Ransdorf (KSČM): Symbol doby

22.10.2013 18:00

David Černý, obdivovatel sebe a Václava Havla, vztyčil proti Pražskému hradu obří ukazováček proti těm "zmrdům zasranejm komunistickejm".

Ransdorf (KSČM): Symbol doby
Foto: kscm.cz
Popisek: Europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf

Zeman prý bourá demokracii a David Černý uvažuje o emigraci, protože prý národ 23 let poté je připraven volit komunisty.  V anketě Parlamentních listů jsou asi samí odpůrci demokracie  pravého umění s velkým U, protože 86% této ankety se "dílo" nelíbí. To víte, nevděčný lid. Jemu se spíše bude líbit Rodinův myslitel nebo Štursovy plastiky než Černého kreace, jako červené srdce nad Hradem, Entropa v Bruselu nebo vztyčený ukazováček, napodobující gesto Mirka Topolánka.

Anketa

Souhlasíte s názory europoslance Ransdorfa?

86%
14%
hlasovalo: 3089 lidí
Dřívější generace umělců vyznávaly kult díla, díla, které je originální a posunuje hranice možného. Šlo o myšlenku a o tvar. O dílo, které nás mělo učinit lepšími a pohnout naší duší. Andy Warhol nahradil originál pluralitou kopií a Joseph Beuys sdělil, že nikoli dílo, ale schopnost být umělcem dělá umělce. Za Davida Černého nepromlouvá jeho dílo, ale deklarovaná schopnost být umělcem. Jenom, na rozdíl od Beuyse, jeho díla nejsou z plsti a tuku a jeho gesta postrádají Beuysovu relativní uměřenost.

Ve společnosti nevzdělanosti (tak dnešní západní společnosti nazývá Konrad |Liesmann) to má kultura těžké. Protože se ztratila kritéria a protože došlo k rozmývání identit, může být jako umělecké dílo a vzdělanost označeno cokoliv. Stačí gesto, kterým se lidé vmezeří do trhu. A tak se mezi sledovanými osobnostmi dostávají i různé postavičky z roztodivných reality show. Mezi takové se zařadil i David Černý, který sice hrdě vyznává nonkonformismus, ale veřejnoprávními penězi nepohrdne, viz případ Entropy. Když zmiňuji Entropu, bylo to jiné zviditelnění naší země než Bruselský pavilón z roku 1958. Je-li symbolem končících padesátých let bruselská expozice a šedesátých let český film, symbolem dnešní doby je David Černý. Lidé sami zváží, jak moc nám bude v případě emigrace chybět. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloslav Ransdorf

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.