„Ti ´bez smlouvy´ jsou nejvlivnější.“ Senátorka Hamplová varuje. Lobbisté kolem Pavla

29.01.2023 10:44 | Rozhovor

Svěřili jsme Pražský hrad neznámému člověku, obává se senátorka Jana Zwyrtek Hamplová. Na druhou stranu je ráda, že tu nevypukla občanská válka, která by možná hrozila, pokud by nevyhrál kandidát těch, kteří chodili dělat kravál na náměstí. Zažívá to prý i osobně, dokonce i na půdě Senátu. Koalice ale podle ní nemá důvod jásat. Andrej Babiš má zjevně chuť vrhnout se naplno do opoziční práce.

„Ti ´bez smlouvy´ jsou nejvlivnější.“ Senátorka Hamplová varuje. Lobbisté kolem Pavla
Foto: archiv J. Zwyrtek Hamplová
Popisek: Advokátka Jana Zwyrtek Hamplová

Paní senátorko, jak podle vás volba prezidenta Petra Pavla změní českou politickou scénu?

Na podobné hodnocení je ještě příliš brzy, musí ukázat, co umí, neumí, jak je silný nebo slabý, protože ho v podstatě neznáme. Volit „neznámo“ v této těžké době byl velký risk, a kdyby měl proti sobě jiného kandidáta než Andreje Babiše, měl by patrně problém vyhrát. Už podruhé to byla totiž kampaň pouze na hysterické vlně „antibabiš“. Víte, vyčítali mi, a tuším Seznam z toho udělal zase monster článek, že jsem kdysi o Pavlovi psala kladně – ano, byl rok 2019, byl klid, a jako běžný občan jsem se ho zastala, když někdo zpochybňoval jeho vyznamenání.

Dnes jsem pochopila, že vše kolem pana generála mohlo být úplně, ale úplně jinak. Dnes už bych svá tehdejší slova nezopakovala. Netušila jsem tehdy, a asi nikdo, jaký byl komunistický kádr, a jak ho pro roli našeho prezidenta dlouhodobě připravovali... Teď bych proto očekávala, že když je už zvolen, že zveřejní celý svůj svazek, protože ho jistě před svými občany nebude tajit. Také bychom měli vědět, jakou roli budou hrát lobbisté kolem něho, protože nejvíce vlivní bývají ti „bez smlouvy“, a také se teprve uvidí, jak velkoryse bude přikrývat neschopnost této vlády.

Kdybych hodnotila dnes, pak osobou Petra Pavla na naší politické scéně posílily svůj vliv NATO, USA, Brusel a tato vláda, a lidé, kteří si ho pro funkci připravili. Petr Pavel byl od roku 2019 jejich kandidát, podpisy občanů byly jen prostředek k dosažení cíle. Proto jsem nakonec podpořila Andreje Babiše, přestože jsem stála dva covidové roky tvrdě proti němu, což všichni vědí. Nikdy totiž není dobře, když jedna skupina ovládne absolutně všechno, a když ten vliv jde navíc takto výrazně zvenčí, protože odtamtud nečitelný Petr Pavel přišel. Z toho mám opravdu obavy. Svěřili jsme Pražský hrad neznámému člověku.

Vládní koalice ovládá Sněmovnu, Senát, exekutivu, nyní se hlásí i ke zvolenému prezidentovi. Premiér Petr Fiala hovoří o tom, že se máme semknout, a ne „rozjitřovat společnost“. Myslíte, že právě proto vás voliči v senátním obvodu Kroměříž zvolili?

Začnu od konce. Voliči mě zvolili proto, že se umím postavit i proti mocným této země, když jde o podstatné věci. Mnohokrát jsem bránila malé obce a města proti státu tam, kde mi říkali, že to nemám dělat, a starostové napříč spektrem to vědí. Ostatně bráním je dál. Dokázala jsem taky chránit lidi v době covidové, kde mi dokonce vyhrožovali, ale kde mi čas dává plně za pravdu. Hned na počátku jsem také vyslovila, že pomoc Ukrajině samozřejmě ano, ale ta pomoc nás nesmí zničit, a že humanitární pomoc nejsou zbraně.

Anketa

Kdo víc rozděluje společnost?

hlasovalo: 42135 lidí
Pokud jde o slova Petra Fialy, musím se skoro smát. Aktuální volební kampaň byla o tom, že právě příznivci jeho kandidáta agresivně narušovali akce toho druhého, rozdávali píšťalky, nenechali protikandidáta promluvit, zkrátka nenávist a hysterii a urážky jsem vnímala pouze z tábora nově zvoleného prezidenta. Nechci ani domyslet, co by se dělo, kdyby vyhrál Andrej Babiš. Občanská válka, že by nebylo tzv. po jejich? Respektovali by v klidu výsledky voleb, jako to uměl Andrej Babiš? Těžce pochybuji.

A snahy této vlády o cenzuru, osobní útoky proti jiným názorům, to není dialog, to je diktát. Zažívám to osobně, i na slušně vyslovený jiný názor hrubé urážky, dokonce, naštěstí výjimečně, i na půdě Senátu. Nejde tu o jednotu, ale o poslušnost jediné pravdě. Ale to bychom byli Národní fronta. Já ji pamatuji, proto totalitu odmítám.

Jak dál s opozicí? Měla by se snažit přijít s novými formacemi, nebo je podle vás současný formát – ANO, SPD a několik jednotlivých senátorů – dostatečný?

Jako senátorka jsem nezávislá, a svou nezávislost si chci udržet. Komunikuji napříč spektrem, nemám problém podpořit v Senátu změny zákona navržené kolegy senátory z koaličních stran, jsou-li rozumné, zastupuji obce a města bez ohledu na to, kdo je v jejich vedení. Je mi to jedno, vždy mi jde o věc. A tak dále. Někdy mohu působit tzv. opozičně, ale to se snažím prostě jen hájit právo, logiku a zdravý rozum. A na prvním místě Českou republiku a naše občany. Nic víc, ale také nic míň.

Jinak si myslím, že pro opozici je volba Petra Pavla plus. Opravdu. Teď samozřejmě bude pár týdnů vládnout v koalici obrovská radost a oslavy, ale…

Za prvé – za těchto protekčních podmínek nevyhrát, navíc proti léta dehonestovanému Andreji Babišovi, za situace trochu podivného vyřazení dvou kandidátů zvučných jmen ještě před volbou (Březina, Janeček), to by byla docela ostuda. Osobně jsem čekala ještě větší rozdíl. Ty podmínky totiž byly tak nefér... Všichni to viděli, a ještě to mnohokrát přijde (právem!) na přetřes.

To druhé ale dojde koalici později. Mít absolutní moc, to je také mít absolutní odpovědnost. Petr Fiala je všechno, jen ne silná osobnost, navíc stojí v čele čím dál méně úspěšné vlády, kde slovo odborník je téměř sci-fi a někteří ministři téměř v ilegalitě, a nový prezident Petr Pavel je v politice absolutní nováček. Koalice má tedy v rukou Sněmovnu, Senát, vládu a prezidenta – ale za vše, co se tu bude dít, ponese také jen ona odpovědnost. A doba nebude lehká.

K tomu si troufám tvrdit, že opozice je dnes velmi zdatná, a protože vím něco o tom, jak se formuje, jak rostou počty významných lidí, kteří ji podporují, ať veřejně či neveřejně. Koalici není co závidět, odejde s ostudou; jde jen o to, kdy. Zvláště když jen utahuje šrouby základům demokracie a právního státu, což do řad tzv. opozice přivádí ty, které by to ještě před časem nenapadlo.

Pokud jde o formát, myslím, že nazrál čas na nového silného lídra nebo lídry, kteří by mohli „zazářit“ a spolu s dalšími sestavit vládu, která to dá tady – po této – zase dohromady. V podstatě to považuji za důležitější pro naše životy, než byla volba prezidenta. A Andrej Babiš jako starý zkušený pardál jistě také neřekl své poslední slovo. Namísto prezidentských povinností teď bude mít navíc spoustu času, a jak jsem vnímala jeho dnešní (sobotní) uvolněné vystoupení na tiskové konferenci, na další kampaň se vyloženě těší.

Tipuji, že pro to využije v maximální míře půdu Sněmovny. Až je mi Petra Fialy líto, a to ještě netuší, co připravuje opozice. Já už ano.

Zvolený prezident Pavel v prvním rozhovoru hovořil o tom, že se zdá, že strach z hospodářské a energetické krize byl přehnaný. Vnímáte to také tak?

(úsměv) Jak bych to řekla, abych neurazila... Když jsem se setkala s Andrejem Babišem, abych si s ním mimo jiné vyříkala covidovou dobu, a mohla ho podpořit, vyslovila jsem, že naslouchal v té době špatným odborníkům. Nevím, jaké má nový pan prezident rádce v oblasti ekonomiky, která je mu evidentně absolutně cizí, ale měl by je vyměnit. Nebo aspoň sejít mezi lidi, kteří mají normální plat, což on taky asi za poslední dvě dekády nezažil, a zeptat se jich, jak se jim žije.

Víte, já taky nejsem ekonomka, ale slova o uskladňování elektřiny a důvodech inflace mě docela zaskočila – že tomu nerozumí vláda, to už bohužel víme, ale doufali jsme, že prezident na tom bude líp. Bohužel není. Firmy krachují, lidé tak tak vycházejí, doplatků elektřiny se dnes děsí každý. A tady padne, že to bylo přehnané... Jistě, tam nahoře se to tak může zdát. Ona tomu možná ještě pořád věří i vláda. A podle toho to tak vypadá.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Bizarný príchod Čaputovej?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSascha , 29.01.2023 12:25:50
„Najbizarnejšia a najškandalóznejšia udalosť týchto volieb bol však príchod Zuzany Čaputovej do volebného štábu Petra Pavla. Viem si predstaviť, že jej prívrženci z toho omdlievali od nadšenia, ale z pohľadu dôstojnosti prezidentského úradu suverénneho štátu to bol poriadny trapas. Zuzana Čaputová nezablahoželala Petrovi Pavlovi len skôr ako český premiér alebo český prezident. Ona vyrazila z Bratislavy skôr, než sa objavili prvé odhady. Prezidentka republiky sa však nemôže správať ako fanynka Kelly Family, ktorá stanuje pred štadiónom noc pred koncertom, aby uvidela svoj idol.

|  15 |  0

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…