Stanjura (ODS): Víc jak dva dny a dvě noci jsme svědky pokusu o paralyzování sněmovny

03.11.2011 21:12

Řeč na 25. schůzi Poslanecké sněmovny, dne 3. 11. 2011.

Stanjura (ODS): Víc jak dva dny a dvě noci jsme svědky pokusu o paralyzování sněmovny
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Zbyněk Stanjura

Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, už více než dva dny a dvě noci jsme svědky pokusu o paralyzování činnosti této ústavní instituce. (Projevy nevole z řad opozice.) Opozice již několik dnů hrdě vyhlašuje svůj zájem zablokovat jednání Sněmovny, někdy říkají do Vánoc, někdy do konce roku, nebo do začátku nového roku.

Máme za sebou projednávání jednoho bodu, který nám vrátil Senát. Mimochodem proto jsme se tím zabývali, kdyby ho Senát schválil, nebo se k němu nevyjádřil, tak jsme to neprojednávali minulé dva dny. (Poznámky z řad opozice.) Rozprava k němu trvala několik desítek hodin. Mám pocit, že 37, ale neberte to číslo úplně přesně, musel bych to ještě přepočítat, ale určitě více než 30 hodin.

Slyšeli jsme více než 110 vystoupení opozičních poslanců, bohužel ne 110 různých vystoupení opozičních poslanců. V zásadě debata, která trvala přes 30, pokud by šli jenom po obsahu, by trvala hodinu, možná dvě. Nikdo z nás neupírá právo opozici, přestože se tváříte jinak, vyjádřit svůj názor, nicméně mnohonásobně opakovaný názor, přečtený projev, není jistě znakem demokratické diskuse.

Jednací řád Sněmovny podle § 54 odst. 8 umožňuje Poslanecké sněmovně sloučit rozpravu ke dvěma nebo více bodům pořadu. Vzhledem k tomu, že několik jednotlivců, kteří se hrdě hlásili, že oni zrovna jsou vyspaní a ti ostatní spí, svými nesmyslnými procedurálními návrhy - nesmyslnými v tom smyslu, že neměly podporu vlastních poslanců, říkal jsem to včera v rozpravě i předevčírem, všichni z nás vědí, že minimální počet poslanců v hlasování je 67, takže jestli vyjdeme z tohoto minimálního počtu, tak pro to, když hlasuje 67, aby byl přijat návrh, musí být 34. Jak upřímně to mysleli poslanci a poslankyně České strany sociálně demokratické se svými návrhy, když jich tady bylo deset, dvanáct, třináct, jednou i osmnáct, to se zřejmě střídali.

Na tomhle chci debatovat, jak výrazná minorita se pokouší trápit většinu, která chce seriózně a racionálně projednávat zákony, které odpovídají programovému prohlášení vlády, vlády České republiky, která získala důvěru této Poslanecké sněmovny.

Proto, abychom se vyhnuli podobným excesům a zabránili snaze paralyzovat činnost Poslanecké sněmovny jako důležité ústavní instituce, navrhuji v souladu s jednacím řádem, aby Poslanecká sněmovna sloučila rozpravu k bodům číslo 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99 a 100. (Hluk v levé části sálu.) Dále požaduji, aby v souladu s jednacím řádem se o tomto procedurálním návrhu hlasovalo bez rozpravy. Děkuji. (Potlesk vpravo.)

Další projevy z 25. schůze PS PČR čtěte ZDE

Dále čtěte:
Sobotka: Obstrukce je zcela legitimní. Ničivé vládní reformy musí být zablokovány
Poslanci budou jednat k reformám i o víkendu. Odhlasovali to, ale opozice je proti

##PROFIL 1968##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

14:02 Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Vrběticím.