Ekonom Lukáš Kovanda spočítal, že letošní Velikonoce budou nejdražší v historii. Jde o něco, co spotřebitelé opravdu pocítí, nebo jde spíš o hru s čísly? Velikonoční nákupy nepatří svým objemem mezi ty největší.
Ekonom Lukáš Kovanda, který absolvoval i Národohospodářskou fakultu Vysoké školy ekonomické v Praze a přednáší na ní, to spočítal docela dobře. Ano, je pravda, že letošní Velikonoce budou nejdražší v historii. Samozřejmě se to dotýká především zboží, které my jako spotřebitelé o Velikonocích kupujeme nejvíce. Už v loňském roce byla celková cenová hladina vysoká po předchozí inflační spirále. V meziročním srovnání pak růst cen pokračoval.
Jak to vypadá konkrétně? Jaké zboží potřebujeme na Velikonoce? Tak třeba vajíčka. Cena vajec meziročně vzrostla o téměř 50 %, což vykazuje Český statistický úřad. Ale my, co si kupujeme domácí vejce, tak víme, že nárůst je podstatně vyšší, o 60 až 70 %. Dá se říci, že v průměru vajíčka stojí kolem 7 Kč za kus, ale viděl jsem domácí vejce na trhu i za 11 Kč. Dále, kupujeme pro naše děti čokolády a čokoládové výrobky. I u nich došlo k razantnímu nárůstu. Ceny vzrostly o více než třetinu oproti loňskému roku. Týká se to i dalších položek, které se o Velikonocích více nakupují. Ať už je to kakao nebo káva, tam se jedná o nárůst cen zhruba o čtvrtinu až třetinu. Takže ano, bohužel se letošní Velikonoce zapíší historicky mezi nejdražší Velikonoce od vzniku České republiky.
Ceny vzrostly poměrně razantně i u dalších položek. Například cena trvanlivého mléka vzrostla o více než 10 %. A „nejdražší“ Velikonoce ovlivňují i položky spojené s tím, že si jedeme někam odpočinout, cestujeme a ubytujeme se. Ubytovací služby jsou v letošním roce o více než 8 %, někde dokonce o 10 %, ale i o 12 % vyšší, než tomu bylo před rokem. To se týká i stravovacích služeb, kde byl meziroční nárůst okolo 5 %, ale někde i podstatně vyšší.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Jan Novotný