SMO: Obce by už brzy mohly být proti hazardu bezbranné

12.04.2010 17:10

Obce by mohly přijít o možnost regulovat hazard na svém území.

SMO: Obce by už brzy mohly být proti hazardu bezbranné

Obce by do budoucna mohly přijít o možnost regulovat hazard na svém území. Už zítra začíná schůze Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, na které bude ve třetím čtení projednáván návrh novely zákona o loteriích. Pozměňovací verze, která vzešla z jednání rozpočtového výboru, totiž zbavuje obce a města možnosti spolurozhodovat o povolování videoloterních terminálů. Svaz měst a obcí ČR v této souvislosti důrazně požaduje, aby návrh zákona byl schválen ve svém původně předloženém znění, které toto právo obcím zaručovalo.

Regulace výherních hracích zařízení je jednou z dlouhodobých priorit Svazu měst a obcí. „Už dlouho upozorňujeme na nutnost zapojit obce a města do procesu, ve kterém jsou loterie a jiné podobné hry povolovány. Obce musí mít možnost zajistit občanům právo na bezpečnost, veřejný pořádek a klidný život bez sociálně patologických jevů a kriminality," zdůrazňuje předseda SMO ČR Oldřich Vlasák. Pokud ale návrh zákona v pozměněném znění bude ve třetím čtení přijat, nebudou mít starostové napříště takřka žádnou možnost nárůstu hazardu a s ním spojených negativních jevů zabránit.

„Požadujeme schválení zákona v jeho původním znění, tak, jak byl navržen skupinou poslanců, a to včetně zkrácení přechodné doby k povolování loterií a jiných podobných her, která byla pozměňovacím návrhem nesystémově prodloužena na deset let, nejvýše na tři roky," uvedl výkonný místopředseda Svazu Jaromír Jech. Oldřich Vlasák k tomu dodává: Rovněž finanční toky související s loteriemi musí být zprůhledněny. Považujeme za nutné, aby část výtěžků z hazardu směřovala do obecních rozpočtů na zmírnění negativních dopadů herního průmyslu."

Svaz zároveň vyzývá všechna média, aby bedlivě sledovala, jakým způsobem bude v Poslanecké sněmovně o návrhu novely loterijního zákona hlasováno. Jistě bude zajímavé pozorovat, který politik hlasováním proti pozměněnému návrhu zohlední nejen svou praxi v komunální politice, ale především možné negativní dopady herního průmyslu na občanskou společnost, a který naopak dá svým hlasem jasně najevo, že podléhá mocné sázkařské lobby. Právě nyní před blížícími se parlamentními volbami by pro voliče měla být informace o postojích jejich volených zástupců k problematice, která se úzce dotýká každého z nás, nezanedbatelným vodítkem.

Dále čtěte:
Další "díra" v loterijním zákoně. Propojené automaty do lokální sítě

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Smocr.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Fialova vláda chce z Česka ostrov pracujících starců uprostřed Evropy

23:07 Schillerová (ANO): Fialova vláda chce z Česka ostrov pracujících starců uprostřed Evropy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodům.