěch státu. Šlo například o zavedení aktivačního poplatku řádově až ve stovkách milionů korun, který znemožnil vzájemné transparentní porovnání nabídek atd.

2. Smlouva s AK Němec, Bláha, Navrátilová

Neuzavření smlouvy na poskytování právních služeb

Nabídka advokátní kanceláře Němec, Bláha, Navrátilová byla v rámci výběrového řízení na poskytování právních služeb vyhodnocena bývalým vedením resortu jako nejvhodnější. Po příchodu Jiřího Pospíšila na ministerstvo spravedlnosti se smlouva uzavírat nebude.

3. Zrušení dalších zakázek v resortu

Facility management pro JA Míčánky

Zadávací řízení bylo zrušeno 19. 7. 2010, a to před termínem pro otevírání obálek. Důvodem k jeho zrušení bylo zjištění, že nastavené požadavky minulého vedení ministerstva byly v rozporu se zásadami zadávání veřejných zakázek, zejména se zásadou transparentnosti a nediskriminačního jednání. Záměr zrušit toto řízení doporučil i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Po úpravě zadávacích podmínek bude do 90 dnů od jeho zrušení vyhlášeno nové výběrové řízení.

Rámcová smlouva na dodání osobních automobilů pro resort ministerstva spravedlnosti

Zadávací řízení bylo zrušeno 23. 7. 2010. Provedená prověrka ukázala, že zadávací podmínky nastavené předchozím vedením resortu nejsou transparentní. Jednalo se zejména o subjektivní hodnotící kritérium. Po úpravě podmínek zadávacího řízení bude řízení do 90 dnů od jeho zrušení znovu vyhlášeno. Koncept řešení nákupu aut pro resort byl přitom navržen už za předchozího působení Jiřího Pospíšila v resortu justice. Výhodou centrálního nákupu by měla být 20 - 30 % úspora finančních prostředků v podobě ceny nákupu a zajištění celorepublikově dostupného servisu vozidel.

Hromadná správa a vymáhání pohledávek vzniklých v resortu ministerstva spravedlnosti

Zadávací řízení bylo zrušeno 23. 7. 2010. Důvodem bylo zjištění, že navrhovaná koncepce neodpovídá řešení dané problematiky, tedy rychlejšímu a účinnějšímu vymáhání pohledávek. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil v současné době připravuje návrh nové koncepce vymáhání pohledávek.

Poradenství v oblasti veřejných zakázek

Vítězem tohoto výběrového řízení se stala advokátní kancelář Jansta, Kostka spol. s r.o. Smlouva byla podepsána dne 1. 7. 2010. Z důvodu nepotřebnosti byla smlouva k 31. 7. 2010 vypovězena.

4. Zakázky v oblasti IT

Zastavení či upravení zakázek

V působnosti odboru informatiky bylo realizováno několik pro ministerstvo nevýhodných zakázek. Příkladem může být výběrové řízení na dodávku serverů a výběrové řízení na dodávku diskových polí. Ministerstvo spravedlnosti se pokusí dojednat s dodavatelem vyšší technické parametry.

Rovněž se podařilo zastavit veřejnou zakázku na zajištění Projektové kanceláře pro projekty eJustice, která také vykazovala nestandardní parametry zadání.

5. Personální důsledky

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil po svém nástupu do funkce odvolal zaměstnance, kteří se bezprostředně podíleli na uvedených zakázkách. Jde zejména o náměstka ekonomické sekce Jaroslava Gacku, ředitele investičního odboru Jiřího Jelena a ředitele odboru Aleše Kadlece zodpovědného za sporné IT zakázky. Pracovní poměr byl rozvázán také s již dříve odvolaným vrchním ředitelem investiční a správní podsekce a gestorem většiny zakázek Pavlem Šebkem.

6. Zakázky ve vězeňství

Oddělení finanční a majetkové kontroly zahájilo pečlivou kontrolu všech zakázek vypsaných za posledních 14 měsíců, výsledky budou průběžně zveřejňovány.

29. 6. 2010, tedy ještě za předchozího vedení ministerstva, uzavřelo Generální ředitelství Vězeňské služby ČR novou smlouvu o poskytování právní pomoci s AK Němec, Bláha, Navrátilová. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil z toho vyvodí personální důsledky a zasadí se o to, aby byla smlouva vypovězena.

Dále čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…