Rusnok: Když je bližší vlastní košile než státní kabát

16.05.2012 8:53

Nejvyšší kontrolní úřad zjistil, že stavba Pražského okruhu mohla být až o šest miliard levnější.

Rusnok: Když je bližší vlastní košile než státní kabát
Foto: Archiv JR
Popisek: Poslanec Jiří Rusnok

Zpráva NKÚ dokonce hovoří o podvodu, zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinností při správě cizího majetku. Není to žádné zvláštní překvapení, o předražování českých dopravních staveb se mluví už velmi dlouho. Pozitivní je, že na rozhazovačnost Ředitelství silnic a dálnic upozornil NKÚ.

Stavba Pražského okruhu je skutečně do očí bijící případ selhání ŘSD. Podle původních plánů ministerstva dopravy měl být dokončen v roce 2008 a měl stát necelých padesát miliard korun. V roce 2011 bylo hotovo pouhých 41 z celkových 83 kilometrů, ale utraceno bylo plných 35 miliard! A v současnosti ŘSD předpokládá dokončení okruhu v roce 2020 a náklady přesahující sto miliard korun.

Můžeme jen doufat, že s novým ředitelem ŘSD přijde tato státní organizace i s jiným ekonomickým myšlením. Snad se dočkáme doby, kdy při zadávání státních zakázek přestane převažovat pohled na nacpanost vlastních kapes a začne se důsledně uplatňovat hledisko nejvýhodnější pro stát, tedy pro nás všechny.

Jiří Rusnok, poslanec Parlamentu ČR

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: LIDEM

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…