,,Jsme v pr... Maďaři dodají levněji. Lži Fialy.” Šéf sklárny tak jasně, až to není hezké

15.06.2022 4:44 | Rozhovor

„Měli by přestat dělat analýzy, začít pracovat a rozhodovat. Já už to od nich ani nic nečekám. Tam je jeden amatér vedle druhého. Jsou to diletanti. Jeden ministr vedle druhého. Vůbec se neměli do takovýchto funkcí pouštět. Neštěstí. Chovají se jako sebevrazi. A nás ženou do sebevražedných koutů. To může skončit velmi špatně,“ říká František Novosad, majitel harrachovské sklárny – nejstarší fungující v Evropě. „Všichni, se kterými se stýkám, mají podobné problémy a jsou také naštvaní. Přejí si konec této vlády. Ti kluci a holky, co v ní jsou, nevědí, která bije. Nemůžeme od nich čekat nic pozitivního pro naši republiku,“ dodává.

,,Jsme v pr... Maďaři dodají levněji. Lži Fialy.” Šéf sklárny tak jasně, až to není hezké
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sklárna - ilustrační foto
Koncem března v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz jste si stěžoval na stoupající ceny energií a fakt, že s tím vláda nic nedělá. Jaká je situace teď? Změnilo se něco?
 
Nezměnilo se vůbec nic. Pan premiér pořád říká, že je připravený a že dělají analýzy. Kromě silniční daně, která je směšná, žádné jiné úlevy. Nic. Moje malá firma, která měla v loňském roce obrat asi 70 milionů, už za pět měsíců letošního roku zaplatila navíc za energie přes deset milionů. Měl jsem v rezervách připravené peníze, že postavíme novou pec. My to místo toho vyhodíme z okna spekulantům s energiemi.
 
Pro porovnání. Dočetl jsem se, že jen za první čtvrtletí vás energie stály o třetinu víc než za celý loňský rok...
 
Samozřejmě jsme už dávno přesáhli částku, kterou jsme měli na celý rok. Je to katastrofa pro nás, skláře. Nejde jen o energie. Tady nejsou sklářské pánve. Firma v Německu, která je vyráběla, loni vyhořela. Problémy má – nevím, jestli to rozjedou – firma v Hrobu u Teplic. Pánve nejsou, anebo jsou čerstvé a nekvalitní. Je to jedno k druhému. Vláda se nestará vůbec o nic. Pořád se starají jen o Ukrajinu. Dočetl jsem se, že v přepočtu na obyvatele jsme v tom premianti. V tom je vláda úspěšná. Ale na nás kašle.
 
Navrhoval jste už v minulém rozhovoru zastropovat ceny energií, což udělali například i v sousedním Slovensku, kde se dohodli na ceně na dva roky dopředu s místní obdobou ČEZ, Slovenskými elektrárnami, už v únoru. Máte vysvětlení, proč to v Česku drhne?
 
To je další důkaz amatérské vlády, která říká ústy premiéra, že to nemůže udělat, protože by toto napadli minoritní vlastníci ČEZ a stálo by to miliony náhrad. Samozřejmě je to sprostá lež. Na Slovensku je stát minoritní vlastník uvedené firmy, v Česku naopak majoritní. Oni to na Slovensku přesto udělali. A těm majoritním vlastníkům tam řekli – dobře, když to neodsouhlasíte, tak hned na následujícím zasedání vlády vám uvalíme mimořádné daně. A oni si to rychle spočítali a řekli si, raději ať máme nějakou jistotu, než že by nás to stálo ještě víc. Takže to samozřejmě jde. Jen kecají, že to nejde. Stačilo by jedno zasedání vlády. 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Oldřich Szaban

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…