Strejček (ODS): Nepotřebuje změkčilá Evropa trest smrti?

30.07.2011 21:21

Norské teroristické útoky na budovy vlády a na tábor mladých podporovatelů sociální demokracie jsou nejen hrozivým dílem masového vraha, ale i varovným signálem o směřování evropské civilizace.

Strejček (ODS): Nepotřebuje změkčilá Evropa trest smrti?

Najít důvod, proč se děsivý útok stal v nejbohatší skandinávské zemi, může být na první pohled složitým rébusem. Kdo by přece měl motivaci zabíjet své spoluobčany právě v Norsku, které nemá problémy s imigrací, kriminalitou, či hospodářskou situací? Řešení se ale zdá být komplexnější, než zkratkovitá svádění problémů na jedné straně na extremismus útočníka, či na druhé straně na přetékající evropský pohár trpělivosti s imigranty. Docela opomíjeným faktorem v debatě se zdá být změkčilý systém trestního práva, ve kterém žijeme.

Evropská společnost posledních několik dekád degeneruje do podoby, která odporuje tradičnímu pojetí demokracie a právního státu. A co hůř, pokračuje v tomto trendu se stále větší dynamikou. Evropané si prostě zvykli, že je normální neplatit dluhy, jelikož je zaplatí někdo jiný. Právo na širokopásmový internet pro každého a zdravotnictví „zadarmo" je standardem. Slabá politická reprezentace bez vlastního názoru odplula na kře politické korektnosti do sfér mimo realitu. Společenská pravidla jsou rozmělňována a elity nahrazovány stádem eurobyrokratů. Trestní právo už je jen pro smích, jelikož nesoudí podle přirozené spravedlnosti, ale podle toho, jak je váš právník zdatný v kličkování mezi tisíci paragrafů.

Civilizace, která si neumí poradit s magory, jakým je třeba norský terorista Breivik, se vlastně nemá čemu divit. Úchylové a vrazi se sice najdou všude, závisí ale na společnosti, jaká nastaví preventivní a odplatná opatření. Téměř zcela chybějící odstupňování trestů podle závažnosti zločinu nejenže neodrazuje zločince od páchání trestných činů, ale nesouznění veřejného mínění s vyneseným trestem podkopává i víru v právní řád a stát jako takový. Dnes už je totiž skoro jedno, jestli pedofil znásilní a zabije jedno nebo devět dětí, jelikož se to u soudu stejně svede na jeho úchylku. Daňoví poplatníci mu pak ještě zaplatí léčbu a pěkný pokojík na nějakém zámečku, jelikož „za svou přirozenost přece nikdo nemůžeme". A to mi prostě nepřijde normální.

Je nebezpečné pro budoucnost, že žádná ze zemí EU nemá právní instrument, který by alespoň v omezené míře kompenzoval ztrátu, kterou norská společnost utrpěla. Za humanismus schovávající se argument proti trestu smrti „stát nemá právo vzít život" se v Evropě zvolna rozšiřuje i na „stát nemá právo trestat". Politici, intelektuálové a všelijací aktivisté opovrhují „barbarskými" Američany a vysmívají se jejich aplikaci trestu smrti, který v USA platí ve zhruba dvou třetinách států. Pro mnohé může být překvapivý závěr plynoucí z porovnání dat o vývoji zločinnosti v USA a EU. Za posledních 20 let kriminalita v Americe stabilně klesala, zatímco v Evropě dramaticky narostla. Domnívám se, že za rozevírajícími se nůžkami mezi Evropou a Amerikou stojí zejména tvrdost a flexibilita amerického práva, kdy každý potenciální kriminálník musí počítat s tím, že si to s ním v případě dopadení společnost tvrdě vyřídí.

Není sporu o tom, že ani trest smrti pro vraha Breivika by nenapravil tragédii, kterou způsobil. Pro společnost by ale retribuce v podobě trestu smrti mohla být očistný proces, který by lidem ukázal, že zločin se po právu trestá. Jeho případ by měl být vnímaný jako varování, že neschopnost vymáhat a prosadit společenskou odvetu, která by odstrašila případné zločince, se může stát v budoucnu dalším „hřebíčkem do rakve" evropské civilizace. Problémy, které způsobuje příliš měkké a nepružné (nejen) trestní právo vidíme už dnes.

Související:
Odmítám, aby nám skupina "evropských moudrých" nařizovala, co a jak máme dělat
Strejček má obavy: Odbory otevřely Pandořinu skříňku
Naštvaný člen vedení ODS: Vláda nemá co jednat s odbory

Dotaz Ivo Strejčkovi můžete položit ZDE

##MINIPAS 1537##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Virtually.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Nebojte, plastová občanka bude vždy platit dál až do zániku vesmíru

6:16 Ministr Bartoš: Nebojte, plastová občanka bude vždy platit dál až do zániku vesmíru

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k digitalizaci.