Rath: Z ministra Hegera se stal doručovatel Julínkových návrhů

29.06.2011 16:31

Balík zdravotnických zákonů, které dnes schválila vláda, představuje revoluci ve zdravotnickém systému.

Rath: Z ministra Hegera se stal doručovatel Julínkových návrhů

Jde o obrovskou změnu, a to jak v ustáleném pojmosloví, tak v nastavení vztahů mezi jednotlivými účastníky zdravotnické soustavy. Z textů zákonů prakticky vypadl pojem lékař, zdravotní sestra, zdravotník a pacient.

Zdravotníci jsou degradováni jen na poskytovatele služby. Též pojem zdravotní péče je nahrazen pojmem „služba". Vládě jakoby tudíž nešlo o humanistické zdravotnictví, ale jakýsi obchodní vztah mezi poskytovatelem služby a příjemcem služby. Jde tedy o další degradaci zdravotnictví z etické pomoci bližnímu na čistě ekonomický, tržně zbožní vztah.

Změna ustálených pojmů povede k naprostému chaosu, kdy si jednotliví účastníci systému přestanou na čas úplně rozumět, než se novým pojmům naučí a jejich význam pochopí. Tento fakt může prohloubit chaos ve zdravotnictví.

Zákony přinášejí též velmi drastické pokuty pro lékaře za poměrně banální pochybení. Například opomenutí oznámení, že lékař je na dovolené, má být sankcionováno až stotisícovými pokutami. Výše pokut za leckdy banální opomenutí je v příkrém rozporu s tím, jaké jsou sankce v jiných oblastech života za obdobná pochybení, např. u živnostníků, či u jiných profesí. Zákony tedy zavádějí novou nespravedlnost mezi profesemi.

Souhrnně lze tedy říci, že vládou schválené návrhy nepřinesou skoro žádné zlepšení a jen prohloubí nepořádek a napětí, které panuje v resortu zdravotnictví. Tyto zákony jsou prakticky identické s tím, co před lety navrhoval ministr Topolánkovy vlády Julínek a Leoš Heger se tak stal jen jakýmsi „Julínkovým pošťákem", který to, co bývalý ministr Julínek napsal, donese do parlamentu. Je s podivem, že ministr Heger rezignoval na jakýkoli svůj názor.

David Rath, stínový ministr zdravotnictví za ČSSD

Více:
Vláda projedná novelu zákoníku práce, reformu penzí a zdravotní zákony

##PROFIL 236##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.