„Budeme se stydět, stejně jako za Srbsko.“ Ostré výročí „humanitárního bombardování“

03.04.2024 18:19 | Rozhovor

Uplynulo 25 let od bombardování Srbska, které zabilo na 2 500 civilistů včetně stovky dětí. Na smutné výročí takzvaného humanitárního bombardování vzpomínají pro ParlamentníListy.cz i politici. Na to, aby se nezapomínalo, kdo byl tehdy prezident, upozorňuje třeba poslanec Vích z SPD. Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová si myslí, že kdo útok schvaloval a dopustil, by se za něj měl stydět. A předseda strany PRO Jindřich Rajchl míní, že stejně jako za Srbsko se budeme stydět i za prodlužování války na Ukrajině.

„Budeme se stydět, stejně jako za Srbsko.“ Ostré výročí „humanitárního bombardování“
Foto: Radim Panenka
Popisek: Před srbským velvyslanectvím se uskutečnila vzpomínka na oběti agrese NATO

Na konci března uplynulo 25 let od zahájení bombardování Jugoslávie, dnešního Srbska, ze strany letounů Severoatlantické aliance. Bombardování, které Srbové vnímají jako akt agrese, trvalo 78 dní a nocí. Členské státy svými bombami zasáhly množství civilních cílů a způsobily masivní ztráty na straně civilního obyvatelstva. 

Oficiální údaje nejčastěji uvádějí, že bombardování zabilo 2 500 civilistů, z toho bezmála stovku dětí. Nejznámější dětskou obětí je tříletá dívka Milica Rakić, kterou zasáhla kazetová bomba v koupelně domu její rodiny. Mezi prvními zasaženými cíli byla budova bělehradské porodnice. 

NATO údery měly být oficiálně zamýšleny jako akce, která měla zamezit humanitární katastrofě v rámci území Kosova a Metohije, o které s pravidelnou jugoslávskou armádou a policií bojovaly kosovsko-albánské separatistické jednotky. Paradoxní je, že bombardování zasáhlo i albánské uprchlické kolony. 

Tehdejší český prezident Václav Havel bombardování fandil a obhajoval ho. Je mu připisován výrok o „humanitárním bombardování“, který někteří jeho příznivci označují za vymyšlený. Veřejné zdroje ovšem uvádějí citaci Havla z francouzského deníku Le Monde o tom, že „nálety, bomby nejsou vyvolány hmotným zájmem. Jejich povaha je výlučně humanitární.“

Miloš Zeman byl v té době předsedou vlády, jehož kabinet nakonec po delším nátlaku z Aliance přelety letounů přes naše území schválil. Zeman později uvedl, že byl podveden, neboť bylo slíbeno, že budou zasahovány výlučně vojenské cíle. V roce 2021 se během návštěvy srbského prezidenta Vučiće v Praze Srbům za tento český souhlas s bombardováním v přímém přenosu omluvil a požádal za odpuštění. 

ParlamentníListy.cz zajímalo, jak se čeští politici napříč stranami na tuto akci NATO zpětně dívají.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Lze vůbec nějakého českého prezidenta, či českou vládu chválit ?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMiloš Černík 1 , 03.04.2024 21:12:56
Já se bohužel za všechny vždy jen styděl. Protože mám dvě občanství , tak jsem vždy ve světě uváděl to druhé. Něco tak servilně podlézavého se jen tak nevidí a přitom na tom nikdy tento stát nevydělal , jen ztrácel kredit a byl vždy pouze za užitečného idiota, který až splní úlohu "mouřenína" je vykázán do patřičného místa pro blbce. A protože se to neustále opakuje tak to vypadá že je to národní vlastnost, tedy mentalita jež mají Češi v genech.

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Masaryk nezakládal republiku, aby tu vládli nejbohatší.“ Do Senátu kandiduje skladník

21:20 „Masaryk nezakládal republiku, aby tu vládli nejbohatší.“ Do Senátu kandiduje skladník

„Skladník do Senátu“, s tímto heslem kandiduje za Sociální demokracii do Senátu Lukáš Nozar z Mladob…