Valtr Komárek: Proč usilujeme o nové volby

17.04.2010 13:46

Prohlášení připravené čestným předsedou ČSSD prof. Valtrem Komárkem, podpořené usnesením ÚVV ČSSD.

Valtr Komárek: Proč usilujeme o nové volby

Česká strana sociálně demokratická vyzývá současnou vládu k odstoupení a občany této země k tomu, aby si všemi dostupnými demokratickými způsoby vynutili nové volby. Ve světle bezostyšného sepětí s byznysem, navíc opřeným o soukromé bezpečnostní či spíše špehovací služby, současná vládní koalice i vláda samotná naprosto a zcela ztratily důvěru drtivé většiny národa. Současně jde i o jev mezinárodní, kdy naše země ztrácí důvěru seriózních zahraničních i obchodních partnerů s představou, že spíše než do západní Evropy, směřuje  s touto vládou někam na Balkán.

Říká se, že každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží. Ale cožpak si tento vzdělaný a slušný český národ nezaslouží lepší vládu? Premiér a špičky vládní koalice zřejmě nechápou hloubku vnitřní krize i krize zahraniční důvěry a trhliny svého rozpadu chtějí zalepit nepodstatnými opatřeními, např. tím že ministerstvo vnitra obsadí nestraníkem. Morální úpadek současné vládní politiky však dostoupil takové míry, že jediným kategorickým imperativem morální obnovy jsou nové volby. Jsme hluboce přesvědčeni, že drtivá většina obyvatel, na nejvyšší míru roztrpčena morálním propadem současné oficiální politiky, ve volbách smete politické podvodníky, šejdíře, otevřené korupčníky a všechny nedůvěryhodné politiky a dokáže obnovit  důvěru v českou politiku a českou demokracii.

   Nové volby jsou nutné i v zájmu potřebných reforem, jež by zemi vymanily ze současných potíží a posunuly dále vpřed. To, co současná vláda a koalice doposud horkou jehlou spíchnula, je spíše karikaturou, parodií vážných reforem než jejich odpovědnou přípravou. Reforma zdravotnictví je nutná, ale především musí vést k zásadnímu zlepšení zdravotní péče, ovšem ve spojení s přísnou racionalitou a efektivitou i zvýšením produktivity práce. Současné vládní reformy, které zavádí pár nových poplatků a jeden ruší, obecně hrozí mnohem vyššími přímými náklady obyvatelstva díky chaotické přípravě tzv. nadstandardů a ad hoc rušení lůžek v krajských nemocnicích, a žádný skutečný pokrok českého zdravotnictví neotevírají. Ještě horší variantu představuje současný návrh reformy důchodů, který po obrovském halasu končí vlastně jedinou podstatnou úpravou, bohužel daleko více ve prospěch soukromých penzijních fondů než obyvatel. Přitom vedle důkladné přípravy těchto reforem je nutné připravit reformu veřejné správy, ale i školství. Sociální demokracie není proti reformám, jak s oblibou tvrdí pravicoví politici. Naopak se z celého levicového proudu minulých století proti radikálnímu revolučnímu křídlu vydělila jako reformní strana a zcela zásadově a programově staví na reformním zdokonalování společnosti. Jde však o to, aby tyto reformy byly odborně a politicky uvážlivě připraveny, vydržely 20 - 30 let a hlavně sloužily k prospěchu celého národa. Nové volby připraví půdu právě pro takovéto promyšlené a sociálně spravedlivé reformy, které potřebujeme.

Dále čtěte:
ODS se směje Sobotkovi: Vládu nepoloží a nerozumí cizím slovům
Sobotka: Koalice ztratila morální právo vést naši zemi

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Už i Evropský účetní dvůr varuje před dopady Green Dealu

15:06 Okamura (SPD): Už i Evropský účetní dvůr varuje před dopady Green Dealu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke Green Dealu.