„Tohle je ta slušnost? Výsměch lidem!“ Jan Veleba zúčtoval s Fialou a spol. Za Zemana. A také za...

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
01.11.2021 17:05 | Rozhovor

„Vladimír Remek mohl být vyznamenán už v roce 2018,“ říká tehdejší senátor Jan Veleba. Pro ParlamentníListy.cz popsal, jak tomu prý tehdy „zabránil“ dnešní předseda Senátu Miloš Vystrčil. „Neváhal sáhnout ke lžím! Považuji ho za člověka se značnou absencí charakteru, který neváhá, když ucítí příležitost, použít jakoukoliv podlost. Dokonale to předvedl s nemocným prezidentem,“ říká na adresu Miloše Vystrčila rázně Jan Veleba. V souvislosti s tehdejším návrhem na vyznamenání Remka zaznělo i jméno sestry bratrů Mašínů.

„Tohle je ta slušnost? Výsměch lidem!“ Jan Veleba zúčtoval s Fialou a spol. Za Zemana. A také za...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý senátor Jan Veleba

Výběr oceněných u příležitosti oslav 28. října bývá v posledních letech z některých míst terčem kritiky. Když se podíváte na letošní oceněné, co na to říkáte?

Já se těším, až slavnostní akt uvidím in natura ve Španělském sále Pražského hradu v podání prezidenta republiky Miloše Zemana, tentokrát na Nový rok 1. ledna 2022, jak oznámil pan prezident. V minulosti jsem měl možnost být ve Španělském sále přítomen a vnímat tu nezapomenutelnou atmosféru, kde na člověka doslova dýchá naše státnost, naše dějiny a vše je korunováno projevem pana prezidenta – bez papíru, bez jediné poznámky, bez čtecího zařízení, vše z hlavy – to je opravdu nezapomenutelný zážitek. Takže omlouvám se, ale do té chvíle bych se komentáře k oceněným zdržel, snad až na jednoho. Ale prosím, ptejte se.

Říkáte až na jednoho… Mezi těmi, kteří ocenění dostali, je i první kosmonaut Remek. O tom vyznamenat Vladimíra Remka se prý mluvilo už v roce 2018. Je to tak? Proč k tomu tehdy nakonec nedošlo?

Ano, v případě Vladimíra Remka jsem rád, že se mohu vyjádřit. V roce 2018 jsem končil svoje volební období v Senátu, o nové jsem neusiloval, v ročním předstihu jsem tento úmysl sdělil médiím a svůj slib jsem dodržel. O co jsem ale se svými kolegy z našeho senátorského Klubu nezávislých senátorů (KNS), jehož jsem byl předsedou, usiloval, bylo schválení návrhu státního vyznamenání pro našeho prvního kosmonauta Vladimíra Remka prezidentu republiky plénem Senátu. To se tehdy přímo nabízelo. Kolega Václav Homolka zpracoval precizně návrh, který jako člen Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu a lidská práva v tomto výboru prodiskutoval. Odezva byla pozitivní, záměr navrhnout Vladimíra Remka na vyznamenání prezidentem republiky přijat, nikdo se nevyjádřil negativně. Poté byl návrh podán Stálé komisi Senátu pro udělování státních vyznamenání řádně v termínu a navrhovatelem byli kolegové senátoři Václav Homolka a Jaroslav Doubrava. Oba byli do Senátu zvoleni opakovaně, což svědčí o podpoře občanů.

Bývalí senátoři při jednání. Foto: archiv J. Veleba

Následovalo projednání v organizačním výboru Senátu, ani zde nebyla jediná připomínka a poté šel náš návrh na jednání pléna Senátu.

Předpokládal jsem spolu se svými kolegy z KNS hladký průběh a doporučení návrhu prezidentu republiky. Posuďte se mnou: Vladimír Remek byl první kosmonaut mimo plejádu SSSR a USA, bylo 100 let výročí vzniku Československa, přičemž Remek pocházel z česko-slovenského manželství – otec slovenský generál, maminka Moravanka. Bylo 40. výročí letu Vladimíra Remka s Gubarevem, Vladimír se dožíval životního jubilea 70 let. Dále Remek, coby europoslanec, se zasloužil o umístění evropského navigačního systému Galileo do České republiky.

Jaké bylo ale naše překvapení, když v zákulisí tehdejší předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil zintrikoval zamítnutí našeho návrhu. Návrhu vyznamenat člověka, kosmonauta, který proslavil naši zemi, která byla teprve třetí na světě, po velmocech SSSR a USA, která dala světu kosmonauta! Vystrčil tak učinil bez varování, zákeřně a, neváhejme užít lidové hodnocení, podle. Neváhal sáhnout ke lžím, že navrhovaný Vladimír Remek je stále členem KSČM a že je politicky činný. Ani jedno nebyla pravda, nicméně senátoři ODS, TOP 09, KDU-ČSL a starostů plus 3 senátoři ČSSD se postarali o potopení našeho návrhu!

Rád bych ale vyzvedl, jak se k celé Vystrčilově zákulisní akci postavil tehdejší předseda Senátu Jarda Kubera. Před hlasováním odešel ze sálu a sdělil nám, že proti Vladimírovi hlasovat nemůže! Tolik ve zkratce, takový je současný předseda Senátu zvolený 8144 hlasy Miloš Vystrčil. Považuji ho za člověka se značnou absencí charakteru, který neváhá, když ucítí příležitost, použít jakoukoliv podlost. Dokonale to předvedl s nemocným prezidentem. Normální slušný člověk nemocného navštíví, politická hyena využije zdravotní indispozici k diskreditaci a přípravě jeho likvidace. Představa, že takové vlastnosti má předseda horní komory Parlamentu, je děsivá, leč pro dnešní dobu běžná a jakoby normální. Když ale čtu příspěvky na sociálních sítích, tak musím s nadějí konstatovat všeho do času, toto lidi, mlčící většina, nevezme a strůjci takových podlostí se dočkají...

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…